Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brak kompatybilności dysku z Surface Pro?

jjjmadej 01 Jan 2021 12:58 330 3
    jjjmadej
    Level 2  
    Witam,
    mam duży problem z nowo kupionym dyskiem SSD M2 oraz obudową zewnętrzną dla dysku. Problem tyczy się tylko jednego urządzenia MS Surface Pro.
    Dysk: ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro
    Obudowa: ASUS ROG STRIX Arion
    MS Surface Pro (2017)
    Po podłączeniu dysku system wykrywa obudowę (widoczna jest w urządzenia i drukarki oraz w zarządzaniu komputerem jako stacja dysków - ROG ESD-S1C SCSI Disk Device).
    Niestety w zarządzaniu dyskami jest on niewidoczny. Ten problem nie występuje na każdym innym urządzeniu. Instalowałem 2-krotnie od nowa Windowsa 10 Pro. Może wynikać to z braku kompatybilności tego dysku z MS Surface Pro? Jeżeli tak to gdzie sprawdzić, które dyski będą współgrać z MS Surface?
    Pozdrawiam
    Jan Madej

PS
    Okresowo w zarządzaniu dyskami pojawia się dysk jako Dysk 2 nieznany, nie zainicjonowany. Nieznana jest jego pamięć. W DISKPART widnieje jego obecność o pojemności 0b. Przy próbie zainicjowania wyświetla się komunikat: Urządzenie nie jest gotowe.
    jjjmadej
    Level 2  
    Niestety, ale nic to nie wnosi do mojego problemu. Zastanawiam się tylko, czy rzeczywiście może być to wynik po prostu braku kompatybilności i wystarczy kupić inny dysk M.2. Tyle, że nie chcę już robić tego w ciemno. Bo myślę, że już wszystkie możliwości sprawdziłem i dysk po prostu nie dogaduje się z Surface'em. (jak na złość ze wszystkich które mam tylko ten ma taki problem)
    jjjmadej
    Level 2  
    Znalazłem po części rozwiązanie problemu. Dysk sformatowałem na innym komputerze do exFAT z rozmiarem jednostki alokacji 256kb. I nagle dysk jest widoczny w sposób prawidłowy, ale nie za każdym razem. Czasami trzeba go podpiąć kilka razy i dopiero wtedy działa. Później z czystej ciekawości spróbowałem ponownie go sformatować na Surface'ie do NTFS. Operacja się udaje i dysk jest widoczny, ale tylko do czasu ponownego podpięcia. Jak go odepnę i podepnę ponownie to przestaje być widoczny.

Ktoś wie czemu tak się dzieje?