[quote="Heny12"]
Drugie, mniejsze zdjęcia:D
Drugie, mniejsze zdjęcia:D
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekorona-t wrote:Do Nstan:
Na rysunku widac dwa uzwojenia pierwotne i dwa wtórne, ale jak należy ich połączyć?
mareckii wrote:Witam wszytkich serdecznie.
Zamierzam wykonać spawarkę MMA+MIG jako jedna całość (chcę się oprzeć na schemacie przedstawionym przez kol.Kasat`a) ,transformator jaki mam do dyspozycji to dwukolumnowy 40cm² ,regulacje prądu spawania chcę zrobić na U2008 (regulacja odczepami jak sądzę była by mniej wygodna) w związku z tym mam pytanie: jaki przyjąć bezpieczny przelicznik ZW/V zamierzałem przyjąć 0.75/V lecz w jednym z postów było napisane ,że jest to zbyt agresywny przelicznik.Z drugiej strony jeśli nawiniemy zbyt łagodnie możemy nie wyciągnąć pełnej "bezpiecznej" mocy .Pierwotne będzie nawinięte drutem Φ2.5mm po połowie na każdej z kolumn,połączone szeregowo na nim oczywiście wtórne,również połączone szeregowo.Zastanawiam sie czy nie zrobić dodatkowo możliwości zasilania z 380V.
...i jeszcze pytanko do kol. Kasat`a: na Twoim schemacie nie widzę dławika po mostku prostowniczym na trafie głównym,czy tak ma być??
Pozdrawiam Mareckii.
kasat wrote:Do maws: Jaki widzisz problem po prostu daj przed diodą D1 stabilizator LM 7812 , napięcie zasilania pość 24V i fruuu..
Heny12 wrote:Mógłbyś udostępnić namiar na mostek 100A?
mareckii wrote:Wczoraj wreszcie udało mi się rozebrać transformator ,nistety 4 blaszki już się do niczego nie nadają.Czy jest jakiś sposób na rozbieranie trafa bez uszkadzania blaszek??
Pozdrawiam Mareckii.
r58 wrote:Czy może ktoś wie jak wykonać obrotnik do spawania i w jaki sposób doprowadzić mase do spawanego elementu?
r58 wrote:Prosiłbym o jakiś najprostszy regulator elektryczny do obrotnika. Nie mam pojęcia o elektronice i trudno byłoby mi wykonać regulator elektroniczny?