kkknc wrote:Akumulatory można wypłukać i zalać nowym elektrolitem. Daje im to trochę wigoru.
Trochę to znaczy ile?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekkknc wrote:Akumulatory można wypłukać i zalać nowym elektrolitem. Daje im to trochę wigoru.
qlewicz wrote:Teoretycznie tak tylko że to są akumulatory zasadowe i elektrolitem jest roztwór KOH a nie kwas siarkowy. Ze zwykłymi kwasowymi robiłem takie eksperymenty z wymianą elektrolitu ale poprawy kondycji nie zauważałem. Z resztą chyba od tego roku elektrolitu (kwasu siarkowego) już nie można kupić ot tak sobie w sklepie.
qlewicz wrote:Witam! Mmam pytanie do autora tematu. Czy warto pchać sie w używane ogniwa zasadowe (ok 5-letnie może starsze) typu KPL70? Jedynym plusem tego jest że pozyskałbym je za symboliczną kwotę. Chciałbym zbudować pakiet 40s4p co dało by pojemność znamionową 280Ah i finalny ładunek nieco ponad 13Kwh przy 48v. Oczywiście zdaję sobie sprawę że ich kondycja nie będzie najlepsza ale od czegoś trzeba zacząć. Falownik z jakim miałyby pracować to coś hybrydowego jak u autora tematu lub jakiś podobny.
szczepan999 wrote:Mam pytanie - gdzie w Polsce można kupić falowniki MPP Solar współpracujące z akumulatorami zasadowymi ? Lub inne falowniki które współpracują jak należy z tego typu ogniwami?
Janusz_kk wrote:No raczej nie, te KFX to jak widać są akumulatory rozruchowe i gwarantowana liczba cykli to tylko 3000, mało.
Janusz_kk wrote:A gdzie je można kupić i po ile
szczepan999 wrote:Odświeżę temat akumulatorów zasadowych.
Czy miał ktoś do czynienia z bateriami typu KRH indyjskiego producenta HBL?
Janusz_kk wrote:A gdzie je można kupić i za ile? Może być na priv.
Janusz_kk wrote:Kiedy one gazują? podczas całego ładowania czy tylko po przekroczeniu jakiś progów np napięcia?
wnoto wrote:rezydent1 wrote:Wiele osób instaluje akumulatory w skrzynkach na zewnątrz domu, bądź bezpośrednio pod panelami.
A jak to wpłynie na ich trwałość ? Pod panelami w lecie jest mocno gorąco a tego akumulatory nie lubią.
strucel wrote:wnoto wrote:rezydent1 wrote:Wiele osób instaluje akumulatory w skrzynkach na zewnątrz domu, bądź bezpośrednio pod panelami.
A jak to wpłynie na ich trwałość ? Pod panelami w lecie jest mocno gorąco a tego akumulatory nie lubią.
Nie wiem jak z zasadowymi ale lifepo4 ładowane w 0 stopni i niżej nieodwracalnie się uszkadzają.