logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja Windows XP Professional na terminalu HP T5550 - BSOD, BIOS, Standard CMOS Features

Dawid5157 10 Gru 2020 14:31 852 17
REKLAMA
  • #1 19103989
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Witam posiadam terminal HP T5550 i chciałem na niego wgrać Windows XP professional Ale podczas instalacji jak już ma się wyświetlić informacja naciśnij enter aby zainstalować system Windows xp pojawia się Bluescreen podłączyłem wszystkie dyski i nadal to samo Instalacja Windows XP Professional na terminalu HP T5550 - BSOD, BIOS, Standard CMOS Features

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

W biosie jak wejdę w Standard CMOS Features to mam 2 wejścia na dysk i pisze Primary IDE Master
    Secondary IDE Master
    I nie ma opcji zmiany
    Oraz mam
    Halt on ustawione na All,But Keyboard
    Zmieniałem na no errors i nadal bsod
  • REKLAMA
  • #2 19108004
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19108029
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Instalowałem z usb
  • #4 19108032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19108059
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Robiłem programem winsetupfromusb zakładką Linux iso teraz właśnie robię zakładką windows xp files
    specyfikacja:
    Procesor: VIA Nano 1Ghz.
    Pamięć: 1GB RAM
    160gb dysk 2.5 sata
    Windows 7 i 10 odpada mam Windows 10 na laptopie a na komputerze Windows 7 chciałem mieć jakiś starszy komputer chociaż też zastanawiam się nad Windows Vista 32bit

Dodano po 43 [sekundy]:

sunrise84 napisał:
    Ustaw kontroler dysku twardego do pracy w trybie IDE .

Nie mam takiej opcji, mam tylko pokazany dysk sata z ustawieniami IDE.
  • #7 19108173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 19108231
    Dawid5157
    Poziom 3  
    To będę viste instalować tylko muszę czekać aż mi dysk przyjdzie

Dodano po 11 [minuty]:

Udało się odpalic instalator bez bsoda problemem byl napęd dvd którego nie miałem w programie winsetupfromusb wybrałem zakładkę windows 2000/xp/2003 setup zamiast linux ISO i odpaliło
  • #9 19108265
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 876
    Proszę .

Zrób tak jak jest w linku i musi działać :

http://forum.programosy.pl/integracja-sterownikow-sata-za-pomoca-nlite-vt103623.html

Dodano po 58 [sekundy]:

A Ciebie najbardziej interesuje ta opcja :

http://forum.programosy.pl/integracja-sterownikow-sata-za-pomoca-nlite-vt103623.html#p808801

Dodano po 46 [sekundy]:

I widzisz że wszystko się da ?

Nie słuchaj zbędnych podpowiedzi speca...
  • REKLAMA
  • #10 19108291
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Nie dodawałam żadnych sterowników do obsługi sata jak ten terminal nawet nie ma w biosie ahci A gniazdo sata w nim wykrywane jest jako ide miałem ten sam problem co z i instalacja Windows Vista na komputerze tylko XP niema takich komunikatów bo jest starszy i nie pokaże komunikatu że nie ma sterownika do napędu dvd/cd tylko bsoda
  • #12 19108307
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Instaluje się na pendrive, nie wiem dlaczego. Ale wykrywa to jako zwykły dysk, bo nie mam żadnego innego na razie w nim.

Moderowany przez dt1:

Pisownia została poprawiona, proszę zadbać o poprawną pisownię w kolejnych postach. W edytorze postu dostępna jest funkcja sprawdzania pisowni.

• #14 19108356
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Ale powinno chyba pisać, że nie da się zainstalować na tym dysku. Jak próbowałem na dell studio 1537 to nie mogłem na usb.
  • #16 19108387
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Jak szukałem tego aby zainstalować xp na usb to było przerabianie instalatora.
    Tworzę jeszcze raz bootowalnego pendriva, ponieważ wywaliło mi błąd, że nie ma pliku do sp3 i robię jeszcze raz, tym razem programem RMPPrepUSB.
  • #17 19110239
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Instalacja systemu na takim terminalu nie jest taka prosta, fabrycznie byl tam Windows CE wypakowywany na dysk z obrazu. Najlepiej podlaczyc dysk z zainstalowanym juz systemem, wczesniej trzeba zadbac o kontroler dysku, inaczej sie nie uruchomi. Ewentualnie zainstalowac linuksa, ktory powinien lepiej dzialac niz Windows.

PS. Wez sie w koncu za nauke pisania, chociaz te podstawowe wyrazy jak "nie ma" itp, bo nie da sie czytac tej masy bledow ortograficznych, a jak nie umiesz to chociaz wlacz sprawdzanie pisowni w przegladarce...

@SpecODKomputerow musisz w kazdym watku wypisywac swoje bzdury? Nic dziwnego, ze wiekszosc Twoich postow jest w koszu...
  • #18 19110354
    Dawid5157
    Poziom 3  
    Innym programem zrobiłem boota i odpalił programem Rufus

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbuje zainstalować system Windows XP Professional na terminalu HP T5550, jednak napotyka problem z niebieskim ekranem (BSOD) podczas instalacji. W BIOSie terminala nie ma opcji zmiany ustawień kontrolera dysku, a użytkownik ustawił Halt on na "All, But Keyboard". Po kilku próbach i zmianach w metodzie instalacji, w tym użyciu programu winsetupfromusb, udało się uruchomić instalator bez BSOD, co było spowodowane wcześniejszym błędnym wyborem opcji w programie. Użytkownik rozważa również instalację Windows Vista, ponieważ Windows 7 i 10 są dla niego nieodpowiednie. Wskazówki dotyczące ustawienia kontrolera dysku w trybie IDE oraz integracji sterowników SATA były również poruszane w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA