Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - Podczas cyklu prania nie obraca bęben.

Piotr1. 26 Dec 2020 14:40 1872 37
    Piotr1.
    Level 14  
    Po wybraniu programu i załączeniu pralki słychać blokadę drzwiczek po czym nalewana jest woda. Niestety po pobraniu wody na wyświetlaczu pokazana jest miska z praniem, ale pralka w ogóle nie obraca. Po jakimś czasie wypompuje wodę i na tym koniec. Po pobraniu wody nie udało mi się usłyszeć szumu jej podgrzewania. Nie wiem czy uszkodzona grzałka by powodowała niezałączenie się bębna, ale myślę, że chyba w zimnej wodzie też powinna prac. Co dziwne program wirowania działa czyli pasek jest na swoim miejscu i silnik jest sprawny.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
    Kenworth 18
    Level 43  
    Po pierwsze podaj pełny model pralki a najlepiej zdjęcie tabliczki znamionowej. Po drugie odłącz grzałkę ( oczywiście zaizoluj przewody by nie zetknęły się że sobą) i sprawdź czy silnik zacznie pracować.
    Piotr1.
    Level 14  
    Dziś dokładnie prześledziłem cały cykl prania. Po włączeniu programu następuje lanie wody do szuflady gdzie jest proszek. Po tym jest cisza. Myślałem, że jest pobrana woda w odpowiedniej ilości ale jednak nie. Moim zdaniem wody pobierze pralka tylko tyle aby ewentualnie wypłukać proszek z szuflady. Po jakimś czasie coś buczy. Moim zdaniem pompka wypompowuje wodę. Na koniec pokazuje się błąd F17. Myśle, że może być uszkodzony elektrozawór. Grzałka jest dobra. Co o tym sądzicie?
    Kenworth 18
    Level 43  
    Jeśli pralka pokazuje błędy to należy o tym wspomnieć opisując problem. Teraz już wiesz gdzie szukać przyczyny. Prawdopodobnie elektrozawór będzie już zakamieniony, ale sprawdź również ciśnienie wody w wężu dopływowym.
    Piotr1.
    Level 14  
    Ciśnienie wody w wężu dobre. Siteczko w elektrozaworze lekko przybrudzone. Elektrozawór wymontowany i mierzony miernikiem. W elektrozaworze po dopięciu kostki są trzy styki. Na kartce narysowałem jak mierzyłem i jakie były wskazania miernika, które przedstawiam powyżej. Czy te wskazania mogą wskazywać na uszkodzenie elektrozaworu?

Dodano po 23 [minuty]:

Siteczko w elektrozaworze przeczyściłem i ponownie zamontowałem elektrozawór. Niestety nic mi to nie dało. Hydrostat wymontowałem i lekko dmuchnąłem powietrze a potem wyciągałem powietrze (tak jak wdech i wydech). Było słychać takie pukanie w środku. Jakby coś się otwierało lub zamykało w zależności od tego czy wdmuchiwałem czy też wciągałem powietrze. W podpięty wężyk w hydrostat też dmuchałem i jest drożny.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Podział pinów w elekrozaworze będzie taki iż środkowy pin to przyłącze zera a boczne piny to fazy w napięciu 230V. Powtórz pomiary na zakresie kΩ.
    Może się okazać, że będzie konieczna wymiana elekrozaworu: https://north.pl/karta/elektrozawor-podwojny-do-pralki-bosch-wlx24460pl-18,059-X0-CLMH-KM5.html
    Tutaj masz przyczyny błędu F17: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3286970.html
    Piotr1.
    Level 14  
    Zamontowałem kolejny elektrozawór (co prawda używany) i niestety to samo pompuje tylko troszkę wody tylko aby wypłukać proszek i dalej milczy. Raczej nie jest możliwe aby w jednym i drugim elektrozaworze była uszkodzona jedna i ta sama cofka. Jeszcze raz odkręciłem waż doprowadzający wodę aby sprawdzić jego drożność. Moim zdaniem wszystko jest dobrze wraz z ciśnieniem wody. W opisie błędu w powyższym poście było między innymi napisane „Możliwy restart”. Jak wykonać taki restart?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Po włączeniu programu pobiera wodę z obydwu komór na proszek ? Tzn wpierw ciut wody przez komorę wstępnego " I " a po chwili przez komorę zasadniczego " II" ?
    Piotr1.
    Level 14  
    Szuflada jest podzielona na trzy komory. Woda jest pobierana tylko górnym wężykiem wychodzącym z elektrozaworu i nalewana w dwie komory jednocześnie w tą od prawej i środkową taką wąską. Cały proces nalewania trwa 7 sekund i na tym koniec. Do komory po lewej w szufladzie gdzie jest wsypywany proszek w ogóle nie jest nalewana woda
    mrice
    To o ile wymieniony elektrozawór jest sprawny to do naprawy jest jeszcze elektronika.
    Piotr1.
    Level 14  
    Dziś sprawdzę jeszcze przewód który jest podłączony do elektrozaworu czy ma przejście. Jeżeli będzie dobrze to nic więcej nie będę robił z tą pralką. Trzeba będzie kupić nową.
    Gobro
    Level 31  
    Ta komora którą nie bierze wody ma zakamieniony wlot wody. Ściągnij wężyk z zasobnika na proszek i w tą rurkę wkładaj drut miedziany Φ1,5mm2 aby przepchać kamień. jak pokonasz opór i drut wejdzie do środka to załóż wężyk i próba.
    Pralka powinna pobierać wodę przez 5 -10 sek komorą prania wstępnego a następnie resztę wody komorą prania zasadniczego. Czy tak jest po czyszczeniu?
    Piotr1.
    Level 14  
    Ciekawy pomysł. Też myślałem aby sprawdzić drożność tęgo drugiego wężyka i jakoś tego nie zrobiłem. Tym bardziej teraz kojarzę, że ona bardzo kiepsko wypłukiwała z tej komory proszek i kazałem żonie sypać prosto do bębna. Kolejna nadzieja na rozwiązanie problemu :) Jak będę w domu to zaraz sprawdzę. Kojarzę kolejne fakty. Wężyk do, której nie jest doprowadzana woda kiedyś się zsunął i zalało mi kazienkę. Nie pomyślałem wtedy, że może mieć zbyt duży opór na przykład przez zaklejone częściowo otwory proszkiem tylko dołożyłem kolejną opaskę zaciskową i przywiązałem jeszcze drutem do obudowy z obawy przed kolejnym zsunięciem i zalaniem łazienki. Wszystko zaczyna się logicznie tłumaczyć. Już nie mogę doczekać się przyjazdu do domu aby to sprawdzić :)
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    To jeszcze deszczownica do odkamienienia i wyczyszczenia.
    Piotr1.
    Level 14  
    Co to jest deszczownica? To jest ta cześć, w którą wkłada się szufladę i do której wprowadzana jest woda wężykami z elektrozaworu?
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Tak ta część. Trzeba byłoby wyjąć komorę, a następnie oddzielić ta deszczownicę (kilka zatrzasków) i wykąpać ją przez kilka godzin w gorącej wodzie z octem. Oczywiście o ile jest zablokowana kamieniem. Może tylko wystarczy porządnie szczotką oczyścić te otworki wlewowe do szuflady. Sprawdź też dobrze te drożności wlotu.
    mrice
    Piotr1. wrote:
    Trzeba będzie kupić nową.

Temat spokojnie jest do naprawienia, a pralka warta zachodu.
    Piotr1.
    Level 14  
    Niestety nic nie dało czyszczenie deszczownicy. Po rozebraniu jej już byłem zawiedziony ponieważ była brudna ale drożna. Pomimo wszystko przeczyściłem ją i przedmuchałem. Po kolei wypinałem wszystkie kostki i pryskałem środkiem od połączeń elektrycznych. Sprawdziłem też przejście w przewodzie, który jest wpięty do elektrozaworu czy przypadkiem nie jest gdzieś przerwany. Dziwne jest to, że gdy włączyłem program płukania to woda została pobrana i cały proces przebiegł normalnie.
    mrice
    Piotr1. wrote:
    Po rozebraniu jej już byłem zawiedziony ponieważ była brudna ale drożna.
    Normalna rzecz, w tych pralkach dozownik się nie zatyka jak w Samsungu.
    Piotr1. wrote:
    Dziwne jest to, że gdy włączyłem program płukania to woda została pobrana i cały proces przebiegł normalnie.
    Bardzo normalne. Już Ci pisałem, nie działa Ci jeden z dwóch elektrozaworów i zakładając, że wymieniłeś zawór na sprawny to pozostało naprawić obwód sterowania niedziałającym zaworem na module elektronicznym i będzie po wszystkim, a Ty krążysz jak ziemia wokół słońca.
    Piotr1.
    Level 14  
    Elektrozawór, który wczoraj montowałem nie był nowy, ale przypuszczam, że był sprawny jednak pewności nie mam. Miał też odwrotne mocowanie. W moim cewki są obrzucone w stronę obudowy natomiast w tym w stronę bębna. Zamontować i tak się go nie dało ponieważ cewki dotykały obciążnika betonowego. Przy sprawdzaniu leżał sobie swobodnie.

Na zamiennik w sklepie North trzeba czekać 2-3 tygodnie. Oryginał mają na miejscu za 177 zł. Gdybym był pewny, że to na pewno uszkodzony jest elektrozawór to bym go kupił. Na znanym serwisie aukcyjnym widziałem takie elektrozawory używane, ale wszystkie mają odwrotne mocowania czyli takie same jak ten co miałem.

Piszesz, żeby naprawić obwód sterowania tylko ja to nie wiem jak się za to zabrać? Lubię majsterkować i sprawia mi przyjemność jak coś sam naprawię, ale grzebanie w elektronice mnie przerasta :(
    mrice
    W takim razie chociaż ją wyjmij (jest pod przednim panelem) i zrób dobrej jakości, ostre i duże zdjęcia modułu z obu stron.
    Piotr1.
    Level 14  
    To nie jest zdjęcie modułu od mojej pralki ale chciałem się upewnić czy chodzi właśnie o to.

mrice
    Tak, o to, a dokładniej tą większą płytkę.
    Piotr1.
    Level 14  
    Przed dalszą rozbiórką chciałbym na 100 % wykluczyć elektrozawór. Robiłem pomiary na stykach wejścia kostki ale podobno tak się nie mierzy. Trzeba go rozebrać i zmierzyć każdą cewkę osobno. Tylko jak go rozebrać aby go nie uszkodzić?
    Piotr1.
    Level 14  
    Kenworth 18 wrote:
    Pomiaru dokonuj na zakresie kΩ.
    Super Dziękuję. Staram się wykonać najprostsze czynności, które sam potrafię zrobić.

Właśnie dokonałem pomiaru zwykłym miernikiem jak widać na zdjęciu. Mam nadzieję, że zrobiłem to poprawnie. Górna cewka ma 3,93K, a dolna ma trochę mniejszą wartość bo 3,88K, ale chyba obydwie mieszczą się w granicy tolerancji i teraz na 100 % mogę elektrozawór wykluczyć. Czy mam rację?
    Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - Podczas cyklu prania nie obraca bęben. Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - Podczas cyklu prania nie obraca bęben.
    Zrobiłem jeszcze jeden pomiar tym razem w obudowie. Dotykałem tam gdzie wchodzą wsuwki. Wynik dolnej cewki jest dużo mniejszy. Pomiar też powtarzałem i ponownie zdjąłem obudowę wtedy górna miała 3,92K tak jak przez obudowę, a dolna 3,87K natomiast w obudowie ma 2,16K
    Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - Podczas cyklu prania nie obraca bęben. Pralka Bosch WLX24460PL/18 Maxx 5 - Podczas cyklu prania nie obraca bęben.
    Kenworth 18
    Level 43  
    Sprawna cewka ma rezystancję 3,5- 4 kohm więc cewki są sprawne. Pozostaje Ci oddać moduł sterujący w ręce elektronika z Twojego miasta lub tutaj na forum jest użytkownik o świetnej renomie, który zajmuje się naprawą elektroniki wysyłkowo.
    mrice
    Piotr1. wrote:
    Robiłem pomiary na stykach wejścia kostki ale podobno tak się nie mierzy.

Jak najbardziej można tak mierzyć, tylko trzeba umieć w tym momencie interpretować wyniki, bo jeden z pinów jest wspólny dla dwóch cewek. Nie widzi mi się pomiar 2,16 kilo z założonym białym złączem cewek. Do sprawdzenia co się tam dzieje, że taki pomiar wyszedł, inaczej z modułu mogą być fajerwerki.
    Piotr1.
    Level 14  

Przesyłam zdjęcie modułu elektronicznego. Z tylnej strony w lewym górnym rogu widać na nim wodę. Elektromagnes po raz kolejny dziś mierzyłem i za każdym razem dolna cewka z założonym białym złączem cewek wychodzi tak samo czyli 2 z kawałkiem. Starałem się bardzo dokładnie to zmierzyć.

Dodano po 21 [minuty]:

W tej chwili mam zamontowany elektromagnes w pralce ale miałem jego zdjęcie obrazujące tylne białe złącze, na którym zaznaczyłem jak między innymi też mierzyłem. Zdjęcie nie jest zrobione idealnie ale jakiś pogląd jest. Pomiaru dokonywałem na żółto zaznaczonych liniach. Na trzech górnych liniach pomiar jest między 3,5 a 4. Natomiast na trzech żółtych dolnych liniach pomiar jest troszkę powyżej 2. Zdjęcia załączyły mi się w odwrotnej kolejności.