logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 10 - duże zużycie pamięci RAM i długi czas uruchamiania

polak7 14 Gru 2020 09:13 4215 25
REKLAMA
  • #1 19112854
    polak7
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Windows 10 dość długo mi się uruchamia - ok. 2 minuty.
    Występuje u mnie wysokie zużycie pamięci RAM, które nie wiadomo z czego wynika.
    Załączam screeny.
    Windows 10 - duże zużycie pamięci RAM i długi czas uruchamiania Windows 10 - duże zużycie pamięci RAM i długi czas uruchamiania

Mój laptop Lenovo P50 jest dość mocny:
    BIOS: LENOVO N1EET90W (1.63 ) 10/21/2020
    Motherboard: LENOVO 20EQS0T700
    Processor: Intel(R) Core(TM) i7-6820HQ CPU @ 2.70GHz
    Percentage of memory in use: 83%
    Total physical RAM: 8014.51 MB
    Available physical RAM: 1342.01 MB
    Total Virtual: 16206.51 MB
    Available Virtual: 7340.1 MB

Mam dysk SSD.

Załączam logi z FRST.
    Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • FRST.txt (101 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Addition.txt (68.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19112866
    sunrise84
    Poziom 42  
    Ocena: 875
    Jeżeli zamiast go zamykać to go usypiasz lub zamykasz pokrywę to logiczne .
    Zobacz ile masz otwartych okien przeglądarki .

Używaj opcji zamknij system i sprawdzimy czy będzie poprawa.

Do tego można użyć jeszcze program cccleaner aby opróżnić niepotrzebne "śmieci" w systemie .

Dodano po 4 [minuty]:

Po uruchomieniu systemu całe 4.1 GB mam obecnie zużycia a system uruchamia się 10 sekund od włączenia .
    Załączniki:
    • Windows 10 - duże zużycie pamięci RAM i długi czas uruchamiania 1234567.png (224.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19112874
    polak7
    Poziom 10  
    Zamykam laptopa codziennie.

Mam ok. 13 otwartych kart przeglądarki.

Wyłączyłem przeglądarkę i zużycie wciąż jest o wiele za wysokie:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19112876
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1222
    Jak kolega pisał, możesz go "odkurzyć" CCleanerem, a zużycie RAM masz w normie - Chrome to istna świnka wśród przeglądarek i lubi sobie podjeść, a sam Windows 10 też nie należy do najlżejszych systemów.
  • #5 19113042
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 19113052
    sunrise84
    Poziom 42  
    SpecODKomputerow napisał:
    Odkurz komputer za pomocą Avast Cleanup Premium. Też programy startowe spowalniają komputer i ingerują w zużycie pamięci.

I po co piszesz to samo co napisali koledzy powyżej ?

I co daje ten twój "premium" ?
  • #7 19113140
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 19113159
    sunrise84
    Poziom 42  
    Bardzo dużo daje mój Avast Cleanup Premium. Oczyścił mi bardzo dużo.

Dodano po 2 [minuty]:

Avast lepszy od CCleaner po moim doświadczeniu z tymi programami.

No i płatny :P

Daj sobie spokój z takimi radami .

W tym konkretnym przypadku w zupełności wystarczy standardowa wersja CCCleaner .
  • #9 19113164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #11 19113218
    polak7
    Poziom 10  
    Dziękuję za odpowiedzi.
    Przeczyściłem system CCleanerem. Czas uruchamiania zmniejszył się o ok. 50 sekund. Aktualnie wynosi lekko ponad minutę.
    Jeśli tak duże zużycie RAM jest normalne, to chyba nie ma co drążyć tematu. Aczkolwiek wciąż zastanawia mnie powolny start systemu.
  • #12 19113230
    sunrise84
    Poziom 42  
    Jeżeli dołożyłbyś drugą pamięć taką samą jaką masz obecnie to system zacznie pracować w systemie Dual-Channel co przyśpieszy trochę pracę systemu i jego płynność .

Ile masz fizycznie zamontowanych kości pamięci w laptopie ?
  • #13 19113242
    polak7
    Poziom 10  
    Właśnie tu jest problem. Zamierzałem w tym tygodniu założyć wątek na forum na ten temat i pewnie to zrobię. Otóż: pierwotnie miałem dwie kości RAM po 8 GB, co dawało w sumie 16 GB. Jednakże, ze dwa miesiące temu zaczęły mi wyskakiwać blue screeny z informacją o tym, że coś jest nie tak z pamięcią. Przeskanowałem kości memtestem. Okazało się, że gdy kości pracują razem, to generowana jest ogromna ilość errorów. W związku z tym wyjąłem jedną kość, co pozwoliło pozbyć się errorów oraz blue screenów. Tutaj chyba nie ma co kontynuować tego tematu, będę musiał założyć nowy wątek.[/s]
  • #14 19113293
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Nie używaj żadnych odkurzaczy one potrafią tylko narobić bałaganu i nie są polecane na elektrodzie. Zamiast tego dokup pamięć RAM a będziesz miał lepszą pracę laptopa. Sam posiadam 12 GB RAM-u w chrome mam powyżej 10 okien i w każdym po kilkanaście kart a przeglądarka zjada 1300 MB pamięci. Do chrome można zainstalować dodatek The Great Suspender wyciszający strony, które mamy otwarte dłużej niż kilka minut co pozwala na redukcję zużycia pamięci RAM.
    Można by wyłączyć kilka zbędnych programów jak Dropbox, Thunderbird czy listę zadań ponieważ przy zajęciu ponad 70% zajętości RAM-u system przygotowuje się do zrzucania plików na dysk. Wystarczy porównać zdjęcie od sunrise84 gdzie można porównać ilość pamięci RAM zainstalowanej w obu laptopach.
  • #15 19113305
    sunrise84
    Poziom 42  
    "Nie używaj żadnych odkurzaczy one potrafią tylko narobić bałaganu i nie są polecane na elektrodzie" .

Używam od niepamiętych czasów zwykłej darmowej CCCleaner i zwykłego Avasta i nie miałem jeszcze żadnych problemów i zawieszeń komputera.

Komputery mam w domu już ponad 30 lat .
    Ale należy wiedzieć co instalować i nie instalować całej tony syfu dołączonego do programów.

Np ze stron dobreprogamy.
  • #16 19113330
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 19113663
    polak7
    Poziom 10  
    nomudrek napisał:
    Można by wyłączyć kilka zbędnych programów jak Dropbox, Thunderbird czy listę zadań

Dla mnie są niezbędne.
    Nie mam problemu z działaniem systemu. Wszystko chodzi płynnie, nic nie tnie. Po prostu zużycie pamięci jest duże.

Wyłączyć proszę programy startowe. Np. Thunderbird jest programem startowym

Thunderbird nie włącza mi się z systemem. Za każdym razem uruchamiam go ręcznie.
  • #18 19113667
    sunrise84
    Poziom 42  
    polak7 napisał:
    nomudrek napisał:
    Można by wyłączyć kilka zbędnych programów jak Dropbox, Thunderbird czy listę zadań

Dla mnie są niezbędne.
    Nie mam problemu z działaniem systemu. Wszystko chodzi płynnie, nic nie tnie. Po prostu zużycie pamięci jest duże.

Wyłączyć proszę programy startowe. Np. Thunderbird jest programem startowym

Thunderbird nie włącza mi się z systemem. Za każdym razem uruchamiam go ręcznie.

Masz normalne zużycie pamięci .

Wstawiłem ci przecież mój screen z samego rana gdzie tylko mam odpalony chrome i spotify oraz steam .

Dodano po 1 [minuty]:

Proszę masz najświeższy .
    Załączniki:
    • Windows 10 - duże zużycie pamięci RAM i długi czas uruchamiania 132112.png (218.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 19113681
    polak7
    Poziom 10  
    sunrise84 napisał:
    Masz normalne zużycie pamięci .

