Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony Focus Mk2 - Zakłócenia z alternatora tylko przy odtwarzaniu z CD

hindoos 28 Dec 2020 15:40 330 9
    hindoos
    Level 32  
    Mam problem z owalnym Fordowskim radiem Sony (montowanym w Mondeo Mk4, Focusach Mk2 itd). Problem jest taki, że ostatnio pojawiły się zakłócenia (ćwierkanie) z alternatora. Co ciekawe, problem dotyczy wyłącznie odtwarzania przez CD, wszystkie pozostałe kanały wejściowe działają poprawnie i są wolne od zakłóceń.

Najlepiej widać to na filmiku: https://youtu.be/UWO69_wyDKY

Co mógłbym sprawdzić żeby zdiagnozować przyczynę i rozwiązać problem?
    sSmall
    Level 20  
    Witaj, podłącz radio na stole zobacz czy dzieje się to samo. Sprawdź silniki w mechanizmie CD może pobierają za duży prąd i stad te zakłócenia.
    hindoos
    Level 32  
    Czy ten sam efekt da odpalenie radia w aucie ze zgaszonym silnikiem? :)
    emik
    Level 32  
    Oczywiście. U Ciebie to raczej nie alternator, bo on daje efekt "gwizdu" i to na każdym źródle dźwięku.
    hindoos
    Level 32  
    Ze zgaszonym silnikiem dziwięk bez zakłóceń na każdym wejściu, więc jednak alternator :) tylko czemu wyłącznie na CD go słychać?
    nomudrek
    Level 36  
    Słychać zakłócenia przy odtwarzaniu z płyt ponieważ uszkodzenie jest w odtwarzaczu CD. Jak silnik jest zgaszony to alternator nie pracuje więc jakim cudem ma wytwarzać zakłócenia?
    hindoos
    Level 32  
    nomudrek wrote:
    Jak silnik jest zgaszony to alternator nie pracuje więc jakim cudem ma wytwarzać zakłócenia?

Piszę o tym bo koledzy wyżej sugerowali że problem nie wynika z alternatora.
    Mnie po prostu dziwi że zakłócenia z alternatora są ale wyłącznie na źródle CD, tymczasem najbardziej podatne na zakłócenia źródła (aux oraz radio) działają bez zarzutów.

Dlatego jak ktoś ma jeszcze jakieś propozycje co mógłbym sprawdzić, będę wdzięczny.
    hindoos
    Level 32  
    Sprawdzałem tylko płytę z mp3. Mogę sprawdzić jeszcze płyty cd audio.

W którym miejscu miałbym dokładnie umieścić ten filtr?

BTW skąd nagle miałyby się wziąć zakłócenia z zewnątrz skoro problem ujawnił się w zasadzie z dnia na dzień?
    emik
    Level 32  
    nomudrek wrote:
    Słychać zakłócenia przy odtwarzaniu z płyt ponieważ uszkodzenie jest w odtwarzaczu CD. Jak silnik jest zgaszony to alternator nie pracuje więc jakim cudem ma wytwarzać zakłócenia?

Dziwne wnioski wyciągnąłeś. To alternator wytwarza zakłócenia a uszkodzone jest CD?
    hindoos wrote:
    Ze zgaszonym silnikiem dziwięk bez zakłóceń na każdym wejściu, więc jednak alternator