Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przestrojenie radia zakres Japonia--> EU - zagadka

xxkowbojxx 30 Dec 2020 01:18 1497 16
    xxkowbojxx
    Level 9  
    Witam wszystkich. Na początku chciałem napisać małe wprowadzenie. Zapytanie na forum jest moim "dojściem do ściany". Sprawdzałem informacje w całym internecie itd,itd i nikt dokładnie takiego problemu nie "rozgryzał".
    Kupiłem wymarzone radio Kenwood GX-608MDF2B (tylko na rynek JP) ,bo ma minidisc + CD. Wiedziałem ,że zestrojone jest na zakres 78-90 Mhz... ale wiedziałem,że jest inne radio produkowane na Europę ,czyli GX-608EF2B.radia są bliźniacze,ale nie jednojajowo. Obudowy są 1:1,funkcje na panelu można powiedzieć,że też (zamienione tylko nazwa "tape" na "MD" -czyli wybór źródła audio) Kupiłem model tego radia również (jako potencjalnego dawcę). Szukałem "service manual",do obu. Niestety... mam tylko do wersji Europejskiej,bo... mimo maili do różnych oddziałów Kenwood,szukania manuala w sieci,nic... cisza. W necie nic, Kenwood również nic nie odpisał. Ok... jak nic,to dziś zabrałem się za porównanie obu sprzętów,ale od środka. (od zewnątrz 1:1 złącza zmieniarki,złącze zasilania, wyjście anteny, obudowy, moduł CD ten sam...) .
    Mój plan był prosty... jeżeli będą takie same płyty główne radia nr1 i nr2 ,to zamiast modułu kasety, przerzucę moduł MD, tam gdzie jest głowica radia na 87-108 MHz i dam obudowę od japończyka + podepnę MD (wszystko by pasowało 1:1). Otwieram i... niestety pół płyty jest podobna (umiejscowienie kondesatorów,złącz na taśmy modułów, itd...), drugie pół już się różni(pewnie ze względu na różną obsługę dla kasety i MD. płyty się różnią,ale... głowice wyglądają na takie same kształt, otwory tech na regulację ,słowem prawie 1:1 (prawie,bo w jednej jest jakiś ekstra kondensator,ale to pewnie ze względu na różne zakresy częstotliwości).
    1 Pytanie jest konkretne. skoro nie mam gdzie tego sprawdzić, przelutować głowice bez stresu? (jedna i druga ma 24 piny,czyli znowu to samo)
    2. Gdyby operacja by się udała, to wyświetlacz będzie wyświetlać zakres 87-108 Mhz,czy musiałbym dalej majstrować tj przelutować jakieś scalaki z płyty A,do B?

Umieszczam link do YT z rozebranymi sprzętami (jest tam opis sytuacji i ogólny pogląd na płyty,złącza itd)
    Ps. Z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi

/watch?v=3v5-DiVwpr4&t=37s
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    Szczerze? Prawdopodobnie głowice są takie same. Tak nie patrząc na schemat domyślam się że:

Funkcjami głowicy (cyforwa synteza pll) pewnie steruje CPU... który steruje też wyborem źródła jak i samym MD lub kasetami. Tam soft będzie sie różnił.
    Więc jak dla mnie nie osiągniesz zamierzonego efektu (albo MD, albo nasze pasmo FM)
    xxkowbojxx
    Level 9  
    Ok. (Doprecyzuję) Mamy w obu radiach po cztery,osobne guziki wyboru źródła audio tj CD/ FM(AM) / TAPE / CHR(zmieniarka) w drugiej wersji CD/ FM(AM)/ MD /CHR. Ps. To są radia 2 DIN, takie kombajny
    Anonymous
    Level 1  
    sylweksylwina
    @xxkowbojxx
    Już same funkcje przycisków obsługuje CPU który jak się domyślam obsługuje też syntezę. Wrzuć schemat gdzie będzie widać gdzie idzie i2c z głowicy
    xxkowbojxx
    Level 9  
    Winylov wrote:
    Wrzuć skan schematu z serwisówki.

Do radia nr1 (z kasetą mam serwisówkę) -
    Do radia nr2 (radio z MD nie mam,a pisałem do Kenwooda)
    z jedną serwisówką da radę sprawdzić ,czy głowica z radia Europejskiego (z serwisówką) będzie pasować do tego z MD (bez serwisówki)?
    "Płyty główne" na których są osadzone moduły CD+MD ,albo w drugim radiu CD+Kaseta są podobne,ale nie 1:1
    Ps.radio z kasetą miało być dawcą głowicy,do radia japońskiego z głowicą zestrojoną na 78-90 Mhz. pytanie czy da się taką przerzutkę zrobić z jednym manualem,bo płyty drukowane się różnią i dlatego bez jednego manuala utnęłem w miejscu.stąd pytanie do Was. da się z jednym manualem to ogarnąć?
    na dole pierwszego postu jest końcówka do wstawienia na YT (tam widać te rozebrane na części radia, porównanie płyt-umiejscowienie kondensatorów etc.)

Dodano po 3 [minuty]:

sylweksylwina wrote:
    @xxkowbojxx
    Już same funkcje przycisków obsługuje CPU który jak się domyślam obsługuje też syntezę. Wrzuć schemat gdzie będzie widać gdzie idzie i2c z głowicy

Wrzucę ,ale mam tylko manual do tej wersji z kasetą. Do tego radia z MD niestety nie mam i to mnie "uziemia" z przestrojeniem.
    sylweksylwina
    IC81 to główny CPU. Ma w sobie program odpowiedni dla danego odtwarzacza. Steruje syntezą PLL, steruje odtwarzaczem CD/MD/TAPE etc.

Moim zdaniem nie jest możliwe uzyskanie twojego celu w tym odbiorniku i tyle.
    Anonymous
    Level 1  
    xxkowbojxx
    Level 9  
    sylweksylwina wrote:
    IC81 to główny CPU. Ma w sobie program odpowiedni dla danego odtwarzacza. Steruje syntezą PLL, steruje odtwarzaczem CD/MD/TAPE etc.

Moim zdaniem nie jest możliwe uzyskanie twojego celu w tym odbiorniku i tyle.

Ok... czyli pierwsza wersja pada tj zamiana modułu kasety, na MD w europejskim, dostrojonym radiu.
    Opcja nr2 (w to celowałem najbardziej) wylutowuję z dostrojonego radia (kaseciaka) na "europę" głowicę z zakresem 87-108 i wlutowuję do radia japońskiego. Zagra tak? głowice UKF wyglądają na takie same, ale nie mogę właśnie tego sprawdzić ,bo nie mam tej serwisówki do radia japońskiego z MD. Jak to mogę sprawdzić,czy ten sposób zadziała?
    Ps. Sposób nr3 totalnie hardcore (akt desperacji). radio ma bezpieczniki (przepali się ,to się przepali.wlutuję nowy w razie "w") idę wg scenariusza nr2 ,zakładamy,że głowica jednak nie pasuje dalej i co się stanie? wywali bezpiecznik, zamontuję nowy, dam z powrotem głowicę na zakresy 78-90 Mhz i radio będzie jak nietknięte,czy spalę procka i "po ptokach", radio do wywalenia?

Dodano po 2 [minuty]:

Winylov wrote:
    A ja bym poprosił jeszcze dobre zdjęcie uC z japończyka tak, żeby było widać napisy. Gdyby było nie jasne, to ten co ma najwięcej nóżek.

Dzięki panowie tak w ogóle za pomoc... (nie powiem,że zwoje mi się dziś nie przegrzewają od tego radyjka wymarzonego ;)) Ps. zdjęcia zaraz podeślę
    sylweksylwina
    Całkiem możliwe że głowice są identyczne. Porównaj pod puchą RF wygląd PCB, obsadę etc.

Wymiana prawdopodobnie nic nie da bo CPU i tak będzie chciał dostroić do niższego pasma (na 100% ci pokaże ten sam zakres 78-90).

Dodano po 21 [minuty]:

Za duże zmiany między tymi radyjkami. Inne głowice, inne procesory, inne PCB...

Nic nie wskórasz. Chyba że jakiś magik by przestroił w jakiś sposób głowice, ale nawet jak by się udało i tak będzie ci się wyświetlać stary zakres na ekranie etc. Więc trochę "lipa".
    xxkowbojxx
    Level 9  
    sylweksylwina wrote:
    Całkiem możliwe że głowice są identyczne. Porównaj pod puchą RF wygląd PCB, obsadę etc.

