Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch WTG86400PL/01 - kontrolka zapchany filtr

macki 25 Dec 2020 15:27 1083 7
    macki
    Level 15  
    Witam,
    Suszarka czasem po 10 min, czasem w połowie suszenia, a dziś zaraz po włączeniu, sygnalizuje zapchany filtr. Czyszczenie czystego filtra i skraplacza czasem pomaga na tyle samo, czasem sprawi, że dojdzie do końca, loteria. Chyba kwestia jakiegoś czujnika skoro potrafi wywalić błąd zaraz po starcie? Co daje informację o stanie filtra?
    Z góry dziękuję za wskazówki.
  • Helpful post
    mrhari
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli to jest suszarka z grzałką to uszkodzone jest NTC grzałki.
    macki
    Level 15  
    Po wymianie czujnika temperatury przy grzałce, problem ustał.
    Dziękuję za wskazówki.
    macki
    Level 15  
    Czujnik NTC wymieniłem jeszcze dwukrotnie, bez efektu. Dodatkowo ostatnio bardzo rzadko pokazuje mi kod usterki E06, wtedy pika ale kręci dalej, a jak otworzę suszarkę pranie jest gorące-czyli grzałka OK ?
    Opis ze strony Bosch'a:
    Kod błędu E06 występuje z powodu usterki w obwodzie grzewczym.
    Może to wyeliminować tylko doświadczony serwisant Skontaktuj się z naszym działem obsługi klienta.
    Ma ktoś jakiś pomysł ?
    macki
    Level 15  
    Jest coraz gorzej, Czas suszenia nie maleje, trzeba ją otworzyć ze trzy razy. Jak już ruszy czas, to zwykle kończy. A czasem wydłuży czas do wartości początkowej.
    Na jakiej podstawie suszarka wyświetla komunikat o zapchanym filtrze ? Może to problem ze złym odczytem wilgotności wsadu ?
    macki
    Level 15  
    Sprzęt chodzi jak ta lala po wymianie drugiego czujnika temperatury, tego za filtrem kłaczków.
    Czasami jednak wywala E06 (Kod błędu E06 występuje z powodu usterki w obwodzie grzewczym (ze strony Boscha)).
    Jak wywali E06 wsad jest gorący, czyli grzałka grzeje.
    Podpowie ktoś, czy to też będę musiał sam rozpracowywać następne dwa lata ?
    ;)
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Błąd E06 to awaria przekaźnika grzałki suszarki. W pierwszej kolejności sprawdź stan lutów przekaźnika.
    macki
    Level 15  
    Dzięki kolego, chyba strzał w 10. Przelutowałem wszystkie przekaźniki na płycie i od dwóch tygodni jest spokój.