Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prostownik - Prostownik z odsiarczaniem i ładowaniem do 16,5V do akumulatorów?

viper111 13 Dec 2020 14:17 22386 113
Suntrack
    viper111
    Level 13  
    Poszukuję prostownika, który dobrze odsiarczy głęboko rozładowany akumulator plus zrobi elektrolit.
    Cena raczej do 1000-1200 pln max.
    Raczej coś profesjonalnego.

Dodam, że mam taki prostownik mikroprocesorowy 7 etapowy PACO 7A (PACO MBC 1207) mocno rozładowanych akumulatorów raczej nie ożywia.

Niestety mam kilka akumulatorów co maja 1-5 lat i z powodu COID całkowicie uległy rozładowaniu w samochodach i maszynach (załączone GPS-y, jakieś alarmy itp i powoli po rozładowywały). Cześć akumulatorów ożyła po podłączeniu PACO a część "żyje" ale słabiutko albo zupełnie nie chcą się doładować.
  • Suntrack
    stanislaw1954
    Level 43  
    Może krótko żyję, ale
    viper111 wrote:
    Poszukuję prostownika, który .... zrobi elektrolit.
    jeszcze takiego nie spotkałem.
  • Suntrack
    viper111
    Level 13  
    A KULON 912?
    stanislaw1954
    Level 43  
    Przeczytałem dane o nim, mimo wszystko nic nie ma tam, o "robieniu elektrolitu'.
    Elektrolit robi się łącząc kwas siarkowy z wodą (destylowaną). Dodam, że w bardzo kiepskim akumulatorze, gdzie po ładowaniu gęstość elektrolitu nie polepsza się - 'sztuczne " podnoszenie gęstości, poprzez wyciągnięcie elektrolitu z celek i wlanie nowego, o większej gęstości nie da nic.
    karolark
    Level 42  
    viper111 wrote:
    A KULON 912?

Jeszcze co ma robić?
    Z ciekawości przeczytałem specyfikacje i nic tam takiego nie ma :D
    viper111
    Level 13  
    Chodzi mi o taki, który wraz z ładowaniem polepsza gęstość elektrolitu.
    Nie zamierzam wymienić elektrolitu.
    karolark
    Level 42  
    Ale to normalne zachowanie elektrolitu przy ładowaniu :D
    Popraw tytuł bo wprowadza w błąd?
    kamel2
    Level 20  
    Na YouTube znajdź kanał mrakumulator jest test kulona i wysycanie elektrolitu czyli robienie gęstości.
    viper111
    Level 13  
    Chodziło mi o prostowniki uzyskujące napięcie ładowania powyżej 16V przy akumulatorach o pojemnościach do 100 Ah.

Kulon 912 fajny (z WiFi) ale ma wadę - jest niedostępny nawet na stronie producenta :(
    Kulon 820 bez WiFi można dostać za 700 pln ale nie wiem czym rózni sie od 912?

Pytanie czy są inne alternatywy?
    Czytałem o Telwin Doctor Charge 50 (1150 pln - dośc wysoka cena wydaje się mimo wszystko) czy o Deca FL1113D (500 pln, minus to brak podglądu bieżących parametrów - brak wyświetlacza).
    Jarzabek666
    Level 38  
    Ja mam DECA FL3713D i ma tą funkcję odsiarczania akumulatora.

viper111 wrote:
    minus to brak podglądu bieżących parametrów

A po co ci to wiedzieć?? i tak procesu nie możesz przerwać wiec czekasz i tak jak się wszystko skończy...
    stanislaw1954
    Level 43  
    viper111 wrote:
    karolark wrote:
    Ale to normalne zachowanie elektrolitu przy ładowaniu
    Do pewnego czasu. Jak jest akumulator "zdrowy" , to ładowanie poprawia gęstość elektrolitu i to jest jeden z objawów dobrego naładowania, ale jak płyty są w kiepskim stanie, to gęstości nie poprawi nawet ładowanie tygodniami.
    karolark
    Level 42  
    stanislaw1954 wrote:
    viper111 wrote:
    karolark wrote:
    Ale to normalne zachowanie elektrolitu przy ładowaniu
    Do pewnego czasu. Jak jest akumulator "zdrowy" , to ładowanie poprawia gęstość elektrolitu i to jest jeden z objawów dobrego naładowania, ale jak płyty są w kiepskim stanie, to gęstości nie poprawi nawet ładowanie tygodniami.

