witam. Oczywiscie z gory ze sa swieta to zycze kazdemu udanych swiat. Ze wzgledu na swieta i troche wolnego czasu postanowilem zamontowac uniwersalny zamek w Oplu gdyz nie posiada centralnego zamka. Sprawa polega na tym ze w drzwiach i w klapie bagaznika (wersja kombi) sa fabryczne silowniki na przodzie te silowniki maja 5 pinow , drzwi tylne 3 piny a klapa bagaznika 2 piny. Oczywoscie przy zamykaniu drzwi po stronie kierowcy z kluczyka slychac pykniecie w drzwiach i tylko kluczyk rygluje drzwi kierowcy. Na schemacie wyczytalem ze z bezpiecznika F1 20a kabel idzie przez zlacze x6 oczywscie na tym zlaczu stalego plusa nie ma (sprawdzalem miernikiem poprzez dotykanie plusa miernika do pina a minus miernika do masy nadwozia) i z tego zlacza x6 do sterownika zamka ktorego nigdzie znalesc nie moge rozkrecilem do tego plastiki przy progu po stronie kierowcy jak i rowniez po stronie pasazera i obok skrzynki bezpiecznikowej jak i rowniez sterownika silnika zadnego modulu nie znalazlem. W uniwersalny centralnym zamku dostalem instruckcje i schemat . W schemacie w ktore sa na elektrodzie w kazdym jednym jest sterownik zamka centralnego rozumiem ze na tym schemacie jest pokazany fabryczny sterownik zamka . W zlaczu x6 na schematach sa oznaczenia pinow ale w mojej Astrze na tym pinie jest zupelnie inny kabel o innej kolorystyce niz w schemacie. I moje pytanie jak mam to podlaczyc tak aby dzialaly mi fabryczne silowniki z uniwersalnym centralnym zamkiem . Uniwersalny centralny zamek ktory zakupilem to rtx cl9 5d czyli z 5 silownikami na schemacie sa 4 silowniki opcjonalnie otwieranie bagaznika . Jeszcze dodam ze odlaczajac jedno z zlaczy od zlacza x6 nie dzialaja glosniki od radia jsk i rowniez nie slychac przy zamykaniu z kluczyka tego pykniecia