Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czujnik temperatury w bojlerze - czy to termopara?

ostatni74 11 Dec 2020 23:12 975 5
  • #1
    ostatni74
    Level 2  
    Witam,
    Mam w bojlerze kilka czujników wchodzących "do środka" - kabelek zakończony metalowym cylinderkiem, trochę jak galmet czujnik_temp_cwu___cyfrowy-99

    Jaki to rodzaj czujnika? Termopara?
    Chciałbym zastąpić kilka sterowników do pomp w moim układzie, który grzeje i cwu i kaloryfery z jednego pieca, jednym sterownikiem arduino, ale pozostawić sterowniki już zamontowane na wypadek gdybym popełnił jakieś błędy w programowaniu, lub arduino by zdechło. Chciałbym skorzystać z już zamontowanych czujników temperatury.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
  • Helpful post
    #2
    2konrafal1993
    Level 36  
    Łatwo to sprawdzić multimetrem. Możesz zmierzyć oporność jeśli będzie wysoka czyli rzędu co kilku Ohm albo nawet kilo Ohm to masz tak termistor, termopara generuje napięcie kilka które zależy od temperatury ale są to mV i ma bardzo niską oporność niemal zwarcie.
  • #3
    ostatni74
    Level 2  
    Ma tylko 2 kabelki,
    Termopary dedykowane do arduino mają 3
    Musi to brzmieć jakbym był blondynką :)) w sumie jestem w tym temacie jeszcze,
    Kupie sobie zatem multimetr..
    Termopara ma rozdzielczość pomiaru > 0.5 °C a tu pomiar na sterowniku do 0.1°C
    Dzięki!
  • #4
    2konrafal1993
    Level 36  
    Z reguły stosuje się termistory w bojlerach bo są tanie i wystarczające dla tego zastosowania. Termopary mają jedną dużą zaletę że mogą pracować nawet w kilkaset stopni celcjusza a nawet więcej , nie spotkałem się z termistorem na takie temperatury. Obsługa termopary i termistora się różnią od strony technicznej i termopara jest trochę bardziej wybredna pod tym względem bo napięcie generowane przez nią jest bardzo niskie. Do arduino to te moduły są różne i musiałbym wiedzieć o czym dokładnie mówisz. Termistor oraz termopara ma dwa wyprowadzenia dopiero elektronika dopięta do takiego czujnika wymaga więcej połączeń.
  • #5
    Jacek Rutkowski
    Level 27  
    Wskazywane temperatury z rozdzielczością 0,1°C to tylko wskazanie z dokładnością bezwzględną +-0,5-2°C a ta zależy od wielu czynników.
    Nie spotkałem się jeszcze z termoparą w sterowniku CO. Zwykle są termistory z rzadka DS18B20.
    Za to spotkałem się z termistorem do 320°C:
    Czujnik temperatury w bojlerze - czy to termopara?
    Wydawało mi się że są tylko do 100-150°C.
    Ale jak widać potrafi nawet termistor zaskoczyć.
  • #6
    ostatni74
    Level 2  
    Ok, projekt zakonczony sukcesem.
    duzo czujnikow na dlugich przewodach (15 -20m) w roznych czesciach budynku (przedluzam ekranowanym kablem ethernetowym cat5 lub 6), arduino wlacza i wylacza pompy w zaleznosci od temperatury.

    (zolty przewodzik danych na digital2, NIE ZAPOMNIJCIE O (jednym) rezystorze 4.7Kohma miedzy zoltym a 5v.

    Adresy czujnikow spisywalem po jednym z tego kodu:

    #include <OneWire.h>
    #include <DallasTemperature.h>

    // Data wire is plugged into port 2 on the Arduino
    #define ONE_WIRE_BUS 2

    // Setup a oneWire instance to communicate with any OneWire devices
    OneWire oneWire(ONE_WIRE_BUS);

    // Pass our oneWire reference to Dallas Temperature.
    DallasTemperature sensors(&oneWire);

    // variable to hold device addresses
    DeviceAddress Thermometer;

    int deviceCount = 0;

    void setup(void)
    {
    // start serial port
    Serial.begin(9600);

    // Start up the library
    sensors.begin();

    // locate devices on the bus
    Serial.println("Locating devices...");
    Serial.print("Found ");
    deviceCount = sensors.getDeviceCount();
    Serial.print(deviceCount, DEC);
    Serial.println(" devices.");
    Serial.println("");

    Serial.println("Printing addresses...");
    for (int i = 0; i < deviceCount; i++)
    {
    Serial.print("Sensor ");
    Serial.print(i+1);
    Serial.print(" : ");
    sensors.getAddress(Thermometer, i);
    printAddress(Thermometer);
    }
    }

    void loop(void)
    {}

    void printAddress(DeviceAddress deviceAddress)
    {
    for (uint8_t i = 0; i < 8; i++)
    {
    Serial.print("0x");
    if (deviceAddress[i] < 0x10) Serial.print("0");
    Serial.print(deviceAddress[i], HEX);
    if (i < 7) Serial.print(", ");
    }
    Serial.println("");
    }

    //////////////////////// Czujnik temperatury w bojlerze - czy to termopara? Czujnik temperatury w bojlerze - czy to termopara? -----------------------------------

    Znakomity tutorial jest tu:
    https://lastminuteengineers.com/multiple-ds18b20-arduino-tutorial/

    Jezeli ktos chce moj kod to przesle na maila lub priva,
    robilem kopie etapami, koncowy jest bardzo rozbudowany z powodu ekranu z kilkoma stronami, ale poczatkowe sa calkiem czytelne.
    wiekszosc kabli (i czasu) to ekranik dotykowy tft adafruit