Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bezprzewodowe sterowanie grzałką CWU przy instalacji PV

Ricorro 20 Dec 2020 16:06 1794 2
Relpol
    Ricorro
    Level 16  
    Witajcie,
    szukałem ale niestety nie znalazłem. Dlatego otwieram nowy temat
    Jak zrealizować sterowanie zdalne bezprzewodowe grzałką CWU 1 lub 3 fazową przy instalacji PV
    W zamyśle ma być jak najtaniej ale i najlepiej jakość/cena, pomijam tutaj gotowe rozwiązanie OHmpilot w połączeniu z licznikiem dwukierunkowym Froniusa bo chyba tak to się nazywa ze względu na cenę przekraczającą ponad 3 tyś dla całego zestawu. Jest to cena zaporowa i irracjonalna ze względu na fakt występowania w falownikach opcji sterowania przekaźnikowego które można wykorzystać.
    Moje propozycje na teraz

Ja mam na dachu garażu 7,5kWp, grzałka na zbiorniku CWU w domu 140l 2kW z termostatem podpięta pod włącznik z pomiarem energii Sonoff Link.
    W docelowo będzie 3 fazowa grzałka na razie realizuje sterowanie na 1f
    Zbiornik zapewnia wodę dla 7 osobowej rodziny dom dwurodzinny grzeje wodę na maksa do 70 stopni przez mieszacz Watts trafia na instalacje domu tylko 42 stopnie WYSTARCZA o dziwo bez problemu średnie pobory dzienne to 6-7kWh.
    Moje dotychczasowe pomysły
    na 433Mhz
    1. Sonoff /DW1 Link sensor drzwiowy pracujący na 433Mhz 12v wlutowany przekaźnik w miejsce mikro-styku magnetycznego rozłączającego na wejściu (cena urządzenia 20 zł)
    przekazuje impuls na Sonoff RF Bridge 433MHz (cena 60zł)
    2. Sonoff RF Bridge 433MHz Link odbiera sygnał i poprzez stworzenie scenariusza zdarzeń w aplikacji na androida Ewelink aplikacja uruchamia urządzenie zdalne włącznik z pomiarem energii Sonoff przy grzałce cyklicznie (chodzi o minimalizację urządzeń).

Widzę to tak: na wejściu w sensor drzwiowy zamiast mikrostyku magnetycznego misi być impulsator włączany od PV jego rolę pełnić może np. włącznik cykliczny czasowy dałbym włączania w cyklach co 5 minut wtedy kiedy pojawi się zadana wielkość produkcji energii (np. w froniusie jest 1 ogólny taki kanał plus chyba 4 dodatkowe programowalne – dla każdego z nich można utworzyć dodatkowy takie sterowanie jak opisuję). Sygnał kierowany jest na sensor drzwiowy bezprzewodowy na 433Mfz który poprzez zaplanowany scenariusz włącza urządzenie sonoffa, łącznik przy grzałce Link) Włącznik ma ustawiony timer wyłączający go co 6 minut cały czas. Jeśli sygnał od sensora nie pojawi się co 5 minut (brak słońca) grzałka zgaśnie. Jeśli się pojawi czas pracy będzie podtrzymany i urządzenie będzie grzało nadal. Można zrobić to dla kilku kanałów np. grzałki 3 fazowej osobno, poprzez określenie poziomów włączania dla 3 faz/kanałów. O co chodzi z tą pracą cykliczną no bo detektor drzwiowy pracuje impulsowo daje impuls wtedy kiedy otworzy się drzwi - 1 impuls a 1 impulsem nie wysterujemy włączania i wyłączania. Dlatego urządzenie końcowe przy grzałce odlicza czas od 6 minut do zera czekając na impuls jeśli się pojawi (słońce świeci i sterownik PV włącza przekaźnik) jeśli się nie pojawi wyłączy się (brak słońca). 5 minut czasu to wartość reakcji na zmiany oświetlenia można dać mniej kwestia doświadczalna jak zareaguje sieć wifi i RFBridge433

Wiem zaraz powiecie wada bo włącza wtedy jeśli my nadmiernie pobieramy prąd itp. No tak ale czy nadmierna komplikacja układu się opłaca i czy są to straty znaczne jeśli damy np. 2,5kw powyżej ja mam 7,5kWp na dachu. Sam szukam urządzenia które załatwi to na dzień dobry i nie widzę.

Inne:
    sterowanie najmniej skomplikowane zdalnym sterowaniem grzałką i najtańsze to kupno małego panelu PV za 50-60 zł są takie i podłączenie pod niego przekaźnika 12v na takie napięcie jakie może dać. Jeśli zaświeci słońce włączy grzałkę w innym miejscu niż PV oczywiście będzie działało jak same panele identycznie można też wyregulować nasilenie nasłonecznienia poprzez kąt ustawienia i w ten sposób uruchamiało by przy innej skali produkcji. Jest to rozwiązanie łopatologicznie proste.

Gdzieś po drodze pojawia się coś takiego ale nie widzę w sprzedaży:
    Sterownik bojlera do instalacji PV
    Link

Jeszcze jedna koncepcja która jest bardzo tania i powinna działać idealnie niestety prawdopodobnie problemy z selektywnością nadajnika spowodowały że pojawiły się problemy chodzi o wykorzystanie dedykowanego nadajnika i odbiornika na częstotliwość 433 z chińskiej strony :
    Link
    Po włączeniu i ciągłym działaniu nadajnika nadwanie on zakłócał on działanie innych urządzeń na 433 między innymi nie działały piloty bramy wjazdowej i drzwi garażowych i wycofałem się z tej koncepcji a powinna spełniać zadania idealnie w teorii cena banalna bo 40 zł.
    No jestem bliski położenia kabla żelowego w ziemi ale XXI wiek i no bez sensu. Sądzę że na takie urządzenie czeka wiele ludzi. Przecież nie zawsze instalacja jest w tym samym budynku co CWU.
    Proszę o podpowiedzi lub gotowe rozwiązania.

Proszę o inne propozycje zarazem proste, nie każdy da radę zaprogramować zaraz cały sterownik niestety.
    Proszę Szanownych kolegów o podpowiedzi i odnoszenie się do urządzeń które nie trzeba profesjonalnie programować, bardziej skonfigurować, zaadoptować, tak aby osoby które są nazwijmy to rozgarnięte w temacie elektroniki dałyby radę (co nie wyklucza skomplikowanych urządzeń pod warunkiem ich w miarę łatwej adaptacji.
    :D
    Z góry serdecznie dziękuję
    Rysiek
  • Relpol
    MichałS
    Level 31  
    Wykorzystał bym WiFi. Moduły są tanie, ogólnodostępne, można je programować. Do tego zapewniają nieporównywalnie wyższy stopień bezpieczeństwa niż "gołe" 433MHz.

Taki sterownik może być niezależnym urządzeniem z własnym AP, ewentualnie łączyć się z domowym routerem. Inna opcja to RPI.
    Ricorro
    Level 16  
    A...cha. No to wszystko jasne. Dzięki :please: