Witam ! Do budowy woltomierza zainspirowała mnie chęć i potrzeba w miarę dokładnego pomiaru napięcia. Rozdzielczość przetwornika A/D w Atmega328 to max 10 Bit co dla mnie jest za mało. Zacząłem przeglądać internet i natknąłem się na układ HX711.Jest to bardzo tani przetwornik A/D o rozdzielczości 24 Bit przystosowany bezpośrednio do podłączenia czujnika tensometrycznego aby zbudować cyfrową wagę. Pomyślałem sobie eureka i zakupiłem z internetu dwie gotowe płytki z HX711 żeby mieć zapas w razie przypadkowego uszkodzenia jednej.Płytka z HX711 to gotowy układ z kilkoma elementami elektronicznymi do podłączenia czujnika tensometrycznego i z wy/we do podłączenia mikrokontrolera aby czytać dane.
Układ HX711 posiada dwa wejścia różnicowe.Wybrałem wejście B ,które ma wzmocnienie 32...pełen zakres napięcia wejściowego tego wejścia to +/- 80mV....korzystam tylko z połowy rozdzielczości HX711 a napięcie ,które chcę odczytać (zmierzyć) jest zeskalowane do 0-80 mV i podawane jest na wejście B +.Poza tym napięcie na wejściach B+ i B- musi być w zakresie od AGND+1.2V do AVCC-1.3V dlatego musiałem je podciągnąć do tego zakresu.
Oto schemat Woltomierza:
Rezystancja wyjściowa do pomiaru musi być o wiele mniejsza od rezystancji wejściowej wejścia B- i B+ , która wynosi około 95 KOhm żeby zredukować błąd pomiaru..Dlatego zastosowałem wzmacniacz operacyjny LM385.
Program napisałem w BASCOM.
Oto film z działania :
Link
Na razie okazuje się, że przydatnych jest tylko około 16 Bit z rozdzielczości 24 Bit przetwornika ponieważ jak widać szumy powodują pływanie danych na dalszych miejscach po przecinku...nie wiem jak i czy w ogóle jest możliwość redukcji zakłóceń ..
Koszta woltomierza to około 20 zł
P.S. Na schemacie jest pomyłka.. nazwa LM358 zamieniona z nazwą LM385
Układ HX711 posiada dwa wejścia różnicowe.Wybrałem wejście B ,które ma wzmocnienie 32...pełen zakres napięcia wejściowego tego wejścia to +/- 80mV....korzystam tylko z połowy rozdzielczości HX711 a napięcie ,które chcę odczytać (zmierzyć) jest zeskalowane do 0-80 mV i podawane jest na wejście B +.Poza tym napięcie na wejściach B+ i B- musi być w zakresie od AGND+1.2V do AVCC-1.3V dlatego musiałem je podciągnąć do tego zakresu.
Oto schemat Woltomierza:

Rezystancja wyjściowa do pomiaru musi być o wiele mniejsza od rezystancji wejściowej wejścia B- i B+ , która wynosi około 95 KOhm żeby zredukować błąd pomiaru..Dlatego zastosowałem wzmacniacz operacyjny LM385.
Program napisałem w BASCOM.
Oto film z działania :
Link
Na razie okazuje się, że przydatnych jest tylko około 16 Bit z rozdzielczości 24 Bit przetwornika ponieważ jak widać szumy powodują pływanie danych na dalszych miejscach po przecinku...nie wiem jak i czy w ogóle jest możliwość redukcji zakłóceń ..
Koszta woltomierza to około 20 zł
P.S. Na schemacie jest pomyłka.. nazwa LM358 zamieniona z nazwą LM385
Cool! Ranking DIY