logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy spadek wydajności baterii w Asus TUF Gaming to wina programu Armoury Crate?

QueenOfGuns 08 Gru 2020 03:01 3594 8
  • #1 19097976
    QueenOfGuns
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    Witam serdecznie, otóż pojawił się pewien problem. Mianowicie jeszcze dosłownie kilka dni temu bateria w moim laptopie Asus TUF Gaming trzymała do 4h na trybie oszczędzania energii. Zaczęłam się trochę bawić Armoury Crate’m czyli programem do kontrolowania i ustawiania preferencji jakie są odpowiednie dla danego trybu pracy tego laptopa. Nie wiem czy to wina tego, ale czy tak dosłownie z dnia na dzień bateria straci tyle na żywotności, że trzyma 1,5h do 2,5h na obniżonej jasności ekranu do 0, zamiast 4h (przy obniżonej jasności ekranu do 0)?Owszem są dni kiedy przesiaduję na zasilaczu długi czas, ostatnio zdarzało mi się laptopa rozładować do 0%, ale naprawdę wciąż mnie dziwi, że bateria tak szybko by straciła na żywotności, gdzie przez ostatnie kilka miesięcy jak tego laptopa mam to używałam go tylko i wyłącznie na zasilaczu i nie było problemów. Czy to może być wina Armoury Crate’a? (Pousuwałam już profile, które sama tam stworzyłam, ale też to nic nie dało). Czy po prostu bateria do wymiany i nie ma innych opcji? Z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Laptopa nie mam naprawdę długo, o ile mnie pamięć nie myli to od czerwca. Zmiana zaszła właśnie jak z tym programem zaczęłam kombinować. Kiedyś moje starsze laptopy działy na podobnym trybie, czyli ciągle przy pracy były podłączone do zasilacza i też nie było z nimi problemów przy używaniu ich później bez zasilacza. Baterie długo trzymały.
  • #2 19097994
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 929
    Uruchom sobie menadżer zadań i obserwuj użycie procesora. Może coś pracuje w tle i powoduje zwiększone zużycie energii.
  • #4 19098067
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    U mnie teraz działa jedynie pod zasilaczem. Nie trzyma nawet sekundy, kiedyś juz wytrzymywała tylko1.5 godziny, swoje lata ma więc nie byłem zdziwiony. Przy którymś wyjeździe na 3 tygodnie po powrocie bateria padła kompletnie. Laptop był wyłączony i bez zasilacza. Od tamtej pory nie trzyma ani trochę, przyszedł jej kres. Myślę ze u Ciebie moze być podobnie.
  • #6 19099084
    QueenOfGuns
    Poziom 3  
    Ocena: 10
    pipałosia napisał:
    U mnie teraz działa jedynie pod zasilaczem. Nie trzyma nawet sekundy, kiedyś juz wytrzymywała tylko1.5 godziny, swoje lata ma więc nie byłem zdziwiony. Przy którymś wyjeździe na 3 tygodnie po powrocie bateria padła kompletnie. Laptop był wyłączony i bez zasilacza. Od tamtej pory nie trzyma ani trochę, przyszedł jej kres. Myślę ze u Ciebie moze być podobnie.

Rozumiem zużycie po latach, ale laptop na zaledwie kilka miesięcy, kiedy moje stare laptopy po latach użytkowania podobnego z baterią nie miały aż takiego problemu.

Dodano po 1 [minuty]:

Tele TV Telewizja TV napisał:
    Jeżeli coś niepotrzebnego w tle pracuje wyłącz to UWAGA! Nie wyłączaj aplikacji takich jak ELAN,Realtek,AMD,Intel,ALPS,Nvidia,Synaptics

Mam włączoną zawsze opcję oszczędzania energii, bo nie potrzebowałam wcześniej wydajnej jakości pracy, by coś obejrzeć. Zawsze mam wyłączone przy tym zbędne aplikacje działające w tle.
  • #7 19099103
    pipałosia
    Poziom 28  
    Ocena: 179
    No fakt że u mnie to już lata, ale to chyba jednak u Ciebie wszystko wskazuje na baterię, może tak teraz robią , może jakiś mały pech.
  • #8 19100775
    chudymj
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Kiedyś miałem taki przypadek z Lenovo, już był co prawda miesiąc po gwarancji, ale baterię obejmowała akcja serwisowa ze względu na wadę fabryczną. Wymienili bez problemu. Jak jest jeszcze na gwarancji, to się nie zastanawiaj za dużo, tylko zgłoś problem na gwarancji. Jak jest po, to zobacz, czy czasem nie ma jakiegoś problemu z baterią w tym modelu. Może też się uda.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wydajnością baterii w laptopie Asus TUF Gaming, która spadła z 4 godzin do 1,5-2,5 godziny po używaniu programu Armoury Crate. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie menedżera zadań w celu identyfikacji aplikacji działających w tle, które mogą zwiększać zużycie energii. Wspomniano również o problemach z bateriami w innych laptopach, takich jak Lenovo, oraz o możliwości zgłoszenia problemu w ramach gwarancji. Użytkownik zauważa, że po ponownym wdrążeniu ustawień baterii, wydajność wróciła do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA