Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie podłogowe nie dogrzewa, zimny powrót

exero 22 Dec 2020 08:27 1992 21
    exero
    Level 9  
    Witam,
    na wstępie zaznaczę, że szukałem odpowiedzi na forum ale nie znalazłem bo mój przypadek jest trochę inny.
    Fakty o obiekcie:
    - Kocioł kondensacyjny Vaillant ecotec pro
    - Pompa do podmieszania Grundfos Alpha 1L 25-60 180
    - Rozdzielacz na piętrze 6 obwodów z automatycznym odpowietrznikiem
    - rozdzielacz na parterze 6 obwodów z automatycznym odpowietrznikiem
    - Obecnie dom jest zasilany z propan butan
    - Sterownik pokojowy vaillant 370 wisi w salonie
    - wszystkie rotometry rozkręcone na 3/4
    - rurki ułożone gęsto co 15 cm, miejscami gęściej.

Opis problemu:
    Na kotle jest 50 st, zawór 3D ustawiony na 39 st, pompa na III biegu (max) zasilanie jest gorące, a powrót chłodny(neutralny)
    Efekt tego jest taki, że pomieszczenia bardzo wolno się dogrzewają. Na przykład o 9:00 jest temp 20,5, temperatura zadana zmieniam na 23 st a o godz 21:00 jest 21,5. Piec cały czas pracuje, dogrzewa, ale nie przekłada się to na temperaturę w pomieszczeniu.
    Wykonawca zasugerował, że być może jest bąbel powietrza i zwiększył pompę na max III bieg.
    I teraz jest moja wątpliwość. Skoro instalacja chodzi od Lipca to jak możliwe jest, aby w instalacji nadal było powietrze, zwłaszcza, że są odpowietrzniki. Czy wobec tego te powietrze samo się wydostanie czy żądać od wykonawcy aby odpowietrzył porządnie układ czy może szukać rozwiązania problemu gdzie indziej.
    Z góry dziękuje za pomoc
    andrzej20001
    Level 43  
    Grzejesz od lipca tak ? Czy odpaliłes grzanie teraz ?
    exero
    Level 9  
    Grzane jest od lipca non stop (wygrzewanie podłogi) a od października mieszkam.
    andrzej20001
    Level 43  
    Ustaw stałe 22 i zobacz, bezwładność tylu ton posadzki robi swoje. Krecenie temperatury nic nie da. Masz korektę temperatury zewnętrznej? Krzywą grzewczą ustaw na 0,35.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Masz samo ogrzewanie podłogowe?
    Jeżeli tak,to wykonawca powinien pomyśleć o zmianie branży, po co układ mieszający dla takiego systemu grzewczego.
    Co oznacza rotametry rozkręcone na 3/4 ? Powinny mieć skalę w l/min. Rozkręcić wszystkie na max i powiedz jakie jesteś w stanie uzyskać przepływy na pętlach.
    No i OP nie lubi przerw w grzaniu i zmian temperatury dzień noc czy co 2 godziny inna (wielka bezwładność), najlepiej sterowanie pogodowe i wtedy jest komfort i oszczędność.
    exero
    Level 9  
    Wojtermet25 wrote:
    Masz samo ogrzewanie podłogowe?
    Jeżeli tak,to wykonawca powinien pomyśleć o zmianie branży, po co układ mieszający dla takiego systemu grzewczego.
    Co oznacza rotametry rozkręcone na 3/4 ? Powinny mieć skalę w l/min. Rozkręcić wszystkie na max i powiedz jakie jesteś w stanie uzyskać przepływy na pętlach.
    No i OP nie lubi przerw w grzaniu i zmian temperatury dzień noc czy co 2 godziny inna (wielka bezwładność), najlepiej sterowanie pogodowe i wtedy jest komfort i oszczędność.

Mam ogrzewanie podłogowe + 1 grzejnik w łazience.
    Rotometry zostałe rozkręcone na max i skręcone o jeden obrót, żeby nie wyskoczyły.
    Nie ma przerw w grzaniu jest stała temperatura 21 st natomiast chciałem przetestować jaki czas jest potrzebny do dogrzania do 23 st.
    I tej temperatury nie mogę uzyskać nawet 12 h grzania.
    exero
    Level 9  
    andrzej20001 wrote:
    Ustaw stałe 22 i zobacz, bezwładność tylu ton posadzki robi swoje. Krecenie temperatury nic nie da. Masz korektę temperatury zewnętrznej? Krzywą grzewczą ustaw na 0,35.

nie ma Regulatora pogodowego. Tylko regulator pokojowy.
    Mam instalację przygotowaną pod sterowanie termostatami w każdym pokoju i sprzęt już kupiony, będę montował po świętach.
    Jednak chciałbym wiedzieć czy instalacja obecnie pracuje prawidłowo.
    exero
    Level 9  
    Wojtermet25 wrote:
    I jakie przepływy pokazuje przy tym ustawieniu?
    A na jakim urządzeniu zmieniłeś temperaturę żądaną w pomieszczeniach?
    Daj zdjęcia instalacji w kotłowni, szczególnie układu pompowo mieszającego.

