Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Buduje Migomat na spawarce elektrodowej

Nstan 20 Sep 2008 12:02 1380456 3184
SterControl
  • SterControl
    makel3
    Level 2  
    Mam problem chodzi o miga tzn bardzo strasznie się nim spawa drut strasznie pryska i w ogóle nie idzie w żaden sposób co może być przyczyna
    elektromechanik
    Level 27  
    Co to za MIG - jak długo nim spawasz i od kiedy zaczął tak spawać.:?:
    makel3
    Level 2  
    mig jest własnej robaty ale nie mojej i nie jest muj tylko kumpla i to on mnie się pytał czemu tak sie dzieje
  • SterControl
    elektromechanik
    Level 27  
    1 czy ma na wyjściu z mostka diodowego dławik (jeśli tak to jaki duży i jak nawinięty).
    2 czy ma podłączony i jak ustawiony gaz.
    3 co spawał i jakim prądem i jakim drutem.
    4 jakie jest napięcie na jałowym.

Bo tak jak kol. opisałeś to tak jak byś lekarza prosił o leki a nie powiedział ani słowa o tym co Ci dolega.
    kedar1
    Level 11  
    Panowie mam jeszcze pytanie o dławik.....mój transformator w migomacie ma 50cm^2 natomiast dławik ma 10cm^2 i nawinięte jest 6 zwojów na kolumnę czyli razem 12, dławik ten jest wystarczający czy przydałby się większy?
    elektromechanik
    Level 27  
    <ma 10cm^2 i nawinięte jest 6 zwojów na kolumnę czyli razem 12,>

Taki dławik to tak jak by go nie było w ogóle.:idea:
    kedar1
    Level 11  
    A czy ktoś mógłby mi jeszcze powiedzieć coś o stosowaniu układów RC pomiędzy anodą i katodą tyrystora...
    Wyczytałem gdzieś na forum że właśnie przy sterowaniu tyrystorami powinno się stosować taki układ pomiędzy katodą i anodą
    elektromechanik
    Level 27  
    [quote="66fantasti66"]musi być większy cos kolo 35-40 zw pozdrawiam[/quote

I w tym przypadku rdzeń co najmniej 20cm²
    patryk-84a
    Level 28  
    Ostatnio robiłem dławik na rdzeniu UI przy przekroju 13cm2 30 zwojów było za mało, dławik nie działał, po dowinięciu ok 15zw już było ok. Nie chciał także działać ze szczeliną szerszą niż ok 0,5mm. Dobierając rdzeń na dławik oprócz zwracać uwagę tylko na przekrój, należy jeszcze sprawdzić czy na karkasie zmieści się odpowiednia ilość grubego drutu. Dławik robiłem do trafa ok 45cm2.
    elektromechanik
    Level 27  
    Z mniejszym rdzeniem tęż będzie działać ale w dławiku chodzi o wygładzenie tętnień. Przy zbyt małym rdzeniu oczywiście będzie lepiej niż bez. Przy większej liczbie zwojów i małej szczelinie dławik się nasyca i podczas spawania indukuje tzw.szpilki napięciowe które w jakimś stopniu polepszają zajarzenie i utrzymanie łuku ale słabo wygładza tętnienia co objawia się rozpryskami i mniej gładkim spawem.

