Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Robot sprzątający ANNEW A1 - problem z uruchomieniem

malesa_94 20 Dec 2020 23:05 441 1
  • #1
    malesa_94
    Level 8  
    Cześć Wam !
    Mam problem z uruchomieniem odkurzacza. Po podłączeniu odkurzacza do zasilacza swieci się dioda ładowania natomiast bateria nie ładuje się. Po odłączeniu od zasilania kontrolka gaśnie a odkurzacz nie reaguje na włącznik. Bateria 14V ma na mierniku tylko 0.62V. Po podłączeniu zasilacza jak sprawdzam kabelki do których podłączona jest bateria to nie dochodzi tam żadne napięcie. Potrafię lutować itp natomiast nie koniecznie mam doświadczenie w pomiarach elementów żeby zlokalizować uszkodzony. Wiem, ze na forum jest wielu specjalistów wiec może znajdzie się ktoś kto naprowadzi mnie od czego zacząć lub co ewentualnie może być uszkodzone. Poniżej zamieszczam zdjęcia płyty głównej odkurzacza. Z góry dziękuje za pomoc.
    Robot sprzątający ANNEW A1 - problem z uruchomieniem Robot sprzątający ANNEW A1 - problem z uruchomieniem
  • #2
    MOSFET - Serwis
    Level 33  
    Witaj Kolego!!!
    Może cię to zdziwi, ale znaczna część elektroników nie ma wszystkich możliwych schematów wyuczonych na pamięć. Miło by było jakbyś zaznaczył na płycie gniazdo baterii i zasilacza. To tak w kwestii wstępu. Poza tym twoja bateria to kompletny trup. Jak naładowana bateria li-ion ma 14,7 powiedzmy do rozładowana nie zejdzie poniżej 8v. Możesz spróbować naładować ją z zasilacz serwisowego z ograniczeniem 1A. Podpinasz po takim ładowaniu do płyty i sprawdzasz reakcję.