Witajcie moi drodzy
W tym temacie przedstawię wnętrze "ogrodowej" (?) lampy RGB 50W (w praktyce o ponad połowę mniej!) sterowanej przez pilota IR. Zbadam również jej protokół komunikacji z pilotem i przedstawię jak można użyć jej pilota z Arduino.
Zakup FloodLight 50W Ip66
Produkt znalazłem w internecie pod hasłem 50W RGB LED Flood Light Remote Control Street Lamp Waterproof Outdoor Garden Spotlight AC220V
za $14 (około 50 zł):

W zestawie oprócz Floodlighta jest też pilot:

Poniżej szczegółowe zdjęcie pilota. W zestawie jest też bateryjka CR2025 do pilota, nie trzeba jej kupować osobno. Jednakże po zakupie okazało się, że przyciski "BRIGHTEN" i "DIMMING" nie działają:

Parametry produktu wedle sprzedawcy:
Quote:
Features:
1. Environmentally friendly and energy-saving
2. Easy installation
3. 50W High brightness
4. Waterproof, remote control
Specification:
Item type: Flood light
Shell material: Aluminum
Input voltage :220V
Power: 50W
Housing color: White
Light color: RGB
Protection grade :IP66
Size: 21 * 11.8 * 2.5 CM
Use scope: park courtyard building outdoor bridge and other lighting projects
Nie wygląda mi to na 50W, a jeśli rzeczywiście jest 50W to będzie się mocno grzać.
Pierwsze uruchomienie
Produkt otrzymałem słabo zapakowany, w delikatnym tekturowym pudełku:

Kod tego produktu to SKUD94696 (pod tym hasłem go znajdziecie w sieci):

Zestaw nie zawiera instrukcji:

W celu podłączenia przygotowałem sobie odpowiedni kabel:

Po podłączeniu lampa od razu jest włączona. Efekt jest niezły, ale nie jest aż tak jasna jak można by oczekiwać po 50W:

Przez aparat widać też pasy które są skutkiem braku większego kondensatora elektrolitycznego (50Hz z sieci przenika i diody migają):

Przycisk OFF wyłącza lampę, ON włącza. Przyciski ustawiające kolory też działają, animacje również.
Nie działają przyciski odpowiedzialne za jasność (te z symbolem słoneczka).
Pomiar poboru energii z kolei pokazuje, że nie ma tu nawet połowy z 50W.
Tryb RGB:

Tryby kolorów:

W trybie RGB pobiera około 20W, a w trybach pojedynczych kolorów po około 7W.
Wnętrze modułu LED
Do środka łatwo jest się dostać, choć chińczyk nie pożałował śrubek:

Po zdjęciu pokrywy:

Całość wykonana jest z blachy, pokrywa jest z plastiku i dobrze przylega do podstawy.
Płytka podpisana jest: 50W-DOB-RGB CC-0878-2.

Przy podłączeniu zasilania widać rezystor bezpiecznikowy. Za nim jest rezystor SMD o kodzie 514 czyli 510 kΩ i mostek prostowniczy:

Ten mostek to MB10F:

Diody są podłączone szeregowo. Te rezystory 0Ω to oczywiście po prostu zworki. Płytka jest jednostronna i pewnie tak było taniej.

Po drugiej stronie jest układ sterowania oraz odbiornik IR:

Jeden z układów scalonych to LEE1000C DMR2 2011. Nie znalazłem jego noty katalogowej. Oprócz tego są tam trzy MOSFETy A2sHB:

Czyli inaczej SI2302DS.
Jego parametry:

Odbiornik IR i niepodpisany układ scalony:

Ta mała dioda wygląda na diodę Zenera, być może wraz z C2 tworzą układ zasilania dla kontrola od pilota.
Ale to jeszcze nie wszystko - po zdjęciu PCB z metalowej ramy czeka na nas chińska niespodzianka:

Uziemienie wcale nie jest podłączone! Trzeba to poprawić, chyba najlepiej przykręcić przewód do którejś ze śrub.
Sama rama pokryta jest farbą nieprzewodzącą prądu:

Pilot i jego protokół komunikacji
Warto jeszcze sprawdzić jak dokładnie pilot komunikuje się z modułem.
Najpierw wspomnę, że choć podczerwieni nie widać gołym okiem, to można ją zobaczyć np. przez aparat z telefonu:

Można tak łatwo sprawdzić, czy pilot cokolwiek wysyła.
Natomiast do samego sprawdzenia co pilot wysyła najlepiej użyć Arduino wraz z biblioteką IRRemote:
https://github.com/z3t0/Arduino-IRremote
https://www.arduino.cc/reference/en/libraries/irremote/
Wystarczy odpowiednio podłączyć odbiornik IR (użyłem takiego z wylutu, z telewizora):

(na zdjęciu widzicie też jaki mój odbiornik IR ma pinout, choć Wasz odbiornik może być inny, należy to sprawdzić w nocie katalogowej)
i wgrać odpowiedni wsad (przykład IRrecvDump z IRRemote):
Code: c
(jeśli odbieracie same zakłócenia to polecam spróbować dać jakiś kondensator na piny zasilania odbiornika IR, może 100nF + jakiś elektrolityczny)
W przypadku tego pilota też to działa, program wykrywa jego protokół jako NEC i wypisuje kody na UART:

Na bazie tego określiłem kody większości przycisków:
Code: c
Wyposażeni w tą wiedzę możemy użyć pilota z zestawu w naszym własnym DIY projekcie, jak również możemy sami zrobić zastępczego pilota dla modułu LED (wtedy Arduino udaje pilota tak jak w przykładzie IRsendDemo.ino, używamy funkcji IrSender.sendNECStandard)
Podsumowanie
Produkt jest niskiej jakości i nie oferuje parametrów podanych przez producenta.
Uziemienie wcale nie jest podłączone, kabelek jest tylko na pokaz i trzeba to poprawić samodzielnie.
LEDy wyciągają mniej niż połowę reklamowanej mocy. Zresztą inaczej pewnie by się mocno grzało.
Część funkcjonalności z pilota jest tylko na pokaz - nie działa np. przycisk "BRIGHTEN" oraz "DIMMING".
Jedynym plusem produktu jest chyba to, że można łatwo pobawić się w samodzielne sterowanie nim (używa protokołu NEC) i w razie czego przerobić go lub nadać mu drugie życie. Dostęp do PCB jest dość wygodny.
By wydać ostateczny werdykt trzeba by jeszcze wiedzieć ile te LEDy przeżyją godzin swojej pracy, a o tym przekonam się dopiero za jakiś czas, więc teraz zapytam Was - czy macie jakieś doświadczenia z tego typu lampami jak ta z tematu, ile takie lampy u Was działały?
Cool? Ranking DIY