Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tv Blaupunkt 32/148I -GB-5B2-HBKUP-EU - brak podświetlenia

extra22 09 Dec 2020 12:30 1512 19
    extra22
    Level 10  
    Witam jak w temacie padło mi podświetlenie. Tv rozebrałem, sprawdziłem diody i jedna w jednej listwie jest walnięta. Przeszukiwałem internet za nowym podświetleniem i nigdzie nie ma tych listw. Jeśli ktoś wie jakie są diody w tych modelach i jaką mają mieć obudowę, był bym bardzo wdzięczny. Szukałem informacji i ktoś pisał że 3V a ktoś że 6V.
    Podaję dane matrycy
    model no.
    LC.4U308001

HVW3242-09C
    CORE LSC320AN02
    extra22
    Level 10  
    do elektronicznego 30 km i to zaopatrzenie gówniane w 2 z 3 sklepow ciężko IPA do przemywania było kupić kondensatory itd lepiej by było zamówić z neta tylko żeby wiedzieć jaka to
    Dorian Olech
    Level 29  
    Witam, to przypadkiem nie jest coś takiego? www.impelshop.com/?item=23998. Jęśli nie, to popytaj w tym sklepie.
    tomtim123
    Level 34  
    To ja podam mój sposób. Delikatnie odklejam soczewkę z uszkodzonej diody i mierzę jej wymiary suwmiarką. Przewody od zasilacza warsztatowego podpinam pod jedna sprawną diodę na listwie, najlepiej sąsiednią od tej przepalonej, bo w razie uszkodzenia, to i tak ta listwa jest uszkodzona. Na zasilaczu mam ustawione napięcie powiedzmy 2V, następnie delikatnie podnoszę napięcie obserwując jak się zachowuje dioda. Jak zaczyna lekko świecić, to tu trzeba już ostrożnie, bo zbliżamy się do napięcia pracy diody. Drugi sposób, to tę uszkodzona diodę możesz zewrzeć na czas testu i podpiąć zasilacz ten z TV bez płyty głównej. Po podłączeniu do prądu pozostałe diody powinny zaświecić, a w tym czasie możesz na szybko zmierzyć jakie jest napięcie na jednej diodzie. Teraz jak wiemy jakie diody mają wymiary i napięcie, to znalezienie w internetach to czysta formalność. Musisz dokładnie posprawdzać, czy inne diody nie mają czarnych punktów lub popękanych luminoforów. Wszystkie podejrzane diody musisz wymienić. Pozdrawiam
    extra22
    Level 10  
    ja diody testowałem pojedynczo miernik ustawiony na przejście i leciutko koło diody laminat zarysowałem i miernikiem każda sprawdzałem robiłem wujkowi toshibe i podobnie i to się sprawdziło pochodził 2 lata znowu sie sp.... podświetlenie kupiłem nowe podświetlenie bo do matrycy vestel dostępne i tanie

listwy w blaupunkcie maja długość 620 mm
    GanCegall
    Level 38  
    MOSFET - Serwis wrote:
    Najlepiej będzie jak wylutujesz i przynajmniej sprawdzisz na jakie napięcie świeci dioda.

Bez wylutowania się nie da sprawdzić... kolejny "serwis"...
    Z tej która jest:
    extra22 wrote:
    jest walnięta

Zdejmij plastik i zmierz wymiary, tam powinno być jeszcze oznaczenie typu "CRH-P32CA3535T030751U"
    extra22
    Level 10  
    wiec tak wylutowałem uszkodzona diodę zrobiłem mostek i tak jak myślałem podświetlenie działa czyli miernikiem da się sprawdzić pojedynczo

cała listwa działa z napięciem 26,24 czyli na jedna przypada 3.28v barwa zimna jak na foto po zmierzeniu wychodzi mi wymiary diody 3,5mmx3,5mm
    tomtim123
    Level 34  
    extra22 wrote:
    wiec tak wylutowałem uszkodzona diodę zrobiłem mostek i tak jak myślałem podświetlenie działa czyli miernikiem da się sprawdzić pojedynczo

cała listwa działa z napięciem 26,24 czyli na jedna przypada 3.28v barwa zimna jak na foto po zmierzeniu wychodzi mi wymiary diody 3,5mmx3,5mm

To w takim razie to będą diody "LED 3535 - 3V 1W", są też 3W na 6V, ale u Ciebie jak są na 3V to ja bym kupił takie 1W.
    Osobiście nie widziałem tych twoich, wiec poniżej masz przykładowy link, gdzie kupić:
    https://allegro.pl/oferta/dioda-led-do-matrycy-tv-uni-3535-3v-1w-10szt-9954130766
    lisek
    Service technician RTV
    Jk wpiszesz w google
    * LSC320AN02-A01/ lub LSC320AN02

otrzymasz wiele wyników na ...min. listwy podświetlenia
    Matryca b. popularna w "budżetowych TV LED" róznych marek (i nazw)/producentów
    np.
    Quote:
    backlight LED315D10-07(B), LE32B310N, L32B310G, LE32A7100L, LT-32C461 (10 led 3V 635mm) for matrix LSC320AN02, LC320DXY

* Link
    GanCegall
    Level 38  
    W_marko wrote:
    Dziś wymienisz jedną diodę a za tydzień uszkodzą się kolejne.

Może autor zamierza wymienić wszystkie diody na nowe co nie jest złym pomysłem?
    fakuzdysi
    Level 18  
    Mam listwę do Blaupunkt 32/147I po rozbitej matrycy, długość 620mm i diody 9 sztuk.
    extra22
    Level 10  
    witam wszystkich ponownie wiem ze najlepiej wymienić listwy bo i tak robiłem zawsze tylko ze do tego tv nie ma nigdzie identycznych list mimo ze matryca popularna zastosowane podświetlenie nie wiadomo od czego jest 3 listwy po 8 diod led

kupiłem nowe diody i przelutuje na stare listwy i tyle W_marko te listwy co ty podesłałeś to nie jest to dzięki panowie za pomoc :)
    ytab
    Level 11  
    Witam wszystkich serdecznie, mam dokładnie telewizor jak w temacie. Odpiąłem matryce i na wyjściu zasilania na diody mam 40V po załaczeniu zasilania. Czy dobrze rozumię że uszkodzona jest płyta główna telewizora? Zastanawiam się czy też nie ponoszą za to odpowiedzialności kondensatory których żywotność dobiegła być może do końca. Obraz jest ale nie podświetlony., test wykonany latarką.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Z poważaniem Piotr G.
    tomtim123
    Level 34  
    ytab wrote:
    Witam wszystkich serdecznie, mam dokładnie telewizor jak w temacie. Odpiąłem matryce i na wyjściu zasilania na diody mam 40V po załaczeniu zasilania. Czy dobrze rozumię że uszkodzona jest płyta główna telewizora? Zastanawiam się czy też nie ponoszą za to odpowiedzialności kondensatory których żywotność dobiegła być może do końca. Obraz jest ale nie podświetlony., test wykonany latarką.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Z poważaniem Piotr G.

Listwy sprawdzone, działają.
    GanCegall
    Level 38  
    ytab wrote:
    mam dokładnie telewizor jak w temacie

Ale z innym problemem, w/g regulaminu MUSISZ założyć osobny temat i nie mącić w tym.
    tomtim123
    Level 34  
    ytab wrote:
    Diody sprawdziłem pojedyńczo multimetrem na przejście i każda z diód się delikatnie zaświeciła.

A czy listwy świecą ? bo problem może być w obwodzie połączeń listw.
    Listwy najlepiej sprawdzać testerem, lub za pomocą zasilacza przez rezystor bezpośrednio do złącza.