logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] W10 Pro brak kursor myszy - Po aktualizacji do wersji 10.0.19041 nie mogę korzys

Wirnick 11 Gru 2020 21:26 738 7
REKLAMA
  • #1 19107189
    Wirnick
    Poziom 30  
    Ocena: 239
    Myszka pojawia się w menadżerze urządzeń jako "USBDevice Share USB Device Stub", a w Ustawieniach - "USB Receiver".
    Mam x64-based PC z płytą główną M4A77T i kartą graficzną ATI Radeon HD 3850. Do czasu aktualizacji nie miałem problemu z myszkami USB, a nie mam gniazda PS2. Myszka została sprawdzona na innych komputerach i w nich zgłasza się jako "Mysz i urządzenia wskazujące", a tej pozycji w rozpatrywanym PC niema(menadżer urządzeń). Proszę o pomoc, ponieważ korzystanie tylko z klawiatury jest dla mnie bardzo uciążliwe.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19107198
    chudymj
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Rozumiem, że to Win 10? Usuń ją w menadżerze urządzeń, odłącz od kompa, zrestartuj, zaloguj się ponownie, poczekaj ze spokojem, aż się wszystko uruchomi i podłącz ją jeszcze raz. Daj znać czy to coś zmieniło.
  • REKLAMA
  • #3 19107344
    Wirnick
    Poziom 30  
    Witam. Tak, to Windows 10 Pro - najnowsza aktualizacja. Próby wykonywałem z różnymi myszkami i zawsze ze skutkiem jak opisałem w poście pierwszym. To już trwa od 1 grudnia i przywrócenie systemu z listopada już odpada, ponieważ były kolejne aktualizacje z dzisiejszą włącznie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 19107380
    chudymj
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Zrobiłeś to co napisałem? Bez skutku?

Wrzuć screen z menadżera urządzeń, z rozwiniętymi gałęziami "Mysz i inne urządzenia wskazujące", "Urządzenia interfejsu HID" oraz "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" z podłączoną myszką i bez niej.

Dodano po 3 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Z tego co widze to wystarczy odinstalowac w panelu:
    https://www.techsupportforum.com/threads/solved-usb-lock-out.696263/

W sensie oprogramowanie od niej? O menadżerze urządzeń napisałem w moim pierwszym poście (usunięcie = odinstalowanie dla uściślenia)
  • Pomocny post
    #6 19107451
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Przeciez masz podane, po co pytasz? Trzeba odinstalowac USB Device Share i nie jest to urzadzenie, a oprogramowanie jak widac.
  • REKLAMA
  • #7 19107791
    Wirnick
    Poziom 30  
    Kolobos napisał:
    Trzeba odinstalowac USB Device Share i nie jest to urzadzenie, a oprogramowanie jak widac.

Tak zrobiłem i pojawił się kursor po resecie komputera. Na potwierdzenie obrazek:
    W10 Pro brak kursor myszy - Po aktualizacji do wersji 10.0.19041 nie mogę korzys
  • #8 19107803
    Wirnick
    Poziom 30  
    Kolobos napisał:
    Trzeba odinstalowac USB Device Share i nie jest to urzadzenie, a oprogramowanie jak widac.

Tak zrobiłem i pojawił się kursor po resecie komputera. Na potwierdzenie obrazek:
    W10 Pro brak kursor myszy - Po aktualizacji do wersji 10.0.19041 nie mogę korzys

Dodano po 12 [minuty]:

W menadżerze urządzeń w pozycji "USB Device Share USB Device Stub" po przejściu do właściwości - usuń wraz z programem(zaznaczając czek boks).

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu Windows 10 Pro do wersji 10.0.19041 użytkownik napotkał problem z brakiem kursora myszy, który w menadżerze urządzeń pojawia się jako "USB Device Share USB Device Stub". Użytkownik posiada komputer x64 z płytą główną M4A77T i kartą graficzną ATI Radeon HD 3850. Po próbach z różnymi myszkami i braku możliwości przywrócenia systemu, rozwiązaniem okazało się odinstalowanie problematycznego urządzenia USB w menadżerze urządzeń, co przywróciło funkcjonalność kursora po restarcie komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA