Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi

mati8201 14 Dec 2020 20:17 3270 16
    mati8201
    Level 11  
    Posiadam falownik taki jak w temacie szczególy poniżej

Maksymalna moc generatora 4800 W
    Liczba MPPT/szeregi na MPPT 2/1
    Maks. napiecie wejściowe 1000 V
    Napiecie załaczenia DC 180 V
    Znamionowe napiecie wejściowe 600 V
    Zakres napiecia zasilania 160V-960V
    Zakres napiecia MPPT 190V-850V
    Maks. natezenie wejsciowe MPPT 11A/11A

Prad zmienny (AC)
    Moc znamionowa 4000 VA
    Maks. moc pracu stałego 4400 VA
    Maksymalne natezenie wyjsciowe 6,4A
    Zniamionowe napiecie sieci 3/N/PE,220/380
    Zakres napiecia sieci 184V-276V

obecnie mam 14 paneli o mocy 4620 (panel 330)
    podzielone na dwa stringi
    jeden wschód 6 paneli
    i drugi 8 paneli zachód

Pytanie brzmi
    1) ile paneli mogę dołożyć do drugiego stringu 2-3-4
    2) czy mogę zrobić tak aby z pierwszego stringu zabrać dwa panele i dołożyć je do drugiego stringu oraz dokupić jeszcze dwa panele w efekcie czego w jednym stringu było by 4 panele a w drugim 12
    Proszę o odpowiedz
    madamsz1
    Level 39  
    Czemu chcesz "zabierać" panele z pierwszego stringu ? Dzięki temu będzie szybciej i lepiej startowało jak będzie więcej.
    Ja na tym falowniku mam po 7 paneli na string (270W) wschód-zachód. W lecie ładnie i wcześnie wstaje, a do późna ładnie pracuje. Jak teraz to jest kicha ogólnie z produkcji.
    mati8201
    Level 11  
    Dlatego że u mnie słonce na 2 string w lecie pada już ok 10:30 do ok 20 a pierwszy string do 13 czyli dużej by pracowały te dwa panele. Mysle ze moze by sie udało wiecj kW wyciagnąć. A jak sądzicie bez przenoszeni ile do drugie stringu moge dołozyć paneli.
    madamsz1
    Level 39  
    Moim zdaniem lepiej dołożyć, niż zabierać :)
    Jakie te panele, żeby nie przedobrzyć :)
    mati8201
    Level 11  
    Może faktycznie szkoda przekładać. A ile mogę dołożyć 2 czy więcej. czy dobrze bedzie pracowac jak na jednym stringu bedzie 6 a na drugim np 10.
    Możesz napisać jaka produkcję miałeś w lipcu i sierpniu
  • Helpful post
    AT PRO
    Level 19  
    Możesz dołożyć około 1200 Wp, czyli 3 do 4 paneli. Te 6 to zostaw bo to minimum przy którym string będzie działał poprawnie.
    Jak zrobisz 6 i 12 będzie wszystko OK.
  • Helpful post
    3301
    Level 33  
    Moim zdaniem te 6 szt nawet dla falownika 4 kW to i tak za mało aby mppt pracowało poprawnie, ale jeżeli nie było problemów to tak bym zostawił i na pewno nic z tego stringu nie zabierał, a tak dla celów naukowych gdybyś jakieś wykresy z mocy poszczególnych stringów wrzucił to byłoby miło
    co do dołożenia to nawet i 12 mogło by być na stringu 2 bo i tak z tego co najwyżej 80 % będzie użyteczne
    mati8201
    Level 11  
    Tak też uczynię dołożę 2 lub 4 panele.

Nie znam sie fotowoltaice dlatego komus zlece montaż.

A jak mozna zobaczyć prace poszczególnych stringów (wykres)
    3301
    Level 33  
    Na stronie solarmana po zalogowaniu znajdziesz wykresy
    mati8201
    Level 11  
    Mam tylko aplikację a tam z tego co zobaczyłem pokazywana jest ogólna moc bez podziału na stringi
    madamsz1
    Level 39  
    W aplikacji solarman też jest dużo tylko trzeba kliknąć w odpowiednie zakładki i jest nawet historia :)
    mati8201
    Level 11  
    Załączam 4 zdjęcia z danymi jakby ktoś sprawdził czy jest ok byłbym wdzieczny. Dane z dnia dzisiejszego produkcja mała cos koło 4
    Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi
    mati8201
    Level 11  
    Czy jest ktos w stanie zerknąć na wykresy i napisac czy ok czy np tam gdzie jest 6 paneli trzeba cos dołożyć. Czy poniższy wykres pokazuje ze pracuje tylko jeden string

Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi
    theo33
    Level 27  
    Z tego wykresu wychodzi że w stringu podłączonym do wejścia 1 jest więcej modułów i moc całego to 50 W, drugi string to moc 400 W , pracują obydwa, nie wiem który to wschód bo też nie mamy godziny, tu potrzeba ładnych kilku dni z różnych okresów i wyniki z całego zakresu pracy jak wyżej 3 fotka

W zał wykres mocy , prądów i napięć z w miarę ładnego dnia, widać jak w stringu 1 wschodnim prąd osiąga max o 10:30 po czym maleje a max w drugim to 14:30, dlatego też wykres mocy jest bardzo spłaszczony a instalacja wyprodukowała za cały rok 950 kWh z 1 kWp
    Widzę że 16.12 miałeś ładnie to pokaż wykres prądów i napięć a nie energii jak w fotce 1
    Co do takiej też analizy to trzeba by dzięń letni gdzie temperatura będzie wysoka więc i napięcie modułów niższe
    mati8201
    Level 11  
    W załączeniu wykresy z 16 grudnia 2020
    Czyli jakie jest wasze zdanie w sprawie rozbudowy instalacji 6 paneli od wschodu zostawić w spokoju a do obecnych 8 paneli na zachodniej cześci dołożyć maksymalnie 4

Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi Sofar 4,4KTL-X ile paneli jak podzielic na stringi
    theo33
    Level 27  
    Do wschodniego przede wszystkim bym dołożył przynajmniej jeden lub dwa ze względu na użyteczne napięcie DC a w sumie jako całość to mogłoby być i 6 kW
    mati8201
    Level 11  
    Decyzja podjęta do stringu z 6 panelami dokładam +1 czyli będzie 7 a do stringu z 8 panelami + 2 czyli będzie ich 10.
    Mam nadzieje, że wszystko będzie dobrze działać i korzyści będą zauważalne. Jakby ktos miał jeszcze jakies sugestie to bardzo proszę.