Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] WYE-332M - Kondensator przeciwzakłóceniowy

dongringo11 23 Dec 2020 13:55 678 8
    dongringo11
    Level 10  
    wywaliło mi kondensator WYE-332M 0,0033μF 250V
    pomoże ktoś znaleźć zamiennik ?
    znalazłem na adrogo coś takiego:
    Kondensator 3,3nF 250V AC MKP 20% R=10mm
    Dane techniczne:
    Typ: poliestrowy MKP x2
    Pojemność znamionowa: 3,3nF (+/- 20%)
    Napięcie graniczne: 250VAC
    Rozstaw wyprowadzeń: 10mm
    Montaż: THT
    Kod: 01186
    Producent: ISKRA
    dongringo11
    Level 10  
    klm787 wrote:
    Jeżeli zmieści się gabarytowo w miejsce uszkodzonego, i odpowiada parametrom: typu pojemność i napięcie przebicia, to jak najbardziej. Będzie OK.

hmm teraz dopiero zauważyłem, że mój ma rozstaw 15mm, a ten 10mm
    rozumiem, że 0,0033μF to 3,3nF ?? (gdzieś przeliczyłem)
    napięcie jak będzie 275V to problem ??
    mój poliestrowe, czy taki musi być ?
  • Helpful post
    sq9fmc
    Level 28  
    Kondensator typu Y2 o pojemności pisanej wyżej będzie właściwy. Podobny, przykładowy egzemplarz ale rozstaw 10mm to R413F1330CK00M Kemet-a.
    Napięcie może być wyższe.
    klm787
    Level 32  
    dongringo11 wrote:
    napięcie jak będzie 275V to problem ??

W górę, czyli powyżej 250V to żaden problem. Ale im wyższe napięcie przebicia. Ma to wpływ na gabaryty kondensatora, ale te 25V można pominąć szczególnie, że są w "zapasie" Gorzej by było jakby było odwrotnie, czyli poniżej 250V
    dongringo11 wrote:
    mój poliestrowe, czy taki musi być ?

Jeżeli będzie służył jako przeciwzakłóceniowy to czy będzie poliestrowy, czy ceramiczny, czy np foliowy, nie będzie miało większego znaczenia. Ważna będzie wtedy pojemność, i napięcie przebicia.
    dongringo11
    Level 10  
    ok thx, zastosuję tą iskrę z pierwszego posta, MKP niby lepsze niż mój MKT
    ogólnie jest on ze sterownika pieca w którym doszło do zwarcia na przewodzie od pompy CO, teraz pompa pracuje bez przerwy, zamiast ruszać od sygnału ze sterownika pieca, podczas zwarcia spalił się bez bezpiecznik, jedyne co zauważyłem na płycie to owy kondensator wywalony, choć nie wiem czy to jego wina ciągłej pracy pompy ??
    dongringo11
    Level 10  
    klm787 wrote:
    Oj, oj :D
    Od razu trzeba było założyć taki temat odnośnie sterownika i pompy.
    Bo uszkodzony kondensator prawdopodobnie nie jest jedynym uszkodzonym elementem.

hmm cała reszta działa ok, na płycie są 2 takie kondensatory obok siebie, jeden wywaliło, a drugi ok, pompa CW działa normalnie, dlatego skojarzyłem
    wsadziłem inny główny bezpiecznik bo taki tylko miałem, był z kwarcem, ale to chyba nie ma znaczenia
    dongringo11
    Level 10  
    Kolega miał rację, ale nie było tragedii zwarę miał jeszcze triak BTA12-600BW, 3 zeta i śmiga jak nowy :)
    temat do zamknięcia, Pozdro