Temperaturę zmieniam na regulatorze głównym Vaillant calormatic 370 który jest podłączony pod kocioł.

Wojtermet25 wrote:
    Daj sobie spokój z regulatorami pokojowymi, najpierw trzeba doprowadzić instalację żeby grzała.

Dlatego tutaj napisałem. Chcę wpierw doprowadzić układ do prawidłowej pracy a dopiero potem bawić się w sterowania każdego pom. oddzielnie.
    Ogrzewanie podłogowe nie dogrzewa, zimny powrót Ogrzewanie podłogowe nie dogrzewa, zimny powrót Ogrzewanie podłogowe nie dogrzewa, zimny powrót
    Wojtermet25
    Level 30  
    Źle, źle, źle.
    To nie będzie grzało poprawnie i ekonomicznie.
    Albo wyrzucić pompę i mieszacz i zasilać prosto z kotła, a jak pompa w kotle jest za słaba to trzeba dołożyć sprzęgło i za nim dopiero dodatkową pompę bez zaworu 3dr.
    Tym regulatorem teraz to sterujesz tylko kotłem i nie podniesiesz temperatury w pomieszczeniu bo zawór 3dr jest ustawiony na stałe.
    exero
    Level 9  
    Wojtermet25 wrote:
    Źle, źle, źle.
    To nie będzie grzało poprawnie i ekonomicznie.
    Albo wyrzucić pompę i mieszacz i zasilać prosto z kotła, a jak pompa w kotle jest za słaba to trzeba dołożyć sprzęgło i za nim dopiero dodatkową pompę bez zaworu 3dr.
    Tym regulatorem teraz to sterujesz tylko kotłem i nie podniesiesz temperatury w pomieszczeniu bo zawór 3dr jest ustawiony na stałe.

Jak nie podniosę temperatury w pomieszczeniu??
    Jeśli zawór jest ustawiony na 39 st to tyle idzie w podłogę i taka temp. jest cały czas pompowana w układ.
    I taka temperatury prędzej czy później musi podnieść temp. w pokoju.
    Przecież jeżeli nie będzie zaworu 3D to temperatura na kotle będzie podawana na podłogę. A tak moim zdaniem nie powinno być zwłaszcza, że ogrzewanie podłogowe jest niskotemperaturowe.

Obecnie temperatura na kotle idzie na grzejnik a na podłogę jest ograniczana przez zawór 3D.
    Wojtermet25
    Level 30  
    exero wrote:
    A tak moim zdaniem nie powinno być zwłaszcza, że ogrzewanie podłogowe jest niskotemperaturowe.

Właśnie tak powinno być, kocioł kondensacyjny powinien zasilać bezpośrednio OP,sterowany pogodowo,bo wtedy jest wykorzystywana jego sprawność i nie widzę sensu utrzymywania wyższej temperatury z powodu jednego grzejnika.
    exero wrote:
    Jeśli zawór jest ustawiony na 39 st to tyle idzie w podłogę.
    I taka temperatury prędzej czy później musi podnieść temp. w pokoju.

Może,ale jak widać nie podnosi,a powinno wystarczyć ok 30* przy aktualnych zewnętrznych. Prosiłem o przepływy,bo tu widzę przyczynę.
    exero
    Level 9  
    Sprawdzę przepływy jak do domu zajadę ale na pewno nie są na równym poziomie.
    Hydraulik rozkręcił na maxa i kazał tak zostawić, też mi coś tu nie pasowało.
    Niby porządna firma, niby fachowce, a wychodzi jak zawsze :roll:

Co powoduje obecnie zainstalowany układ, przy założeniu że prawidłowo wyreguluje przepływy?
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    Wojtermet25
    Level 30  
    Tutaj nie chodzi o równe przepływy, chodzi żeby były;) a widzę że chyba będzie ciężko uzyskać wystarczające.
    Obecny układ jeżeli wydoli przepływowo, to i tak nie da precyzyjnie regulować temperatury zasilania a dodatkowo nie potrzebnie goni kocioł na wysokich temperaturach.
  • Helpful post
    VPS
    Level 22  
    Zakładając czysto teoretycznie przepływ dla 12 obwodów 1,5l/min wychodzi sumaryczny przepływ 1080l/min całości. Pompa kotłowa powinna dać radę i nie potrzebny jest układ mieszający 3d. Poniżej charakterystyka pompy kotła.
    Dodatkową pompę Grundfos Alpha 1L 25-60 180 masz to moim zdaniem powinieneś zamontować sprzęgło hydrauliczne i za sprzęgłem zamontować tą pompę bez zaworu mieszającego. Od kotła do sprzęgła rura miedź 28, do pierwszego rozdzielacza rura miedź 28, do drugiego rozdzielacza rura miedż 28mm. Dlaczego rura 28mm poniżej
    Do całości brakuje sterowania pogodowego np. regulator calormatic 450-470-700 oraz zmiany kilku ustawień w kotle
    parametr d.017 na "1"
    parametr d.018 na "1"
    parametr d.019 na "3"
    exero
    Level 9  
    Dziękuje wszystkich za odpowiedzi.
    Hydraulik oczywiście twierdzi, że jest dobrze, no bo rozkręcił wczoraj na full zawór 3dr i temperatura faktycznie podeszła do 24 st i wieczorem w domu było gorąco. Twierdzi, że sprzęgło nie potrzebne, a obieg bez zaworu 3dr i pompy faktycznie się stosuje ale przy sterowaniu pogodowym, a ja takiego nie mam a jego zrobienie to koszt teraz ok 2000 zł. (regulator, moduł)

Czy możecie Panowie mi jeszcze łopatologicznie wytłumaczyć co ów sprzęgło zmieni w mojej instalacji?
    Przy założeniu że nie ma sterownika pogodowego i temperatura na kotle zadawane jest na stałe.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Instalator spaprał i broni się jak może,ale ja tego kitu nie lykam.
    Udało się zagrzać dom bo puścił w podłogówke 50* co przy aktualnych zewnętrznych powinno być max 30. Co będzie przy-20*, będziesz chodził w walonkach żeby Cię podłoga nie parzyła,a płytki będą odskakiwać jak pchły;)
    Podstawa to osiągnięcie odpowiednich przepływów,co wiąże się z wymianą rur zasilających rozdzielacze, wyrzucenie mieszacza i dołożenie pogodówki do kotła. Wszystko to podał kol VPS.
    Dla obecnego stanu sprzęgło nic nie pomoże, może być potrzebne gdyby pompa z kotła nie dała rady, ale z tego co podał kolega powinna bez problemu to ogarnąć.
    Janusz_kk
    Level 36  
    Czy ja dobrze widzę że nad termometrem jest zawór zwrotny sprężynowy?
    Wojtermet25
    Level 30  
    Bardzo słuszne spostrzeżenie i za to cenię forum,bo każdy ma możliwość"rzucenia okiem" .
    Wygląda na ZZ i raczej nie jest atrapą.
    Należy go przełożyć na powrót , pomiedzy trójnik ( powrót podłogowki/zawór 3dr/powrót do kotła) a trójnik od powrotu grzejnika.
    Powinno to znacznie podnieść przepływy i świadczy o braku doświadczenia instalatora w OP.
    Janusz_kk
    Level 36  
    Wywalić, nie jest tam do niczego potrzebny a tylko tłumi przepływ i dlatego tak słabo grzeje podłoga, kierunki wymuszają pompy i zawór zwrotny nie jest potrzebny.
    byq84
    Level 10  
    Tak jak napisali przedmówcy, pompa do wywalenia ewentualnie sprzęgło i za pompę. Jest bardzo fajny kanał na YT - GlobEnergy. Właśnie w tych filmach człowiek pokazuję że takiego rozdzielacza nie montuję się do kotła gazowego. To kocioł gazowy ma sterować temperaturą ogrzewania podłogowego, a twoja belka nadaję się do paliw stałych gdzie dajesz wysoką temperaturę na podłogę a mieszacz zmniejsza temperaturę. Moim zdaniem dorzuć sterownik Multimatic VRC 700 z pogodówką, wywal tą pompę i przetestuj przez 1-2 lata KG dla twojego domu, później możesz dorzucać automatykę. Mam taki sam piec jak ty, w tej chwili pogodówka daję 31 C w podłogę, to jest najlepsza temperatura dla kondensacji i niskich rachunków. W całym domu 22.5 C