Oczywiście i zamiast pakować się w bardzo drogie ładowarki to dbać o akumulatory
    vodiczka
    Level 43  
    stanislaw1954 wrote:

Kiepski stan płyt to głównie:
    a/ wypadnięcie masy czynnej
    b/ silne zasiarczenie
    W przypadku a/ ładowanie nic nie zmieni; w przypadku b/ kilkakrotne odsiarczanie poprawi gęstość elektrolitu ale gdy zdążyły się wytworzyć duże kryształy PbSO4 to pomoże tyle co umarłemu kadzidło.
    Odsiarczanie należy przeprowadzać zanim drobne kryształki zamienią się w duże a każde ładowanie, również to "nieodsiarczające" de facto odsiarcza bo przemienia PbSO4 w Pb, PbO2 i H2SO4
    Dlatego celowo lub przypadkowo rozładowany akumulator należy jak najszybciej naładować a nieużywany okresowo doładowywać aby nie dopuścić do zasiarczenia spowodowanego procesem samorozładowania.
    kiko80
    Level 27  
    Tak jak przedmówcy pisali Kulon 912 ew 820 i ładowanie asymetryczne, ale i wystarczy ci np Stef-Pol EST-516M i jest co najmniej o połowę tańszy.
    E8600
    Level 40  
    Wszystkie te współczesne "prostowniki" z obawy o bezpieczeństwo użytkownika oraz jego samochodu nie odsiarczą akumulatora.
    Nie mają one także za wiele wspólnego z prostownikiem a są to zasilacze stabilizowane.
    Stary zasilacz od laptopa 16V jest równie skuteczny co Kulon 912.

To tak nie działa, że zapłacisz więcej a urządzenie zrobi pracę za Ciebie.
    Odsiarczanie, to proces długotrwały, który należy nadzorować a im bardziej zniekształcony przebieg prądu ładowania tym lepszy efekt.
    pier
    Level 24  
    Tomasz Chudy z YT robi dość skuteczne próby z odsiarczaniem akumulatorów, ale takich rozwiązań raczej próżno szukać w fabrycznych urządzeniach.
    https://www.youtube.com/watch?v=nhXpS3swxrk
    karolark
    Level 42  
    Jak na mój gust :D
    Z g...a bata nie ukręcisz. Przy tych cenach nowych aku walka ze starym, zasiarczonym/z uszkodzonymi
    płytami akumulatorem jest .............. tu wpisać co się chce.
    Ekonomia się kłania - chyba że się jest bezrobotnym, lub bardzo bogatym i się nam nudzi.
    pawlik118
    Level 31  
    Przeładowanie akumulatora wyższym napięciem niż 14,4V powoduje odparowanie wody z elektrolitu - wtedy robi się "gęstszy". Nie ma to jednak pozytywnego wpływu na pojemność akumulatora. Niedomiar wody jest szkodliwy dla akumulatora.
    Traktowanie gęstości elektrolitu w kategorii - im gęściej tym lepiej jest błędem powtarzanych przez youtuberów.
    ^ToM^
    Level 41  
    viper111 wrote:

Kulon 912 fajny (z WiFi) ale ma wadę - jest niedostępny nawet na stronie producenta :(
    Kulon 820 bez WiFi można dostać za 700 pln ale nie wiem czym rózni sie od 912?

Kulon 912 jest już nieprodukowany.
    Kulon 820 jest dokładnie tym samym co 912 tylko, że bez WiFi. Dodatkowo 820 ma funkcję miernika pojemności akumulatora 3 A a nie jak 912 tylko 1 A - jak dobrze pamiętam. Można powiedzieć, że 820 jest ulepszoną wersją 912 ale bez WiFi.

Do twojego tytułowego postu:
    Wydawanie 100 zł nie sensu! Kup dowolnego kulona i będziesz miał temat ładowania załatwiony.
    Wybierz sobie model, jaki się tobie podoba i zamów wprost u producenta:
    Balsat
    Twoje wymagania spełni 820, 720, 715 i 707.

Kulony u "ruskich" kosztują od 120-270 zł plus wysyłka i cło. Tak więc nawet z tym zmieścisz się w 400 zł za 820.
    Link
    vodiczka
    Level 43  
    karolark wrote:
    Z g...a bata nie ukręcisz przy tych cenach nowych aku walka ze starym zasiarczonym/z uszkodzonymi plytami akumulatora jest .............. tu wpisaćco się chce.
    To nie tylko sprawa cen. W PRL przerobiłem różne sposoby odsiarczania, łącznie z "najlepszym" czyli ładowaniem starego akumulatora napełnionego wodą destylowaną a następnie napełnionego nowym elektrolitem o właściwej gęstości.
    Efekty był dobre ale krótkotrwałe, wydlużały życie akumulatorów maksymalnie o 6 miesięcy.
    Odsiarczanie ma sens przy w miarę (1-2lata) nowych akumulatorach pozostawionych na dłużej w stanie bliskim pełnego rozładowania.
    viper111
    Level 13  
    ^ToM^ wrote:
    Wybierz sobie model, jaki się tobie podoba i zamów wprost u producenta:
    Balsat
    Twoje wymagania spełni 820, 720, 715 i 707.

Kulony u "ruskich" kosztują od 120-270 zł plus wysyłka i cło. Tak więc nawet z tym zmieścisz się w 400 zł za 820.
    Link

Na stronie pojawił się Kulon 920 wprawdzie jeszcze niedostępny, czy wiadomo coś więcej o nim?

p.s. na stronie https://www.delta-battery.ru/zu/kulon/ sa Kulony, ale Pani mi odpisała że nie wysyłają do Polski :(
    ^ToM^
    Level 41  
    viper111 wrote:

p.s. na stronie https://www.delta-battery.ru/zu/kulon/ sa Kulony, ale Pani mi odpisała że nie wysyłają do Polski :(

Napisz do producenta - czyli Balstat'u - oni wysyłają do Polski.
    Sklep podałem tylko po to abyś zorientował się w cenach detalicznych - czytaj ze zrozumieniem :). Z pewnością większość sklepów w Rosyji nie wysyła do PL.
    viper111
    Level 13  
    Rezystor240 wrote:
    zorientował się w cenach detalicznych

Ciekawe że na stronie producenta ceny są wyższe niż w sklepach Rosyjskich.

Rezystor240 wrote:
    To muszą być impulsy prądu

A jest jakaś ładowarka taka?
    Rezystor240
    Level 41  
    viper111 wrote:

Stałego prądu, bez zmian w czasie. Oscyloskop pokazał by linię ciągłą w czasie. Z resztą to też może pracować jako zasilacz stabilizowany, więc najgorsza opcja do ładowania aku. Wiem bo widziałem na YT właśnie na kanale mrakumulator. To się nie nadaje do odsiarczenia akumulatora.
    Rób jak uważasz, stracisz kasę i czas aby się przekonać, że to roboty nie zrobi.
    ^ToM^
    Level 41  
    viper111 wrote:

Oczywiście że jest - Kulon. :lol:

1. Posiada konfigurowalne tryby pracy jako ładowarka i regulowany zasilacz.
    2. Posiada zdolność diagnozowania i regeneracji baterii.
    3. Ładowarka Kulon-912 przeznaczona jest do ładowania i regeneracji większości typów akumulatorów (zwanych dalej akumulatorem) - alkalicznych, żelowych, AGM, WET, GEL o napięciu znamionowym 3 - 12 V i pojemności od 1 do 200 A * h, stosowanych w samochodach , motocykle, łodzie itp.
    4. Urządzenie może pracować zarówno w trybie tworzenia własnej sieci Wi-Fi, jak i łączyć się z domową siecią Wi-Fi (tylko 912).
    5. W trybie ładowania i serwisowym baterii można ustawić do 12 parametrów.
    6. Przyrząd może być używany jako regulowany zasilacz od 1,0 do 16,0 V dla urządzeń niskonapięciowych.
    7. Algorytm działania zapewnia prawidłowe ładowanie i regenerację nawet bardzo mocno rozładowanych akumulatorów, a także bezpieczne długotrwałe przechowywanie w trybie podtrzymującym.

Czas trwania (tryb impulsowy) 1 - 240 s
    Czas trwania pauzy (tryb impulsowy) 1 - 240 s
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    pawlik118 wrote:
    Przeładowanie akumulatora wyższym napięciem niż 14,4V powoduje...

Gdzie takich mądrości uczą? (kruca to każdy opel przeładowuje?)
    Jakie jest maksymalne napięcie dla jednego ogniwa kwasowego?
    Należy brać pod uwagę że mówimy o zasiarczonym.
    https://www.wieszcz.pl/prostownik-do-ladowania-akumulatorow,id55185.html
    Polecam poczytać.
    A wracając do tematu, to najlepszy do odsiarczania jest taki zestaw:
    Najzwyklejsze trafo z regulacją prądu (i oczywiście odpowiednią mocą) woltomierz i wiedza w głowie. - Żaden automat nie zrobi lepiej.
    remot
    Level 32  
    Rezystor240 wrote:
    Wystarczy trafo diodka i kilka żarówek

To jest najlepszy sposób jaki znam.

Tematów o tym jest mnóstwo na forum.
    Reasumując - tam gdzie wchodzi za dużo elektroniki, do prostych spraw w sumie, robi się nie tak.