Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa ciepła z klimatyzatora SANYO SAP-CRV 123EHN

ramzeus 14 Dec 2020 22:55 1668 15
    ramzeus
    Level 11  
    Witam forumowiczów,
    Zakupiłem kompletny klimatyzator SANYO SAP-CRV 123EHN z myślą o przerobieniu pompę Ciepła.
    Montował będę w okolicy marca-kwietnia ale chcę się do tego przygotować aby potem większych problemów uniknąć.
    Do ogrzania jest ok 100 m2 dom 10 cm styropianu ściany 25 cm strych.

Już mam:
    klimatyzator
    rurki do połączenia jednostki zewnętrznej z wymiennikiem
    generator na NE555 zamówiony
    czujnik temperatury zamówiony.
    Do kupienia wymiennik płytowy, myślę o takim: https://armaturapromag.pl/produkt/30-plytowy-wymiennik-ciepla-%e2%9a%a1%ef%b8%8f30kw-3-4-cal/
    lub takim https://armaturapromag.pl/produkt/27-plytowy-wymiennik-ciepla-37kw-1-cal/ Który będzie bardziej odpowiedni? Może jakiś inny polecacie.
    Podłączenie do wymiennika chcę zrobić tak:
    Do korka mosiężnego np https://dobo.pl/product-pol-8606-Zaslepka-mosiezna-GW-3-4.html wlutować na twardo końcówkę 1/4 i 3/8 np. taką: https://climatstore.eu/product-pol-1048-Adapter-1-4SAE-x-1-2-20UNF.html
    Taki korek zakręcić na wymienniku na podkładce miedzianej. Czy stosował już ktoś takie rozwiązanie? Jest łatwiejsze od wlutowania bezpośrednio do wymiennika.

