Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor CTX 1569SE - problem

16 Paź 2005 21:23 1239 10
  • Poziom 18  
    Witam!
    W monitorze CTX1569SE po ok. 20-25 min 'normalnej' pracy dół ekranu zaczyna się zwężać i jakby zawijać. Początkowo pomagało wyłączenie monitora przyciskiem na froncie, ale teraz już po ponownym załączeniu jest coraz 'gorzej'. Otóż raz po załączeniu pojawia się jasnoniebieski ekran (tak jakby przez filtr z niebieską mgłą oglądać to co jest na monitorze), innym razem po załączeniu jest zielonawy, czerwonawy obraz (przez filtr mgłowy). Przelutowałem już niemal całą płytkę na kineskopie ale nie zauważyłem poprawy. Zmierzyłem na płytce kineskopu elektrolity (w większości są to 1uF a więc moim miernikiem - jest do 32uF - było to możliwe), wszystkie mają właściwą pojemność. Proszę o podpowiedź gdzie jeszcze poszukać? Czy pomoże przelutowanie płyty głównej ?
    Dziękuję i pozdrawiam
    Yanush
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 23  
    Kondensatory elektrolityczne w układzie odchylania pionowego.
  • Poziom 18  
    Witam !
    KL napisał:
    Kondensatory elektrolityczne w układzie odchylania pionowego.

    Przelutowalem płytę główną i to pomogło jak na razie na zwężanie się obrazu, natomiast w chwili obecnej już po załączeniu kompa czy monitora jest jasnoniebieski obraz, w Biosie słyszalne 'pi-pi-----pi'.
    Gdzie jeszcze zaglądnąć ?
    Pozdrawiam
    Yanush
  • Spec od monitorów
    -docisnij kabel
    - może coś Tobie się poluzowało wewnątrz kompa... otworz i docisnij
    kartę grafiki

    p.s.
    dzwięki jakie ...2x długi i 1x krótki
    Cytat:
    zobacz jaki masz rodz. producenta Biosu i idz na stronę
    http://bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm

    tam wszystko wyjaśnione np. dla
    Award BIOS Beep Codes:
    1long, 2 short = Video adapter error czyli Either video adapter is bad or is not seated properly. Also, check to ensure the monitor cable is connected properly.

    p.s.
    z prawej strony masz co oznaczaja dla innych producentów
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 18  
    lisek napisał:
    -docisnij kabel
    - może coś Tobie się poluzowało wewnątrz kompa... otworz i docisnij
    kartę grafiki

    To już sprawdzone, dociskałem... nie pomogło :(
    [quote="lisek"]
    dzwięki jakie ...2x długi i 1x krótki

    U mnie słyszalne są dźwięki po załączeniu kompa:
    2 krótkie... pauza i 1 krótki
    lisek napisał:
    - zobacz jaki masz rodz. producenta Biosu i idz na stronę
    http://bioscentral.com/beepcodes/awardbeep.htm

    BIOSU w tej chwili nie pamiętam i nie mam jak wprawdzić (jestem w pracy)
    Dzięki i pozdrawiam
    Yanush

    Dodano po 2 [godziny] 23 [minuty]:

    Witam ponownie!
    Wyłączyłem wczoraj monitor i po ok. 12 godz załączyłem i działa, komp uruchomił się bez żadnych pisków. Jak długo będzie działał tego nie wiem, napiszę pewno dopiero jutro bo dziś nie zdążę gdy zacznie "świrować" :-(
    Ciekawe co to może być ??:?:
    Pozdrawia
    Janusz
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam!

    Yanush napisał:
    Wyłączyłem wczoraj monitor i po ok. 12 godz załączyłem i działa, komp uruchomił się bez żadnych pisków


    Ja dalej stwiałbym na luty. Przelutuj dokładnie miejsce, gdzie kabel łączy się z płytką oraz okolice tego miejsca. Uwaga: niektóre luty są widoczne dopiero pod lupą. A może sam kabel przerywa?

    Pozdrawiam.
  • Poziom 18  
    Witam ponownie!
    No i stało się... Monitor, jak i komputer pracował przez ok. 40min nienagannie po czym mnie skusiło aby monitor wyłączyć przyciskiem zasilania. Po ponownym załączeniu był już niebieski obraz, tzn. tak jakby nałożyć na niego mlecznoniebieski filtr. Kolejne próby bez poprawy. Dodam, że poza tym wył/zał monitor i komp był nietykany, a więc jakieś niekontakty na złączach bym wykluczył..
    Pozdrawiam
    Yanush
  • Poziom 34  
    Cześć.
    Raczej popraw luty na PK.
    Znasz pewnie coś takiego jak rozszerzalność termiczna metali - czyli po wystygnięciu przerwy się powiększają.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 18  
    dariuszm2 napisał:
    Cześć.
    Raczej popraw luty na PK.
    Znasz pewnie coś takiego jak rozszerzalność termiczna metali - czyli po wystygnięciu przerwy się powiększają.
    Pozdrawiam.

    Witam !
    Przelutowałem po raz wtóry PK i nic, poprawiłem jeszcze płytę główną - też bez pozytywnych efektów. Po załączeniu samego monitora jasnoniebieski ekran, który po chwili 'oczekiwania' wyłącza się (po przełączeniu przekaźnika). Potem stało się dodatkowe nieszczęście... otóż zacząłem mierzyć napięcia na PK i nieopatrznie zwarłem końcówką multimetra nóżki tranzystora Q653 i wszystko zgasło. Obecnie po załączeniu jest ciemno i cicho, bezpiecznik wlutowany na płycie jest dobry... pomóżcie pliijzz bo zaczynam się już poddawać :-(
    Pozdrawiam
    Yanush
  • Spec od monitorów
    q653 :2SA1370-SAN: SI-P 200V 0.1 A 1W 150MHz
    to jeden z pary komplementarnej wzm.toru B
    drugi to q650 2sc3953 Si-N....

    zostały tylko pomiary na PK

    - te tranzystory zasilane są +12V po drodze sa opory bezpiecznikowe FD650 sprawdz
    pomierz tranzystory w tym torze q651/2/4
    - może jeszcze poszedł scalak M...

    p.s.
    zassaj schemat jest na Elektrodzie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=546596#546596
  • Poziom 18  
    Hmmm... po ostatnim 'buuuumm' na tranzystorze Q653 nie ma żadnych napięć zasilających poszczególne stopnie, ani 5V ani 12V...
    Co mogło iść ?
    Pozdrawiam
    Janusz
    P.S.
    Schematem dysponuję...