Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsza mikrowieża - Mam dylemat z kupnem pierwszej mikrowieży.

Arokos 10 Dec 2020 19:12 2835 59
    sunrise84
    Level 42  
    Jeżeli nie śpieszy się tak z zakupem to udaj się do jakiegoś salonu audio i zobacz na żywo to co chcesz kupić, lecz przy obecnych ograniczeniach moga być pozamykane .

800zł to max jaki ma budżet ?

Napisz nam te modele które cię interesują .

RDS ma 99% tunerów montowanych w tych kombajnach.
    DAB+ już niekoniecznie(jeszcze nie słyszałem że maja zakończyć nadawanie na UKF , więc czy aż tak bardzo potrzebne ? ile jest obecnie nadajników DAB+ ?)
    Bluetooth dobra sprawa wiadomo (kwestia z jakich plików muzycznych korzystamy, w większości dla zwykłego Kowalskiego jakość po bluetooth wystarcza).
    AUX czy to realizowane na tzw. "czinczach czy małym jack-u" też się przyda(bardziej rozwojowe i przyszłościowe jest optyczne wejście przez które możemy podpiąć TV i nie kupować soundbara)

I kwestia mocy .

2x30W podawane na każdej z tych mikro-wież w zupełności wystarczy .
    Więc nie kieruj się tutaj naszymi przegadywaniami w tematach THD oraz impedancji kolumn .
  • Helpful post
    kulmar
    Level 28  
    Te zniekształcenia są przy mocy maksymalnej. A to znaczy, że jak masz "zapas" mocy, czyli nie słuchasz na maksimum, to zniekształcenia będą dużo mniejsze. Twój pierwszy wybór był dużo lepszy od tego końcowego. Kolumny są dwudrożne; to gwarantuje przyzwoity poziom odsłuchu.
    Arokos
    Level 6  
    Ogólnie wydaję mi się że z radia będę rzadko korzystał. Najczęściej będę odpalał sobie utwory z telefonu.

Zestawy podobają mi się w odcieniach srebrno-czarnych. Aby pasował mi do pokoju.
    Szkoda, że nie ma tego RDSu w zestawie Philipsa.
    Z tego co przeczytałem to bez DAB to będą szumy w radiu - zależne od zasięgu anteny.
    Zestawy Pioniera też mi się podobają oraz Yamahy, ale to nie mój pułap cenowy.

To będzie moja pierwsza mikrowieża. Nie chcę wydawać za dużo pieniędzy.
    Jeśli okaże się, że będę słuchał muzyki często, to sobie kupie jakiś lepszy zestaw oddzielnie amplituner i głośniki.
    Wydaję mi się, że 800 zł powinno starczyć na taki zwykły pokojowy zestaw do posłuchania muzyki. Czasem trochę głośniej posłuchać, ale nie chodzi tu o rozkręcanie jakiejś imprezy czy domówki.
    Maksymalnie to mogę wydać już ten 1000zł
    sunrise84
    Level 42  
    Arokos wrote:
    Ogólnie wydaję mi się że z radia będę rzadko korzystał. Najczęściej będę odpalał sobie utwory z telefonu.

Zestawy podobają mi się w odcieniach srebrno-czarnych. Aby pasował mi do pokoju.
    Szkoda, że nie ma tego RDSu w zestawie Philipsa.
    Z tego co przeczytałem to bez DAB to będą szumy w radiu - zależne od zasięgu anteny.
    Zestawy Pioniera też mi się podobają oraz Yamahy, ale to nie mój pułap cenowy.

To będzie moja pierwsza mikrowieża. Nie chcę wydawać za dużo pieniędzy.
    Jeśli okaże się, że będę słuchał muzyki często, to sobie kupie jakiś lepszy zestaw oddzielnie amplituner i głośniki.
    Wydaję mi się, że 800 zł powinno starczyć na taki zwykły pokojowy zestaw do posłuchania muzyki. Czasem trochę głośniej posłuchać, ale nie chodzi tu o rozkręcanie jakiejś imprezy czy domówki.
    Maksymalnie to mogę wydać już ten 1000zł

I sytuacja zaczyna się robić nam jasna .

Przeczytaj jeszcze raz co teraz nam napisałeś i przeanalizuj tak naprawdę czy jest sens kupowania mikro-wieży jak sam jeszcze nie wiesz czy będziesz wogóle słuchał muzyki na tym

Widzę że kolega sam nie wie czy jest mu ta wieża potrzebna czy nie .
    Arokos
    Level 6  
    Muzyki będę słuchał, bo przecież jak inaczej. To byłby bez sens kupować, a nie użytkować.