Jeszcze jedna rzecz, klima jest bez gazu. Mam pytanie czy należy jak najszybciej nabić gaz czy może tak stać do kwietnia? Czy może teraz trochę nabić aby nie stała pusta a po montażu uzupełnić? Napełnienie czynnikiem R410a (ok1,5kg) lokalny serwisant wycenił na ok. 350 zł, trochę dużo mi się wydaje. Ile Wy płacicie?
    Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Napełnienie czynnikiem może wykonać jedynie osoba posiadająca uprawnienia na f-gazy z uwagi na to iż musi się z tego czynnika rozliczyć, samodzielne napełnianie nie wejdzie w grę bo zakup czynnika bez kwalifikacji jest niemożliwy, oraz własne konstrukcje typu ''klima czy też pompa ciepła'' są dosyć niebezpieczne. Ja już poparzyłem się czynnikiem i wiem co to oznacza. Jeśli jaka kolwiek osoba napełni Ci tego typu układ czynnikiem to za przeproszeniem dla moderatora tego działu oraz innych kolegów po fachu.... fachowiec który napełni Twój ''wynalazek'' to debil do kwadratu!!!
    Pozdrawiam.
    ramzeus
    Level 11  
    Zgadzam się z Tobą, że e napełnienie instalacji musi wykonać ktoś z uprawnieniami. Nawet nie myślałem tego robić sam. Czytając forum nie natrafiłem aby ktoś miał problemy z napełnieniem takiej instalacji. Czyżby aż tylu było jak ich nazywasz "debili do kwadratu"?
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Jak dla mnie można napełnić ten układ propanem technicznym. Sprężarka da radę, spoko luz. Do czasu aż się komuś coś nie stanie... Olewając temat napełniania... Jaki tam jest zawór rozprężny? Bo ilość czynnika według producenta to jedno a po modernizacji to drugie. Nie zdarzy się przegrzew par czynnika czasami? Lub przechłodzenie?.
    Pozdrawiam.
    W0jtek92
    Level 37  
    Ja rozumiem że producent podaje ilość czynnika, ale podaje go dla kompletnych zestawów typu split + jednostka wewnętrzna, maksymalna długość orurowania bez dobijania splita itp. Skąd wiesz jak to się zachowa gdy przerobisz klime na pompę ciepła? Czy zawór rozprężny będzie spoko to ja nie wiem. Do tego są inżynierowie od obliczeń.
    Pozdrawiam.
    ramzeus
    Level 11  
    Wojtek92 dzięki za zainteresowanie tematem, szkoda że nikt więcej.
    Na obecną chwilę potrzebuję informacji, który wymiennik z załączonych w pierwszym poście będzie bardziej odpowiedni oraz czy pomysł na połączenie rurek z wymiennikiem już ktoś stosował i czy zdaje to egzamin.
    Pomoże ktoś?
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Czynnik R410A przy temperaturze około 66 stopni celsjusza ma ciśnienie 44 bary, wymiennik wytrzyma, ale jak z uszczelką między wymiennikiem a układem chłodniczym? Czym to uszczelnisz? Czy lut twardy pomiędzy samą zaślepką a rurą z czynnikiem będzie pewny i trwały? Nie ma tu mowy o kielichowaniu to na 100%. Próba azotowa to jedno a praca na ciśnieniu przy wysokiej temperaturze to drugie. To nie jest taka prosta zabawa.
    Pozdrawiam.
    ramzeus
    Level 11  
    Planowałen założyć uszczelkę miedzianą, stosowane są przy układach wtryskowych w silnikach wysokoprężnych przy ciśnieniu ponad 100 bar. Jednak coraz bardziej się skłaniam do przylutowania lutem twardym do wymiennika, będzie pewniejsze.
    W0jtek92
    Level 37  
    Witam. Nie przylutujesz mosiężnej zaślepki do tego wymiennika z uwagi na różnice topliwości obu materiałów, uszczelka miedziana była by ok. Ale gdzie śrubunki??? najlepiej zrobić to na połączenie stożkowe lub na kielich miedziany, ale co gdy wysiądzie coś w układzie i dojdzie do wymiany lub odkamienienia wymiennika gdyby jednak udało się go polutować z zaślepką?. Znów mamy cięcie, lutowanie w osłonie azotowej itp itd. Upierdliwa robota to będzie, same naprężenia przy złączach trzeba zniwelować poprzez kompensacje na rurach układu czynnika, wtedy taki lut typu miedź i mosiężna zaślepka i tak dostaje w kość.
    Pozdrawiam.
    ramzeus
    Level 11  
    Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Zaślepki-korki chcę przkręcić do wymiennika na podkładkach miedzianych. Do tych zaśepek chce przylutować końcówki z oryginalnym gwintem i stożkiem. Do tego normalnie przykręcę rozkielichowaną rurkę jak do jednostki wewnętrznej. Do wymiennika nie trzeba by było nic lutować.
    W0jtek92
    Level 37  
    Aha. No to teraz rozumiem. Źle zrozumiałem, przepraszam za pomyłke. Takie połączenie będzie dobrym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o samą szczelność.
    ramzeus
    Level 11  
    Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
    Uruchomiłem pompę, niby wszystko chodzi ale mam z nią pewien problem.
    Jeśli temperatura spadnie poniżej 5 stopni to pompa wchodzi w tryb defrost średnio po ok 15 minutach pracy. Zagrzewa wodę do max 30 stopni ale to nie wystarczy do dogrzania domu, do pełni szczęścia potrzebuję ok 38 stopni.
    Według strony cieplowlaściwe.pl pompa powinna mieć max 5 KW moja ma 4,2. I teraz pozostaje pytanie czy jest za mała. Czy możecie jakoś wspomóc doradą, czy potrzebne są jakieś dodatkowe dane?
    ramzeus
    Level 11  
    Tak myślę, że trochę mało danych podałem ale to chyba z radości bo od dwóch dni próbowałem się na forum zalogować bezskutecznie.
    Jednostka już wcześniej opisana.
    Instalacja działa tak:
    Jednostka zewnętrzna zagrzewa czynnik do ok 62 stopni pobierając w trakcie rozgrzewania ok 1100W. Następnie spada moc pobierana do ok 380W a temperatura czynnika spada do ok 58-59 stopni i tak pracuje do czasu wejścia w defrost. Temperatura powrotu na jednostkę to ok 34-35 stopni.
    Różnica temperatur po stronie wody pomiędzy zasilaniem a powrotem to jakieś 2-2,5 stopnia

wymiennik mam taki: Pompa ciepła z klimatyzatora SANYO SAP-CRV 123EHN

I tak myślę czy czasem nie jest za mały skoro pompa utrzyma temperaturę zasilania 59 stopni przy poborze tylko 380 W.
    Pompa schodzi na mniejszą moc bo wymiennik nie zdąży przekazać ciepła.
    Czy dobrze rozumuję?