Odnosiłem się do wypowiedzi nomundrek, która dotyczyła zużycia pamięci RAM.
    Przyjąłem już, że mam normalne zużycie podobne do Twojego, jednakże Twój system uruchamia się ok. 6 razy szybciej.
    Mam co prawda trochę programów startowych np. DisplayFusion, Dropbox, OneDrive, Telegram, antywirus, ale one nie powinny aż tak spowalniać uruchamiania systemu.

Dodano po 28 [minuty]:

W Avast Cleanup Premium gdy wyłączasz programy startowe, jest widzialny poziom zagrożenia spowolnieniem każdego programu startowego.

Jest to widoczne w menedżerze zadań, nie trzeba do tego programów premium.

Zrobiłem przed chwilą eksperyment. Wyłączyłem ze startupu następujące programy: DisplayFusion, OneDrive, Dropbox, Telegram, po czym uruchomiłem ponownie komputer. Wyniki pomiarów:
    Normalne uruchomienie systemu: ~65 sekund
    Uruchomienie systemu z wyłączeniem powyższych programów ze startupu: ~45 sekund.

Jest różnica, ale wynik wciąż słaby.
  • #21 19115122
    polak7
    Poziom 10  
    Pytanie: czy ilość wolnego miejsca na dysku C może u mnie wpływać na szybkość uruchamiania laptopa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #23 19118024
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Wrzuć SMART dysku.
    Mimo wszystko - 50 sekund to bardzo długi czas jak na dysk SSD.

Możesz także wykonać pewien benchmark, dość dobrze obrazujący wydajność komputera:
    https://www.userbenchmark.com/Software
    Wrzuć linka tutaj. Pamiętaj, aby uruchomić go z dedykowaną kartą.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 19118915
    polak7
    Poziom 10  
    Wrzucam SMART dysku:
    Dodałem również raport txt.

Poniżej link do benchmark:
    https://www.userbenchmark.com/UserRun/36995380

Założyłem również temat o problemach z moją pamięcią RAM, może ktoś będzie w stanie pomóc:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3758356.html#19117480
    Załączniki:
    • CrystalDiskInfo_20201216193955.txt (7.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #25 19119001
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 729
    Przestaw wartości w programie na system dziesiętny.
    Program pokazuje niby że dysk w dobrej kondycji, ale zobacz jak wyszedł benchmark - sporo poniżej średniej dla takich samych dysków.
    Doszukiwałbym się tutaj problemów z dyskiem.
    Wydajność ramu - typowa dla pracy w single channel.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #26 19119089
    polak7
    Poziom 10  
    Załączam wyniki SMART dla systemu dziesiętnego.

Da się coś zrobić z dyskiem?
    Załączniki:
    • CrystalDiskInfo_20201216205502.txt (7.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z długim czasem uruchamiania systemu Windows 10 (około 2 minut) oraz wysokim zużyciem pamięci RAM (83%). Laptop to Lenovo P50 z procesorem Intel Core i7-6820HQ i dyskiem SSD. Użytkownik próbował zamknąć przeglądarkę, ale zużycie RAM pozostało wysokie. W odpowiedziach zasugerowano użycie programów do czyszczenia systemu, takich jak CCleaner i Avast Cleanup Premium, oraz wyłączenie programów startowych, co przyniosło pewną poprawę. Użytkownik zauważył, że po wyłączeniu kilku programów czas uruchamiania zmniejszył się o 50 sekund. Pojawiły się również sugestie dotyczące dodania dodatkowej pamięci RAM, aby poprawić wydajność. Użytkownik zidentyfikował problemy z pamięcią RAM, które prowadziły do błędów systemowych, co skłoniło go do usunięcia jednej kości RAM. W dalszej dyskusji poruszono również kwestie związane z wydajnością dysku SSD oraz jego kondycją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA