vorlog wrote: Witam wszystkich, przepraszam, że się wcinam w temat, ale dla mojego pytania nie warto zakładać nowego wątku; pytam tutaj, bo i temat "gorący", i zbliżony, i ludzie na poziomie (tak, tak!)
Mianowicie- wiele czytam na Forum o stosowaniu silników od napędu wycieraczek sam. do podajników drutu w migomagach i ciekawi mnie sposób zamocowania rolki ciągnącej... podglądałem w spawarce w robocie i tam rolka siedzi na wałku fi 10 mm z wpustem czułenkowym, a wałek przekładni wycieraczek jest zwykle zakończony radełkowanym stożkiem. Czy istnieją inne rozwiązania rolek, czy też należy modyfikować wałek przekładni? Jeżeli to drugie, to jak najprościej to zrobić?
Pozdrawiam, V.
Sorry ale nie za mocno rozumiem o co Ci chodzi - ale wole zapytać - czy Ty czasem widziałes moze sam silnik czy mowisz o stozkowym wieloklinie na ktory sie naklada juz ramie wycieraczki - jezeli tak to powiem Ci ze po rozlozeniu pod spodem jest jeszcze cos innego
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85657812
powyzej obejrzyj zdjecie - ta sruba nie wychodzi z wieloklinu stożkowego tylko z takiej jakby to okreslic - miseczki - ona sie swobodnie obraca na obudowie
u mnie bedzie kółko z twardego kauczuku (kolega Loodo ma jeszcze lepszy patent )a bedzie ono dokrecone do tej miseczki - generalnie tyle ze bedzie to sciśnięte ani nie bedzie wpustu ani nie bedzie wieloklina stożkowanego ( z tego co wiem radełkowanie jest duzo plytsze i ja bym tego radełkowaniem nie nazwał )
Zresztą w wiekszosci konstrukcji jak widze jest to dobrze dokrecona rolka
To co ogladałes w pracy to spawarka fabryczna a nie "domorosła" więc mnie nie dziwi ze ma wpust bo i rolki pewnie ma wymienne (na różne srednice drutu)
Generalnie to polecam obejrzec oba wątki o migomacie - tylko dokladnie bo zdjęć troche jest i mozesz sobie obejrzeć nawet i rysunek techniczny "domorosłego"podajnika z silnika do wycieraczek pewnie jak bedziesz chcial zapytac bardziej szczegolowo o ktorąś z konstrukcji to mozna zagadac autora
jak weźmiesz do ręki wykręcony silnik ( sam silnik) to skojarzysz o czym mowie