Mam 15 lat i za bardzo dużo pieniędzy nie mam. Tyle szczegółów chyba już starczy.

Za kilka lat, jak zarobię swoje pierwsze pieniądze w pracy to może kupie coś lepszego. Narazie przez kilka lat chcę po prostu coś małego.
    No ale też beż przesady, żeby to trochę grało.
    sunrise84
    Level 42  
    Co do wieku to tak myślałem że piszemy z młodym użytkownikiem elektrody .
    Dało się to odczuć po zapytaniu czy tytuły z Youtube będą się ładnie wyświetlały na wyświetlaczu :D:D .

Tobie bardziej zależy na odtwarzaniu muzyki niż radiu.
    DAB sobie odpuść w ogóle .
    Będziesz słuchał muzyki z telefonu tylko czy również planujesz podłączyć komputer/laptop/tv pod tą wieże ?

Dodano po 1 [minuty]:

kulmar wrote:
    To z tego przedziału cenowego (i podobny design):
    https://www.euro.com.pl/zestawy-muzyczne/sony-cmt-sbt100.bhtml

Bardzo dobra propozycja .
    Arokos
    Level 6  
    Tylko telefon lub komputer ale to też wyłącznie przez Bluetooth.

Co do Sony CMT-SBT100 nie wiem czy nie lepiej kupić tej wieży Philips, bo tak naprawdę tego DAB+ ani RDSu nie ma w obydwu.
    A ta wieża Philips 2x30W
    User removed account
    Level 1  
    Arokos
    Level 6  
    Philips TAM4505/12

Tak jest DAB czyli, że radio bez szumów.
    Tylko szkoda, że nie ma RDSu chyba, że nie widzę.
    Arokos
    Level 6  
    A nie ma czegoś takiego, że wyświetla nazwy utworu na wieży.
    Czy może na droższych zestawach to się pojawia?
    Arokos
    Level 6  
    Czyli aby się wyświetliła nazwa utworu muszę mieć ten utwór na telefonie pobrany
    kulmar
    Level 28  
    O RDS w tych radiach nic nie znalazłem. Najlepiej włącz to w sklepie i sprawdź. Może to jest tak oczywista funkcja, że jej nie wymieniają w specyfikacji.
    Arokos
    Level 6  
    Dobra dziękuje za pomoc.

Chyba się zdecyduje na Philips TAM4505/12 za 800zł.
    Jeszcze sprawdzę w sklepie jego opcje.
    bodziot
    Level 20  
    Od 5 lat mam Panasonic'a kupowałem bez słuchania, i przez te pięć lat żałuję, dlaczego, bo dźwięk płaski, bez góry, trochę pomogła wymiana kolumn, ale dalej nie jest najlepiej, tak że podstawą jest najpierw posłuchaj, potem kupuj.
    AxelNext
    Level 38  
    Arokos wrote:
    Chyba się zdecyduje na Philips

Philipsa to są dobre żelazka, miksery i roboty kuchenne czyli sprzęt AGD, ale nie RTV, a sprzęt audio w wykonaniu Philipsa to stracone pieniądze.

sunrise84 wrote:
    https://kon-sul.pl/audio/zestaw-stereo-wieze/denon-d-m41?sr7015&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Ja bym dołożył i kupił Denon .

Bardzo dobry wybór.
    Miałem DENON D-M38 i jak na tak małe wymiary grało to nawet dobrze aczkolwiek pudełkowo. Z radia szału nie było ale z płyty CD zaskakująco dobrze. Sprzęt bardzo wrażliwy na źródło dźwięku. Dobre MP3 nie było do odróżnienia od CD, ale kiepskiej jakości ściągnięte z neta brzmiało często żenująco źle.
    Z mini czy micro wież polecę tylko sprzęt marki Denon i Yamaha i ewentualnie Onkyo.

Arokos wrote:
    Tylko telefon lub komputer ale to też wyłącznie przez Bluetooth

Więc po co ci micro czy mini wieża. Kup kolumny aktywne z Bluetooth np. zbierające dobre opinie Edifier R2750DB , połącz komputer albo smartfon i ciesz się dobrym dźwiękiem.
    Borutka
    Level 29  
    Za ok.1000zł warto rozważyć PANASONIC SC-PMX90EG. Gra to naprawdę przyjemnie za tę cenę. Jeżeli chodzi o cyfrowe radio, to w Polsce jest tylko DAB+. I z tego co się mówi, rozgłośnie komercyjne nie będą rozwijać nadawania w tym kierunku. Pozostają stacje państwowe a w ogóle to sprawdź, czy u Ciebie jest odbiór, bo ogólnie nadajników DAB+ jest mało. A w obecnej sytuacji ciężko liczyć na rozwój tego segmentu.
    Jeśli chodzi o bluetooth i wyświetlanie tytułów z YT, to u mnie działa. Powiem tylko, że ten marnej jakości Bluetooth z miniwieży razem z tym wyświetlaniem piosenek będzie Cię cieszył przez tydzień, a później zostanie szary, matowy i denerwujący dźwięk. Bardzo dobrą jakość odtwarzania prze Bluetooth zapewni wyłącznie kodek APTX HD oraz LDAC. Jeżeli masz całkiem nowy telefon lub laptop, to jest szansa że obsługuje te formaty. Po stronie wieży niestety jest lipa i chyba tylko Marschalle drugiej generacji go obsługują. Należałoby dokupić transmiter na procesorze CSR8675 (od 200zł), ale w nagrodę masz dźwięk na poziomie połączenia przewodem.
    sunrise84
    Level 42  
    No i wreszcie to ktoś jakoś mądrze wytłumaczył w kwestii tego czego autor oczekuje.

Dodano po 6 [minuty]:

Nie ukrywam że tez mi się ta wieża przewineła gdy przeszukiwałem coś dla autora . Jedynie jak dla mnie to odstrasza ten piezzo-wysokotonowy "głośnik" .

Ale jeżeli zakres do 16khz przejmuje kopułka jedwabna to da się tego słuchać .

Jeżeli autor nie jest audiofilem , a sadząc po jego wieku jest to pierwsza przygoda ze sprzętem audio , to cyfrowy wzmacniacz i jego specyficzny dźwięk(jak najbardziej poprawny) nie będzie mu przeszkadzał .

Dodano po 2 [minuty]:

Co do DAB+ też się zgodzę że w Polsce nie jest rozwinięta sięć cyfrowych nadajników, ba w Niemczech też nie jest, DAB bardziej dominuje na rynku USA .

Co do wyświetlania tytułów z Youtube to przyznam bez bicia że nie sprawdzałem .
    Bo generalnie nie używam Bluetooth mimo że mam u siebie w amplitunerze Yamaha .

Dodano po 2 [minuty]:

AxelNext wrote:
    Arokos wrote:
    Chyba się zdecyduje na Philips

Philipsa to są dobre żelazka, miksery i roboty kuchenne czyli sprzęt AGD, ale nie RTV, a sprzęt audio w wykonaniu Philipsa to stracone pieniądze.

sunrise84 wrote:
    https://kon-sul.pl/audio/zestaw-stereo-wieze/denon-d-m41?sr7015&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Ja bym dołożył i kupił Denon .

Bardzo dobry wybór.
    Miałem DENON D-M38 i jak na tak małe wymiary grało to nawet dobrze aczkolwiek pudełkowo. Z radia szału nie było ale z płyty CD zaskakująco dobrze. Sprzęt bardzo wrażliwy na źródło dźwięku. Dobre MP3 nie było do odróżnienia od CD, ale kiepskiej jakości ściągnięte z neta brzmiało często żenująco źle.
    Z mini czy micro wież polecę tylko sprzęt marki Denon i Yamaha i ewentualnie Onkyo.

Arokos wrote:
    Tylko telefon lub komputer ale to też wyłącznie przez Bluetooth

Więc po co ci micro czy mini wieża. Kup kolumny aktywne z Bluetooth np. zbierające dobre opinie Edifier R2750DB , połącz komputer albo smartfon i ciesz się dobrym dźwiękiem.

Ilu użytkowników tyle opini .
    Co do Denon-a tak masz rację, dlatego napisałem że gra DOBRZE ale nie rewelacyjnie . To tylko mini wieża oparta na zestawie dwudrożnym .
    Trochę kolumn już w życiu słuchałem,
    gaspaccio
    Level 19  
    mrqpa wrote:
    Od jakiegoś już czasu pojawiają się plany wyłączenia radia analogowego w paśmie UKF

Praktycznie bez szans. Głównym odbiorcą UKF są radia samochodowe, one nieustannie się przemieszczają. żaden DAB nie sprawdza się na granicy zasięgu nadajnika, ani w gęstej zabudowie. Jak odbiornik się przemieszcza, to lepiej słyszeć zaszumiony odbiór, niż niczego nie słyszeć.
    User removed account
    Level 1  
    sunrise84
    Level 42  
    Winylov wrote:
    Pozwolicie ,że się wtrącę 30W na kanał przy 10% THD i 12cm głośniki nisko-średnio tonowe. To nigdy nie będzie głośno grało. Nawet przy 60W. To trzeba jechać i posłuchać przed zakupem.

