Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mój Dom - sterownik terrarium

.:KoSik:. 20 Dec 2020 15:52 3405 8
  • Witam,

nadszedł czas żeby podzielić się z Wami kolejnym projektem. Budowany już prawie od pół roku, nareszcie doczeka się publikacji.
    Rozbudowując mój system automatyki domowej nadszedł czas na zautomatyzowanie terrarium mojego kameleona Frugo. Frugo co prawda nie jest bardzo wymagający ale zapewne jak każdy z nas lubi odrobinę luksusu ;)

Ogólnie o projekcie:
    Sercem urządzenia jest Raspberry Pi w wersji 3B+. Nie potrzeba tu dużej mocy obliczeniowej ale chciałem wykorzystać zalegający w szafce wyświetlacz LCD. Całość połączona przez wifi komunikuje się z serwerem (o nim szerzej tu) który zapisuje pomiary. W terrarium zamontowane są trzy czujniki jeden mierzy temperaturę i wilgotność na dole terrarium, drugi na górze. Pod lampą znajduje się również czujnik UV.
    Projekt nie jest jeszcze skończony, bo nadal oczekuje na regulator PID dla halogenu jak również na ukończenie menu. Na razie jednak po uruchomieniu wszystkiego, chcę sprawdzić jak zachowuje się sterowanie. Tym bardziej, że terrarium jest dobrze przewiewne. Mimo wszystko jest już w pełni funkcjonalne.

Wejścia I2C:
    - 2x czujnik temperatury/wilgotności SHT30
    - czujnik UVA/UVB VEML6075 jako pomiar indeksu UV

Wyjścia:
    1. deszczownica - pompa 12V sterowana tranzystorem MOSFET z logiczną bramką IRL3803
    2. dripper - to pompa perystaltyczna podająca wodę do picia. Napędzany jest silnikiem krokowym zdemontowanym z jakiegoś urządzenia. Obudowę zaprojektowałem i wydukowałem sam. Jest trochę za głośny ale daje radę.
    3. oświetlenie główne - metalohalogen z przetwornicą sterowany za pomocą przekaźnika 230V.
    4. halogen grzewczy - 12V halogen zasilany z IRL3803
    5. wentylator (nie podłączony) - tu również jako driver użyłem IRL3803 ze względu na prostotę. Wentylatora jeszcze nie mam ale przed latem na pewno zamontuję do przewietrzania terrarium.

Nie wiem co Was może jeszcze zainteresować więc pytajcie

Mój Dom - sterownik terrarium Mój Dom - sterownik terrarium Mój Dom - sterownik terrarium Mój Dom - sterownik terrarium Mój Dom - sterownik terrarium Mój Dom - sterownik terrarium

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Raspberry? Ask question. Visit our forum Raspberry.
    About Author
    .:KoSik:.
    Level 18  
    .:KoSik:. wrote 596 posts with rating 272, helped 19 times. Live in city Frankfurt nad Menem. Been with us since 2006 year.
    Anonymous
    Level 1  
    Level 18  
    acctr wrote:
    Trudno ocenić od strony technicznej bo to dosyć złożony system, a brak listingów albo schematów, chociażby blokowych

To prawda, że to element większego systemu więc trudno się tym podzielić. Schematu nie mam, bo płytkę polutowałem "na kolanie". Nie ma w tym nic skomplikowanego i schemat raczej nikomu się nie przyda. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę oczywiście podzielić się rozwiązaniami czy kawałkiem kodu.

acctr wrote:
    Jak przeprowadziłeś lub masz zamiar przeprowadzić testy tego urządzenia?

Urządzenie cały czas działa i było rozwijane po kawałku więc miałem czas na sprawdzenie funkcjonowania poszczególnych bloków. Problemem są różne warunki panujące w mieszkaniu, np. ostre słońce lub przeciągi. Chciałbym aby sterownik reagował na takie zmiany. Program rozwijam powoli dodając nowe funkcje i kontrolując działanie w dłuższym okresie czasu.

acctr wrote:
    Jakie zastosowałeś zabezpieczenia żeby zwięrzątku przypadkiem się krzywda nie stała, np. całodzienny deszcz albo kilkuniowa susza?

Moce żarówek są tak dobrane aby nawet ustawione na max nie spowodowały poparzenia. Zbiornik na wodę mieści 2 ltr ale nie napełniam go do max ponieważ kameleony źle tolerują nieświeżą wodę. Główny program zabezpieczony jest "watchdogiem". W tym wypadku jest to drugi program uruchomiony w tle który kontroluje pomiary i w razie czego resetuje urządzenie.

acctr wrote:
    Czy w ogóle przewidujesz jego użycie w przypadku gdy zostawisz terrarium na kilka dni bez opieki człowieka?

Kameleony potrzebują właściwie codziennej opieki, choćby z tego względu, że są żarłokami ale oczywiście można go pozostawić samego na tydzień i nic mu się nie stanie. To już sprawdziłem. Daje radę
    Anonymous
    Level 1  
    Level 18  
    acctr wrote:
    ciekawy jestem czy fabryczne urządzenia posiadają jakiegolwiek standardy projektowania spotykane w automotive czy sprzęcie medycznym

Sterowniki do terrarium właściwie nie istnieją, przynajmniej dla hodowli domowej. Trafiłem kiedyś na jeden model, niestety funkcjonalność jego była mocno okrojona, a cena zawrotna. Z załączonej instrukcji niestety niewiele można było wyczytać.
    Jaszczurki są zmiennocieplne więc nie muszą mieć tak rygorystycznie utrzymywanych temperatur i radzą sobie w różnych warunkach ale w dłuższym okresie muszą mieć dobre warunki aby mogły żyć i rozwijać się. Czyli nie ma problemu gdy jeden dzień temperatura będzie na poziomie 20 stopni ale aby jaszczurka mogła strawić posiłek powinna się wygrzać w temperaturze 28-32 stopni.
    Syberek
    Level 16  
    Witam.

Jakiś czas temu sam szukałem jakiegoś sterownika dla swojego regału z pajęczakami, ale niestety albo ceny z kosmosmu albo funkcjonalność dość mocno okrojona.

Swój wykonałem na esp8266.
    Zasilacz do led, płytka z jlcpcb, esp8266, pare mosfetów, przekażnik ssr.
    Na esp8266 uruchomiony blynk co daje mi przy okazji podgląd i kontrolę z poziomu telefonu.
    Sterownik steruje oswietleniem RGB, kablami grzewczymi i nawilzaczem powietrza.
    Wyposażony w czujnik SHT31.

Mój Dom - sterownik terrarium

Co do projektu kolegi to bardzo ładnie to wyszło. Lubie taką estetykę, ale sam niestety mam z nią problem ;(
    Level 18  
    Syberek wrote:
    Co do projektu kolegi to bardzo ładnie to wyszło. Lubie taką estetykę, ale sam niestety mam z nią problem ;(

Dziękuję. Twój projekt też nieźle wygląda.
    Odkąd mogę sobie zaprojektować i wydrukować obudowę, projekty rzeczywiście wskakują na inny poziom.

Nie jestem jeszcze do końca zadowolony, bo powinienem inaczej poprowadzić przewody od czujników i wąż wodny ale po pierwsze chciałem najpierw przetestować czy czujniki dobrze reagują, a po drugie nie wiem czy nie zmienię terrarium, bo marzy mi się większe.
    lehastar
    Level 16  
    Bardzo fajny projekt! Jakiego frameworka użyłeś do stworzenia GUI?