Wielkość dławika dobiera sie do wielkości max. prądu spawarki. Przy prądzie rzędu 100-140A wystarczy dławik 15 - 18cm² i odpowiedniej liczbie zwojów.
    PAwcisku
    Level 11  
    Witam>uczeń .Panowje fachowcy. Od nie dawna się dowjedziałem o tym forum. Ale przejdżmy do rzeczy.Próbuje zrobić w własnym zakresie automat spawalniczy w osłonie gazowej . Posiadam robioną spawarce z regulowanym rdzenie miedzy fazowa. napięcie na wyjściu 80V prąd spawanie 120-200A. (to jest badane napięcie bez obciążenie i wsuniętym rdzeniem) !!!czy ten transformator się nada. posiadam również diody prostownicze 4 szt, 200A podajnik, regulator napięcia, osprzęt kablowy..Czy z tego się da coś zrobić. co jeszcze potrzeba co mi brakuje.Proszę o pomoc o pomoc Więcej pytań i odp proszę kierować na emel: pawcio_sku(malpa)op.pl:cry:
    dj_janek
    Level 14  
    Witam dostałem rdzeń z kształtek "U" o przekroju 24cm^2 i chciałbym go użyć na dławik do miga ponieważ u siebie mam mniejszy. I teraz pytanie czy rdzeń "U" nadaje sie na dławik?? Ile powinno być na nim zwojów?? Czy musi być szczelina, jak tak to jaka?? Moc trafa spawalniczego 4.4 KW napięcie wtórne ~2*30V. po wyprostowaniu i kondensatorach(32000uF) prawie 42V
    elektromechanik
    Level 27  
    dj_janek wrote:
    Witam dostałem rdzeń z kształtek "U" o przekroju 24cm^2 i chciałbym go użyć na dławik do miga ponieważ u siebie mam mniejszy. I teraz pytanie czy rdzeń "U" nadaje sie na dławik?? Ile powinno być na nim zwojów?? Czy musi być szczelina, jak tak to jaka?? Moc trafa spawalniczego 4.4 KW napięcie wtórne ~2*30V. po wyprostowaniu i kondensatorach(32000uF) prawie 42V

Piszesz 4.4kW ale masz na myśli moc spawalniczą czy sieciową. Najlepiej napisz jaki przekrój rdzenia tego trafa i jaki max,prąd spawania( od tego zależą parametry dławika ).
    Tego rdzenia to aż trochę szkoda na dławik. To jest rdzeń tzw.zwijany. Przy obliczaniu mocy rdzeń liczy się jako 1,5. Czyli tak jak normalny np. EI lub EE miałby 36cm².
    dj_janek
    Level 14  
    przekrój rdzenia 45cm^2. działa już w moim migomacie prawie rok ale doszedłem do wniosku że pora na poprawki i modyfikacje w celu polepszenia spawu. jaka mocą spawania dysponuje takie trafo?? bo niestety nie mam jak zmieżyć. Myślę że całkiem dużą bo tregry ze scianką 8mm nie stanowią dla niego problemu,przetapia na wylot :)
    dj_janek
    Level 14  
    W oczekiwaniu na odpowiedź zacząłem robić dławik metodą prób i błędów. Nawinołem 30zw płaskownikiem 3x4mm i zrobiłem 1mm szczelinę na min prądzie spawania wszystko oki nic nie pryska a gdy zaczynam zwiększać prąd zaczyna pryskać. Co może być przyczyną??
    dj_janek
    Level 14  
    nie jestem początkującym i dobrze wiem że zwiększając moc zwiększa sie ilość podawanego drutu
    jamrjan
    Level 12  
    Witam

Czy na dławik można użyć rdzenia z transformatora toroidalnego? gdzieś przewinęło się że tak,
    Trafo spawarki mam z UPS-a(dużego) EI wymiary środkowego rdzenia 10cmx8cm, uzwojenie podwójne, napięcie na dwóch odczepach 2x68V i 2x35V) , prostownik 2 diody, kondensatory 4 x 4700uF/100V.
    Do tej pory mam regulację na tyrystorze na uzwojeniu pierwotnym, ale robię już regulację na wtórnym (str. 62). Do tej pory używam tylko do spawania MMA, ale całość była pomyślana o Migu. Docelowo diody chcę wymienić na tyrystory i muszę dorobić dławik, dlatego pytanie czy może być toroidalne, mam 120W, oczywiście odwinę uzwojenie istniejące i nawinę potrzebne, czy 30 zwojów wystarczy? czy trzeba przeciąć rdzeń i zrobić szczelinę?