I zaczyna się kolejna bitwa .

Tak masz rację ale rozmawiamy o sprzęcie (kombajnie) za 1000zł .
    Nie wymagajmy cudów.
    Te wzmacniacze maja ok 15W przy 1% THD na jednym kanale sterowanym i nic więcej .
    User removed account
    Level 1  
    sunrise84
    Level 42  
    "3. Sprawności całej kolumny"

Nad tym bym się zastanowił bo tu jest racja .

I dalej macie zamiar robić autorowi bałagan w głowie ?

Dostał już propozycję godną uwagi .

Obawy na temat DAB zostały rozwianie .
    Oczekiwania wobec tytułów wyświetlanych na wyświetlaczu też .

To teraz będziemy rozdrabniać kwestie kolumny która waży 2,6kg i jej sprawność akustyczną .

Nie róbmy już temu chłopakowi wody z mózgu .

Dodano po 11 [minuty]:

Awyrdonyt wrote:
    A czy komuś będzie głośno, czy nie to zależy od:
    1. Czułości słuchu odbiorcy
    2. Objętości pomieszczenia
    3. Sprawności całej kolumny
    4. Odległości słuchacza od kolumny.

Rozwiewając wątpliwości :

1 . Autor jest młodym człowiekiem więc słuch ma dobry .
    2 . Zapewne mieszka w bloku z rodzicami więc pokój ma może mieć 10-12m2 (25-28m3)
    3 . Już wyżej napisałem ale sprawność pewnie na poziome 86-88dB
    4 . Patrz punkt 2
    Borutka
    Level 29  
    Spieracie się o bzdety i jakieś wirtualne parametry. Podawane przez producentów moce i zniekształcenia, już od dawna należy traktować z wielkim przymrużeniem oka.
    Co z tego że wzmacniacz ma podane 2x30W, jak w klasie AB (sprawność ok 45%) pobiera z sieci 55 watów, a na w połowie skręconym potencjometrze jest już jeden wielki ryk...? Co z tego, że moja nowa Yamaha ma 2x140W, jak do 40-letniego Eltrona 2 x 60W nie ma żadnego startu jeśli chodzi oddanie głośności?
    W amplitunerach kina domowego to już w ogóle jest blef, ponieważ podana moc np 5x100W, ale ta moc mierzona jest przy wysterowaniu jednego kanału! Tak więc przy wysterowaniu wszystkich kanałów nie ma szans na taką głośność, ponieważ zasilacz we wzmacniaczu tego nie uciągnie.
    Reasumując moc wzmacniacza najlepiej określić na podstawie poboru prądu z sieci oraz na podstawie klasy jego pracy.
    Przykładowo Denon M39 pobiera z sieci 70W, klasa pracy AB. Jego realna moc przy wysterowaniu obu kanałów wyniesie ok 2x16W. Biorąc pod uwagę, że jego głośniki przy tej mocy będą skakać po półce... więc realnie jest jeszcze gorzej.
    Sprawność tzw cyfrowych wzmacniaczy klasy D waha się od 70 do 85%, w zależności od budowy zasilacza. Niestety w tej klasie pracy przy tanich konstrukcjach, z realnym odczuciem głośności może być jeszcze gorzej.
    Kupując sprzęt za 1000zł z kolumnami patrzy się, żeby to w miarę dla ucha grało. Głośno nie zawsze znaczy przyjemnie. Pozdrawiam
    sunrise84
    Level 42  
    @Borutka

A o czym piszę już od wczoraj ?

Dodano po 5 [minuty]:

"W amplitunerach kina domowego to już w ogóle jest blef, ponieważ podana moc np 5x100W, ale ta moc mierzona jest przy wysterowaniu jednego kanału! Tak więc przy wysterowaniu wszystkich kanałów nie ma szans na taką głośność, ponieważ zasilacz we wzmacniaczu tego nie uciągnie"

Dlatego podałem jednemu koledze dane techniczne yamahy .
    Tam jest tylko 2x70W przy obciążeniu dwóch przednich kanałów .
    I jest to realne w stereo skoro z sieci bierze ok 285W .
    Proste jak 2x2 ale odpusciłem dalsze tłumaczenia bo już dość przykładów podałem .