Witam,
na wstępie zaznaczę, że szukałem odpowiedzi na forum ale nie znalazłem bo mój przypadek jest trochę inny.
Fakty o obiekcie:
- Kocioł kondensacyjny Vaillant ecotec pro
- Pompa do podmieszania Grundfos Alpha 1L 25-60 180
- Rozdzielacz na piętrze 6 obwodów z automatycznym odpowietrznikiem
- rozdzielacz na parterze 6 obwodów z automatycznym odpowietrznikiem
- Obecnie dom jest zasilany z propan butan
- Sterownik pokojowy vaillant 370 wisi w salonie
- wszystkie rotometry rozkręcone na 3/4
- rurki ułożone gęsto co 15 cm, miejscami gęściej.
Opis problemu:
Na kotle jest 50 st, zawór 3D ustawiony na 39 st, pompa na III biegu (max) zasilanie jest gorące, a powrót chłodny(neutralny)
Efekt tego jest taki, że pomieszczenia bardzo wolno się dogrzewają. Na przykład o 9:00 jest temp 20,5, temperatura zadana zmieniam na 23 st a o godz 21:00 jest 21,5. Piec cały czas pracuje, dogrzewa, ale nie przekłada się to na temperaturę w pomieszczeniu.
Wykonawca zasugerował, że być może jest bąbel powietrza i zwiększył pompę na max III bieg.
I teraz jest moja wątpliwość. Skoro instalacja chodzi od Lipca to jak możliwe jest, aby w instalacji nadal było powietrze, zwłaszcza, że są odpowietrzniki. Czy wobec tego te powietrze samo się wydostanie czy żądać od wykonawcy aby odpowietrzył porządnie układ czy może szukać rozwiązania problemu gdzie indziej.
Z góry dziękuje za pomoc
na wstępie zaznaczę, że szukałem odpowiedzi na forum ale nie znalazłem bo mój przypadek jest trochę inny.
Fakty o obiekcie:
- Kocioł kondensacyjny Vaillant ecotec pro
- Pompa do podmieszania Grundfos Alpha 1L 25-60 180
- Rozdzielacz na piętrze 6 obwodów z automatycznym odpowietrznikiem
- rozdzielacz na parterze 6 obwodów z automatycznym odpowietrznikiem
- Obecnie dom jest zasilany z propan butan
- Sterownik pokojowy vaillant 370 wisi w salonie
- wszystkie rotometry rozkręcone na 3/4
- rurki ułożone gęsto co 15 cm, miejscami gęściej.
Opis problemu:
Na kotle jest 50 st, zawór 3D ustawiony na 39 st, pompa na III biegu (max) zasilanie jest gorące, a powrót chłodny(neutralny)
Efekt tego jest taki, że pomieszczenia bardzo wolno się dogrzewają. Na przykład o 9:00 jest temp 20,5, temperatura zadana zmieniam na 23 st a o godz 21:00 jest 21,5. Piec cały czas pracuje, dogrzewa, ale nie przekłada się to na temperaturę w pomieszczeniu.
Wykonawca zasugerował, że być może jest bąbel powietrza i zwiększył pompę na max III bieg.
I teraz jest moja wątpliwość. Skoro instalacja chodzi od Lipca to jak możliwe jest, aby w instalacji nadal było powietrze, zwłaszcza, że są odpowietrzniki. Czy wobec tego te powietrze samo się wydostanie czy żądać od wykonawcy aby odpowietrzył porządnie układ czy może szukać rozwiązania problemu gdzie indziej.
Z góry dziękuje za pomoc