Pozdrawiam
    karola44-81
    Level 27  
    120W toroid to przeciez malenstwo.
    Jakim cudem nawiniesz duza ilosc duzego uzwojenia??
    Mysle ze szkoda takiego transformatora psuc. I tak nie osiagniesz nic.

Z doswiadczenia wiem ze dosyc fajnie nawija sie na starych stojanach od pralek np. Z automatow ruskich wyciagalem 2 silniki. Wybebeszylem je i wyciagnalem same stojany. Ulozylem jeden na drugim zaizolowalem i owinalem grubym przewodem do pelna. Zaleta to duza srednoica wewnetrzna rdzenia. Przekroj i tak moze nie powalajacy ale mysle ze 100 razy lepszy niz na toroidzie 120W.
    Samo trafo spawalnicze na stojanie od silnika tez sie swietnie spisuje. Mysle ze takie stojany mozna za grosze dostac na prawie wszystkich zmomowiskach. Wszyscy to wyrzucaja bo nie wiedza ze i z tego mozna fajny transformatorek zrobic. Zwykle EI kazdy trzyma a stojany wyrucaja.
    karola44-81
    Level 27  
    Czesc.
    Kurna jakis czas temu juz bylem zadowolony, a tu w sobote zonk. Znowu moj migomacik nie pociagnie wiecej jak 110A. Mam to trafo na stojanie z silnika. Ale co do niego wiem ze na samym poczatku przy probach z elektroda 3,25mm ciagnelo ladnie z pradem do 160A i napieciem luku ok 22VAC.
    Dzis jeszcze raz wszystko sprawdzilem i max co udalo mi sie wydusic to 110A. Standardowo przy spawaniu drutem 0,8 prad oscylowaj w granicach 80-90A,napiecie luku bylo 21VDC.
    Czy za taki stan odpowiedzialny moze byc mostek polsterowalny??Mam podejzenia ze sterownik do tyrystorow poprostu nie wyciaga max. Parametry sa nastepujace:
    U2=30VAC Za mostkiem w stanie jalowym mam max 26VDC, jak zaczne spawac to napiecie siada do 21VDC.
    Czy za duze spadki napiec na mostku?? Chwile juz bylo ok wszystko. A tu znowu jakby sie mu cosik odwidzialo.
    Gdyby trafo nie dalo rady wiecej jak 100A to niemozliwe by bylo takze na elektrodzie wyciagnac wiecej jak 100A bez przepalenia bezpiecznika albo przegrzania uzwojenia. Ja wyciagnalem 160AAC i nic zlego sie nie dzialo.

Podsuncie jakis pomysl o czego zaczac. Moze sprawdzic pomijajac prostownik?? Ot sprobowac pospawac cos na AC na ful zakresie??
    Prosze was o pomoc.

I druga sprawa.
    Widoczny post ponizej.
    kolega pisal do mnie zebym pomogl mu w przeliczeniu transformatorka.
    Problem polaga na tym, ze Chce miec na wtornym 30V i 160A.
    Zerknijcie takze na tamte dane i napiszcie czy sa poprawne.
    Zasilanie z 230V, moc jaka powinien posiadac trafo to 4,8kW.
    odABC
    Level 11  
    Witam
    Co myślicie o

Liczyłem jak dla normalnego w świecie transformatora:
    P= S2

rdzeń 70cm2
    P=S2
    Zo=45/S
    Z1=Zo x U1-5%
    Z2=Zo x U2+5%
    I1=P/U1
    I2=P/U2
    s1= q x I1 => q=2,5-5 A/mm2
    s2= Q xI2 => Q= 7 lub trochę więcej jak 7

na wyjściu 160A i 30v

pierwotne 2x2mm
    przekrój drutu na uzwojeniu pierwotnym 6mm2 (dla 20A)
    na wtórnym przekrój drutu 25mm2( 160A)

przekrój rdzenia 70cm2

uzw. pierw. 140zw
    wturn. 20zw

w obliczeniach pomagał mi kolega z elektrody.pl

pozdrawiam