Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sofar 5.5 K błędy Grid OVP,UVP,OFP,UFP

bobo 44 15 Dec 2020 09:40 27936 19
    bobo 44

Level 18  
    Witam od jakiegoś czsu wyskakują takie błędy niezależnie od pory dnia w momencie wyskoczenia takiego błędu wylatuje mi różnicówka główna w domu, rozumiem błędy ale dlaczego wylatuje mi różnicówka, instalacja jest podpięta zaraz za róąnicówką w rozdzielce.
    kosmos99
    Level 38  
    Występuje gdzieś jakiś upływ prądu. Do inwerterów zalecana jest różnicówka o prądzie upływu 100mA. Tą którą masz powinna mieć wartość 30mA czyli trzykrotnie bardziej czuła.
    bobo 44

Level 18  
    zgadza się moja ma 30mA a w instalacji nie ma innej
    kosmos99
    Level 38  
    Powinna być dodana dodatkowa tylko na obwód inwertera.
    Oczywiście najlepiej sprawdzić czy z instalacją i inwerterem wszystko jest w porządku.
    Cytro12
    Level 26  
    Ja też mam 30mA i nic nie wybija trzeba sprawdzić instalację i uziemienia.
    noja102
    Level 24  
    Bobo 44 wstaw zdjęcia skrzynek przy inwerterze
    3301
    Level 33  
    Grid OVP,UVP,OFP,UFP to za wysokie jak i za niskie napięcie AC oraz za wysoka jak i za niska częstotliwość, być może w sieci są jakieś anomalie
    Zasilanie falownika powinno być podłączone z przed wyłącznika różnicowo-prądowego oczywiście poprzez zabezpieczenie nadprądowe
    Ściągnąć z falownika parametry napięć i prądów AC i prześledzić czy przed wystąpieniem błędu parametry te odbiegały od okresu gdy falownik pracował poprawnie
    prose
    Level 35  
    W sofar takie błędy się pojawiają jak się odłączy AC.Sprawdziłem na swoim.
    bobo 44

Level 18  
    byli machery z firmy i stwierdzili że podłączą różnicówkę 100mA na zestawie żobaczę co to da, jak pojawi się ten błąd to wtedy wywala mi różnicówka po wyłączeniu inwertera wszystko działą dobrze
    Cytro12
    Level 26  
    Skoro wyzwala RCD to coś jest nie tak, może izolacja gdzieś jest uszkodzona i zwiera N z PE albo złe podłączenie róznicówki lub/i falownika. Niech sprawdzą typ sieci jaki masz z manualem podłączenia falownika. Zwiększenie czułości może zamaskuje problem ale go nie rozwiąże.
    kosmos99
    Level 38  
    bobo 44 wrote:
    byli machery z firmy i stwierdzili że podłączą różnicówkę 100mA

Ale rozumiem, że to będzie dodatkowa różnicówka, a nie wymieniona istniejąca?
    prose
    Level 35  
    Dla niektórych inwerterów zaleca się 100mA.
    bobo 44

Level 18  
    tak, będzie to dodatkowa różnicówka tylko na zestawie omijająca tą w instalacji normalnej

Dodano po 2 [minuty]:

Cytro12 wrote:
    Skoro wyzwala RCD to coś jest nie tak, może izolacja gdzieś jest uszkodzona i zwiera N z PE albo złe podłączenie róznicówki lub/i falownika. Niech sprawdzą typ sieci jaki masz z manualem podłączenia falownika. Zwiększenie czułości może zamaskuje problem ale go nie rozwiąże.

zestaw jest podłączony bezpośrednio kablem do domowej rozdzielki za róznicówką,gdyby kabel łączący inwerter z siecia był uszkodzony to wywalało by cały czas a to jest mozna nazwać "spontaniczne"
    Cytro12
    Level 26  
    bobo 44 wrote:
    gdyby kabel łączący inwerter z siecia był uszkodzony to wywalało by cały czas a to jest mozna nazwać "spontaniczne"

To może RCD jest źle podłączona częsty błąd to błędne sparowanie N.
    bobo 44

Level 18  
    Skończyło sie wymianą falownika na nowy z nowym oprogramowaniem
    gawkosg
    Level 1  
    Ja mam ten sam problem na dwóch falownikach jeden i drugi niezależnie się tak zachowuje.Raz wyrzuca mi RCD na jednym raz na drugim i czasami obydwa naraz 😞. Pod każdym falownikiem jest po 11 paneli o łącznej mocy 4,95kwp. Może ktoś podpowie co z tym zrobić ?
    e_majsterkowicz
    Level 9  
    gawkosg wrote:
    Ja mam ten sam problem na dwóch falownikach jeden i drugi niezależnie się tak zachowuje.Raz wyrzuca mi RCD na jednym raz na drugim i czasami obydwa naraz 😞. Pod każdym falownikiem jest po 11 paneli o łącznej mocy 4,95kwp. Może ktoś podpowie co z tym zrobić ?

Różnicówki zastosowano 30mA czy 100mA?
    Przemek22tex
    Level 14  
    Witam, ja mam taki problem z falownikiem sofar 3kW 1 fazowy. Często, gdy wyjdzie słońce zza chmur w południe, wyskakują błędy Grid OVP, UVP, OFP, UFP. Przepiąłem się na fazę o niższym napięciu, ale podczas pracy nie przekracza mi instalacja 240V. Nie wiem już, co jest problemem, bo potrafi kilka razy dziennie wywalić falownik, a że jest on na strychu, to jest uciążliwe ciągłe bieganie i resetowanie. Czy to może być wina samego falownika? Dodam że różnicówki i zabezpieczenia nigdy mi nie wywaliło.
    3301
    Level 33  
    Przemek22tex wrote:
    Witam ja mam taki problem z falownikiem sofar 3kW 1 fazowy . Często gdy wyjdzie słońce zza chmur w południe wyskakują błędy Grid OVP, UVP, OFP, UFP. Przepoiłem się na fazę o niższym napięciu ale podczas pracy nie przekracza mi instalacja 240V . Nie wiem już co jest problemem bo potrafi kilka razy dziennie wywalić falownik a że jest on na strychu to jest uciążliwe ciągłe bieganie i resetowanie. Czy to może być wina samego falownika? Dodam że różnicówki i zabezpieczenia mi nigdy nie wywaliło.

Z tych błędów wynika że: za wysokie jak i za niskie napięcie AC oraz za wysoka jak i za niska częstotliwość, może sieć pracuje na agregacie ale trzeba ściągnąć z falownika z zakładki export parametry i przeanalizować w jakim momencie było wyłączenie przy jakich wskazanach
    somzol1981
    Level 1  
    Cześć chłopaki. mam ten sam problem. Co jakiś czas pokazuje alarm OVP. Wina instalatora po stronie producenta. Wina producenta po stronie instalatora. Czy masz jakieś rozwiązanie?