Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESL 65070R - wymiana hydrostatu i cewki tacho.

Homo_toxicus 13 Dec 2020 21:44 2826 0
    Homo_toxicus
    Level 23  
    Witam.

Temat założyłem w uzupełnieniu do kilku tematów dotyczących zmywarek Electrolux ESL65070R. W większości tematów brak jest zdjęć, a często jest to bardzo pomocne przy lokalizacji uszkodzeń i samodzielnych naprawach. Dlatego też dorzucam kilka fotek "dołu" wraz z opisem, wykonanych przy okazji naprawy swojej.

Zmywarka jest po wymianie hydrostatu (nieco inne rozwiązanie), a obecnie czeka na cewkę tacho (myje w zimnej wodzie) (rezystancja grzałki zmierzona przy programatorze - 28Ω, rezystancja cewki tacho 280Ω na zimno, po podgrzaniu suszarką do włosów jest przerwa).

Wystąpił również problem ze wskaźnikiem pracy tej zmywarki. Na płytce wskaźnika pracy uszkodzeniu uległ tranzystor QD1. Z resztek opisu na obudowie wychodzi mi typ A8K. Według informacji znalezionych w Internecie jest to tranzystor: LMUN2233/MMUN2233 z dwoma rezystorami: 4,7kΩ na bazie oraz 47kΩ pomiędzy bazą, a emiterem. Reszta elementów na płytce jest sprawna.

W zasadzie problem ze wskaźnikiem wydawałby się błahy, ale jedyna oferta sprzedaży takiego wskaźnika jaką znalazłem w Internecie to koszt niemal 130zł! Dlatego też płytkę wskaźnika postanowiłem naprawić. Sam element wykonawczy hydrostatu różni się jedynie sposobem mocowania do szkieletu zmywarki. W oryginalnym rozwiązaniu powietrze jest kierowane na membranę poprzez dodatkowy (biały) plastikowy element.
    Porównanie obydwóch hydrostatów.
    Oryginalny hydrostat.
    Zamiennik.

Wymiana cewki tacho:
    Zmywarka Electrolux ESL 65070R - wymiana hydrostatu i cewki tacho. Zmywarka Electrolux ESL 65070R - wymiana hydrostatu i cewki tacho. Zmywarka Electrolux ESL 65070R - wymiana hydrostatu i cewki tacho.
    Oraz kilka innych fotek "z dołu" :)
    Czujnik przejrzystości i termostat, wężyk hydrostatu.
    Pompa odpływowa.
    Zawór regeneracji złoża żywicy i konektor czujnika gęstości solanki.
    Uszkodzony wskaźnik pracy.
    Programator.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003