Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

P-S Performance PABSP 20-Li B2 - Odcina całkowicie zasilanie

27 Dec 2020 12:09 852 3
  • Level 13  
    Witam

    W prezencie od żony dostałem wkrętarkę Parkside Performance PABSP 20-Li B2 z silnikiem bez szczotkowym lecz tu pojawił się pewien zgrzyt gdyż nie wiem czy jej działanie jest do końca poprawne.

    Co zauważyłem:
    - pierwsze uruchomienie wkrętarki "po postoju" ok. 5min następuje z ok 0,5sek opóznieniem przy wciśnięciu przycisku na max, kolejne uruchomienia są już natychmiastowe
    - ustawiony 1-bieg (wiercenie) 21 stopień sprzęgła lub praca bez sprzęgła (wiercenie) delikatne wciskanie wyłącznika powoduje w pierwszej kolejności uruchomienie diody doświetlającej przy dalszym wciskaniu pojawia się "pisk" co jak przypuszczam oznacza podawanie napięcia na silnik ale tu pojawia się problem gdyż jeśli natychmiast nie wciśnie się przycisku na max następuje całkowite odcięcia zasilania z baterii, gaśnie dioda doświetlająca a dalsze wciskanie wyłącznika nic nie powoduje, dopiero całkowite puszczenie wyłącznika powoduje zapalenie się diody doświetlającej która świeci przez następne ok. 10 sek.
    Problemy z odcinaniem zasilania występują gdy zasymuluję obciążenie na samym początku, np: mocno chwycę głowicę wkrętarki i pomału wciskam wyłącznik.

    Bateria naładowana na max.

    Dziękuję za pomoc.
  • Level 13  
    Odświeżam temat, gdyż nadal nie wiem co jest grane z wkrętarką.
    Jako, że LIDL ma owe wkrętarki w ciągłej sprzedaży w sklepach stacjonarnych miałem okazję sprawdzić i przetestować kolejne 3 wkrętarki parkside performance pabsp 20-li b2 i w każdej wkrętarce jest taki sam problem.
    Mianowicie całkowite odcinanie zasilania z baterii w momencie kiedy jest opór na głowicy a nie ma się wciśniętego wyłącznika na max.
    Wielokrotne próby prowadziły do tego samego, w momencie zablokowania głowicy samą ręką i delikatne próby uruchomienia wkrętarki kończyły się tym samym tzn. odcięciem zasilania po ok 2sek od wyczucia oporu, w tym samym momencie gasła również dioda doświetlająca.

    Albo cała seria wkrętarek jest felerna albo jest to jakieś zabezpieczenie którego funkcji nie rozumiem.
  • Level 13  
    Osobiście nie wydaje mi się aby to była funkcja tego zabezpieczenia, gdyż:
    - Wciśnięcie wyłącznika na max. powoduje uruchomienie wkrętarki i w takiej sytuacji jest nie do zatrzymania.

    Problem pojawia się tak jak pisałem wcześniej, gdy delikatnie wciska się wyłącznik, np: chcąc dokręcić śrubę/wkręt.
    W takiej sytuacji nie wciska się przecież wyłącznika na max, tylko możliwie delikatnie próbuje się dokręcić wkręt i właśnie tylko w takiej sytuacji przy delikatnym wciskaniu wyłącznika, gdy pojawi się opór na głowicy po ok 2sek następuje całkowite odcięcie zasilania.