Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nadajnik, odbiornik 4 kanały PPM FM 35,030Mhz awaria 2 kanałów

apollo130 12 Dec 2020 12:40 552 9
    apollo130
    Level 3  
    Witam
    Jestem w posiadaniu nowego nabytku nadajnika do zdalnego sterowania 4-kanałowego ESKY HOBBY FM 35,030Mhz. Ustaliłem, że dwa kanały nadajniku 1 i 2 działają natomiast kanał 3 i 4 nie działa. Przy próbie wyjęcia i ponownie włożenia kwarcu w nadajniku na serwomechanizmy podawany jest jakiś sygnał bo wychylają się raz w lewo raz w prawo. Przy wychyleniu drążka zarówno na kanale 3 jaki i 4 żaden sygnał na serwomechanizmy nie jest przekazywany.
    Być może problem leży po stronie odbiornika, który jest 6-kanałowy. Tak jak przedstawiłem na zdjęciu. Zasilanie podłączone jest do kanału nr 1 , serwomechanizmy do 3 i 4, przy takiej konfiguracji wszystko działa (ale w tym układzie jest to tylko urządzenie dwukanałowe). Po przepięciu serwomechanizmu na 5-kanał, przy wychyleniu drążka sterowego w serwie słychać wyraźnie brzęczenie natomiast nie ma ruchu dźwigni serwomechanizmu , przy podłączeniu serwa do kanału nr 2 w jest chwilowa reakcja serwa, ale później nie ma już żadnej reakcji. Mam prośbę do Szanownego grona o pomoc w powyższym temacie,
    1. Jak sprawdzić czy wina leży po stronie nadajnika czy może problem jest po stronie odbiornika?
    2. W przypadku awarii nadajnika lub odbiornika od czego rozpocząć próbę zdiagnozowania problemu.
    Od razu dodam, że nie dysponuję schematem elektrycznym ani nadajnika ani odbiornika, jak również nie dysponuję profesjonalnym sprzętem diagnostycznym np. oscyloskopem. Jedynie jestem w posiadaniu miernika uniwersalnego.
    W załączeniu przedstawiam szczegółową dokumentację fotograficzną.
  • Helpful post
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - proszę zamieścić fotkę odbiornika od strony pinów oraz rezonatora kwarcowego .
    Aparatura Esky ET 4 była dodawana do helikopterów Lama , Honey-bee .

Dodano po 44 [minuty]:

ET 4 jest cztero kanałowa i nie będzie obsługiwała odbiornika sześcio kanałowego .
    Kolejność podłączenia powinna być następująca ;
    Aile - lotki ( przechył ) 1
    Elev- ster wysokości 2
    Thr - przepustnica 3 ( obroty silnika )
    Rud - ster kierunku 4
    apollo130
    Level 3  
    wojtek 9007 wrote:
    Witam - proszę zamieścić fotkę odbiornika od strony pinów oraz rezonatora kwarcowego .
    Aparatura Esky ET 4 była dodawana do helikopterów Lama , Honey-bee .

Dodano po 44 [minuty]:

ET 4 jest cztero kanałowa i nie będzie obsługiwała odbiornika sześcio kanałowego .
    Kolejność podłączenia powinna być następująca ;
    Aile - lotki ( przechył ) 1
    Elev- ster wysokości 2
    Thr - przepustnica 3 ( obroty silnika )
    Rud - ster kierunku 4

Witam
    Dziękuję za odpowiedź w załączeniu przesyłam zdjęcia odbiornika.
    wojtek 9007
    Level 39  
    Witam - odbiornik posiada rezonator kwarcowy RX 35,030MHz , natomiast regulator z silnikiem proszę
    podłączyć pod pin 3 przepustnica THR . Do regulatora zasilanie ,a do innych pinów serwomechanizm .
    Na aparaturze proszę zmieniać przełączniki od rewersów ( te cztery ) oraz przełączniki na płytce te z tyły aparatury.
    apollo130
    Level 3  
    Dziękuję bardzo za informację i podpowiedź.
    apollo130
    Level 3  
    wojtek 9007 wrote:
    Witam - odbiornik posiada rezonator kwarcowy RX 35,030MHz , natomiast regulator z silnikiem proszę
    podłączyć pod pin 3 przepustnica THR . Do regulatora zasilanie ,a do innych pinów serwomechanizm .
    Na aparaturze proszę zmieniać przełączniki od rewersów ( te cztery ) oraz przełączniki na płytce te z tyły aparatury.

Witam
    Chciałem jeszcze prosić o podpowiedź do czego służy przełącznik TRN w prawej górnej części nadajnika
    apollo130
    Level 3  
    Dziękuję za informację
  • Helpful post
    Madrik
    moderator of Robotics
    wojtek 9007 wrote:

ET 4 jest cztero kanałowa i nie będzie obsługiwała odbiornika sześcio kanałowego

Będzie obsługiwać, ale tylko 4 kanały. Sam kiedyś miałem do depronolotów Esky 4ch i 3 różne odbiorniki 6ch.

Aparatury Esky były dość specyficzne. Niektóre serie miały wspólną płytę między kilkoma modelami, czasami część kanałów była "ukryta" lub po prostu zdublowana. Niektóre serie tego samego produktu, zaś różniły się kompletnie płytami. Kłopot był szczególnie z aparaturami śmigłowcowi, gdyż niektóre aparatury po prostu miały wbudowany mikser zapewniający miksowanie kanałów już w nadajniku. Szczególnie te starsze.

Można to było wyłączyć mikroprzełącznikiem na płycie głównej. Jednak dziś, do tak wiekowej aparatury może być problem ze znalezieniem jakiejkolwiek dokumentacji. Tu warto by przeszukać archiwalne tematy większych for modelarskich, poświęcone właśnie aparaturom Esky i ich modyfikacjom.

Sprawdź czy przypadkiem kanały nie są po prostu przesunięte na odbiorniku. I zamiast 1,2,3,4 nie ma np. 1,2,5,6. Wystarczy podłączyć do odbiornika 1 serwo pod dany kanał i sprawdzać po kolei wychylenia drążków, na którym kanale "zagada".

Może warto też się zastanowić nad zmianą. Aparatury Esky nigdy nie grzeszyły jakością i były zawsze dość prymitywne. Do tego sporo z nich miało ograniczony fabrycznie zasięg - gdyż przeznaczone do małych śmigłowców, nie potrzebowały większego niż 100-150 metrów.

Za ok. 200 zł, kupisz już np. Fly-Sky FS-i6x - 6 kanałów, cyfrowa, z wbudowanym komputerem, współpracująca z wieloma odbiornikami i mająca dość duży zasięg. I naprawdę polecałbym taką wymianę w twoim przypadku.

Dziś jest dość dużo już tanich, chińskich co prawda, ale nie takich złych, systemów RC 2,4 GHz, z wbudowanym komputerem, możliwością wymiany softu, a nawet modułu nadawczego, wielokanałowych i już sprawdzonych przez użytkowników.

Naprawdę szkoda się męczyć z muzealnym wręcz nadajnikiem, który nawet w czasach swojej świetności zaliczał się do tych co "tanie, ale lepsze niż żadne".
    W tej chwili, najlepsze do czego się nadaje ten nadajnik, to z pomocą kabla trenera, podłączenie do komputera jako joystick do symulatora modeli RC.
    apollo130
    Level 3  
    Dziękuję bardzo za pomocną informację.
    Pozdrawiam