Wymiana prawdopodobnie nic nie da bo CPU i tak będzie chciał dostroić do niższego pasma (na 100% ci pokaże ten sam zakres 78-90).

czyli to CPU nadaje częstotliwość odbioru, a nie głowica? ale w głowicy zawsze ludzie majstrują,żeby przeskoczyć na inne zakresy, więc myślałem,że zrobię "podmianę" głowic i po problemie (jedyne co, to nie spodziewałem się,że po takiej operacji będę miał na skali wyświetlany zakres 87-108 Mhz) .
    Każda informacja cenna,bo im więcej info tym bardziej to zaczynam kleić do kupy.
    Jeszcze kilka pytań:
    - Gdzie realizowany jest odczyt RDS? w CPU? (europa ma RDS,ale nie myślałem o "przerzuceniu" tej funkcji ,do radia JP)
    - czy z racji tego,że nie mam serwisówki do JP, to jak zrobię "przerzutkę na pałę" głowicy z JP ,to wywali mi tylko bezpiecznik,czy spalę radio i tylko pozostanie śmietnik ? (tego bym nie chciał. Najwyżej zostawię zakres japoński,bo radio jest świetne)
    Anonymous
    Level 1  
    xxkowbojxx
    Level 9  
    Winylov wrote:
    Nic z tego nie będzie nie przerobisz, masz FM do 90MHz to z jedną stację odbierzesz, szkoda psuć.

Panowie. Przede wszystkim dzięki za cierpliwość i merytoryczne wypowiedzi. Rozjaśniliście mi w głowie w sumie wszystko. Serce podpowiadało,że da się to wykonać, rozum (między innymi, po waszych wpisach ) daje mi jednoznaczną odpowiedź. Nie da się przerobić tego radia tak,żeby po prostu w 100% dobrze odbierało i solidnie było przestrojone. rozumiem,że gdyby były takie same płyty,ale 1:1 ,tylko inny procek, wtedy przelutowanie procesora sterującego załatwiłoby temat + ewentualnie głowica,ale w tym temacie głowica nie była problemem,a w sumie zupełnie inne płyty + procesory sterujące i chyba taka jest konkluzja.

Nic nie będę majstrować i radio zostaje w oryginale (chodź odwagi do użycia lutownicy zdecydowanie nie brakowało ;) ) temat mózgiem ogarnięty i to chyba najcenniejsze,a skoro wyprodukowali radio z MD tylko na Japonię, to niech zostanie oryginał...
    Ps dzięki jeszcze raz za czas, poświęconą nockę na rozświetlenie mi we łbie "co się z czym je"
    Ps2 Jeżeli któryś z innych kolegów z forum, chce coś dorzucić, to temat jest otwarty, ale ja już raczej składam radio do kupy i podpinam z powrotem do instalacji w samochodzie, bo bez muzyki, to jak bez powietrza ;)
    BANANvanDYK
    Level 41  
    W wersji EU rezystory R817 i R819 na nóżkach TYPE mogą odpowiadać za kodowanie standardów/funkcji odbiornika. Niestety w wersji JP jest inny mikrokontroler i trzeba by poszukać czy takowe rezystory posiada.
    sylweksylwina
    xxkowbojxx wrote:

Jeszcze kilka pytań:
    - Gdzie realizowany jest odczyt RDS? w CPU? (europa ma RDS,ale nie myślałem o "przerzuceniu" tej funkcji ,do radia JP)
    - czy z racji tego,że nie mam serwisówki do JP, to jak zrobię "przerzutkę na pałę" głowicy z JP ,to wywali mi tylko bezpiecznik,czy spalę radio i tylko pozostanie śmietnik ? (tego bym nie chciał. Najwyżej zostawię zakres japoński,bo radio jest świetne)

Do dekodowania RDS jest jeden uklad, który bierze sygnał z głowicy i przekazuje go w formie cyfrowej do CPU.

Nie wiem co ty z tym bezpiecznikiem... Nikt ci nie powie czy wyprowadzenia są takie same. Bezpiecznik na wejściu zabezpieczy tylko przed zwarciem w zasilaniu, głowica z innymi wyprowadzeniami może uszkodzić resztę podzespołów w tym CPU (a wtedy to radio kosz).
    xxkowbojxx
    Level 9  
    piwko wrote:
    Przecież są konwertery, w Irlandii można kupić bez problemu.

Myślałem (początkowo) o zrobieniu radia na "tip top" ,ale temat się wyjaśnił.
    Słyszałem o tych konwerterach i... nawet kupiłem na aliexpress (dopytałem sprzedawcę,czy to jest z JP--EU) ,ale niestety gość mnie zrobił... bo to jest konwerter z EU--JP ;P (a zapewniał mnie ,że będzie ok) . WIem jednak ,że są konwertery JP--EU ,ale podobno całego pasma nie będę mieć.
    Pytanie by było takie, bo rozumiem,że użyłeś gdzieś tego konwertera o którym mówisz. Jak to wyglada w praktyce? podpinam jakiś moduł, czy muszę coś dolutować w środku? Jakie koszta są takiego konwertera i czy ostro "tnie" skalę naszego UKF? Jak to byłby temat groszowy, to mogę się pobawić i dołożyć taki gadżet (wiem,że wyświetlać będzie zakres JP,ale to by nie przeszkadzało)