Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta

herki1996r 23 Dec 2020 19:07 783 16
    herki1996r
    Level 10  
    Witam. Bios nie wykrywa HDD barracuda 1tb. Taśmy sprawne. Zamieniałem miejscami. Ustawienia przeglądnięte lecz bez skutku. Podłączyłem dodatkowo zewnętrznie inny dysk. Segate 250GB. Dysk ciepły więc raczej chodzi. Nie mam pojęcia co zrobić. Płyta nowa...
    lisek
    Service technician RTV
    Może pomoże po poczytaniu Link

Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta

Gdzie podlączasz HDD, gdzie SSD?

Quote:
    Złącze M. 2 umożliwia instalację dysków 2242/2260/2280 i obsługuje urządzenia PCIe 3.0 x4 i SATA.
    Do tego rodzaju pracy z (3.0 x4 i SATA) wykorzystywane są cztery porty chipsetu PCI Express 3.0 i jeden port SATA 6 Gb / s.

badboy84
    Level 42  
    Instrukcja się kłania, przy podłączeniu dysku M.2 SATA niektóre porty SATA stają się nie aktywne.
    lisek
    Service technician RTV
    A co pokazuje Win 10 ?
    (oczywiscie oba dyski podłaczone)
    1. użyj jednoczesnie klawisze (Win + R)
    2. next w otwartym okienku wpisac (diskmgmt.msc) i OK

Na płytach nowych od MSI jest prościej
    Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta

Po wej. W bios klikasz na
    Quote:
    Wybierz kartę "Storage" i po prawej stronie okna zobacz listę podłączonych dysków. Kolumna " Device list "wskazuje, do którego portu, a Kolumna" Model " określa, który dysk jest podłączony.
    herki1996r
    Level 10  
    Byłem u kolegi. To samo nie wykrywa. Tego 1Tb. Z kolei ten 250gb wykrywa. Nie tak dawno oddałem jednej osobie komputer żeby przełożył obudowy. Źle podłączył wentylatory przez co zasilacz dostawał na raz 5V i 12V co uszkodziło płytę. Dzisiaj przyszła nowa. Przełożyłem już sam i wszystko działa. Myślałem że to jest wina złego podłączenia dysku natomiast tej drugi mniejszy działa. Możliwe że zrobiło przepięcie na płytę główną i dysk HDD? A ocalał procesor, dysk ssd? Szkoda mi trochę tych danych ma dysku...
    badboy84
    Level 42  
    Czy dysk w ogóle rusza czy jest zimny? Pisałeś u góry że jest ciepły ale w końcu nie wiem który czy 1TB czy ten 250GB. Po tym "specu" od przekładania obudowy można się wszystkiego spodziewać ...
    herki1996r
    Level 10  
    lisek wrote:
    A co pokazuje Win 10 ?
    (oczywiscie oba dyski podłaczone)
    1. użyj jednoczesnie klawisze (Win + R)
    2. next w otwartym okienku wpisac (diskmgmt.msc) i OK

Na płytach nowych od MSI jest prościej
    Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta

Po wej. W bios klikasz na
    Quote:
    Wybierz kartę "Storage" i po prawej stronie okna zobacz listę podłączonych dysków. Kolumna " Device list "wskazuje, do którego portu, a Kolumna" Model " określa, który dysk jest podłączony.

Dysk 0 podstawowy ten ssd i tyle...

Dodano po 1 [minuty]:

badboy84 wrote:
    Czy dysk w ogóle rusza czy jest zimny? Pisałeś u góry że jest ciepły ale w końcu nie wiem który czy 1TB czy ten 250GB. Po tym "specu" od przekładania obudowy można się wszystkiego spodziewać ...

Ten mniejszy. Tamten był w obudowie i teraz go wyciągnąłem. Zimny niestety..
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    . To samo nie wykrywa. Tego 1Tb.

to Trup!
    * :?: ten Seagate BarraCuda 1TB (ST1000DM010)/ lub (ST1000DM003) :cry:
    :idea: :D w UK ma 5-lat gwarancji , sprawdz u Siebie
    herki1996r
    Level 10  
    Podjerzewam żeby pochodził, gdyby człowiek nie zaufał i sam się za to wziął... A pomyślałem że coś zepsuje wolę dać komuś kto się tym trochę zajmuje. Szkoda gadać ;) tych danych szkoda. Nie może wystartować.
    lisek
    Service technician RTV
    Może tylko płytka elektroniki padła?
    * od (ST1000DM003)
    lisek
    Service technician RTV
    Dysk HDD SATA ma zasilanie +5/+12V poprzez 15 pin Serial ATA power
    Podaj napiecie i pomierz na płytce , może tylko Fuse (bezpiecznik) ?

:!: (pokaż swoja naklejkę z tego HDD barracuda 1tb)
    np.
    herki1996r
    Level 10  
    Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta Gigabyte b250m ds3h - Bios nie wykrywa HDD, ssd widzi - nowa płyta
    Jesteś w stanie powiedzieć, który tutaj jest bezpiecznik? O ile jest. To co mi się wydawało raczej to nie to. Jakąś wartość pokazuje lecz jesy to wartość ponad tysiąc.

Dodano po 5 [minuty]:

Te rezystory mają ok 0,3kohm te wyżej coś około 0,5ohm.