Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?

Piter K. 02 Jan 2021 15:58 11688 112
Suntrack
  • Suntrack
    harkonnen
    Level 17  
    sylwekwie wrote:
    Kupiłem taki odbiornik z kodem aktywacyjnym.
    Faktycznie tak jak powiedział SP5IT ten kod który dostałem mogę tylko uaktualnić do FW 1.10a, ponieważ po kontakcie mailowym ze sprzedającym dowiedziałem się że nie
    kupił go od RX9CIM. Jedyne wyście to pozostać przy tym FW 1.10a. Teraz szukam obudowę aluminiową do niego też oczywiście na Aliexpress.

Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?

Otwórz dyskusję ze sprzedającym. Też kupiłem z ali i po wgraniu 1.10b wyskoczył kod . Na szczęście w opisie na ali było zapewnienie że jest oryginalny i tak dalej. Chińczyk musiał zwrócić 55 $ za oszustwo

Dodano po 20 [minuty]:

Piter K. wrote:
    Jak ktoś lubi, to czemu nie, a jak ktoś liczy na gotowca, to Chińczycy nie są tym adresem, pod który powinien pukać.

Znasz jakieś inne źródło ?
    Piter K.
    Level 23  
    Tak, trzeba kupić oryginalny odbiornik, od słowiańskich konstruktorów a nie od majfrendów. Wtedy wszystko będzie takie, jak sobie wymarzyłeś. I nie będziesz musiał robić poprawek z lutownicą w ręku, nie będziesz musiał szukać części. Zegar będzie chodzić, jak atomowy a obudowa będzie tylko charosza. No i jak kupisz oryginał, to kod do softu dostaniesz gratis. Tylko jest kilka "ale". Odbiornik jest znacznie droższy i czekać będziesz dość długo, nie wiem jak długo. Są głosy, że rosyjski oryginał jest tak dobry, że nie można wyrazić tego słowami, a chińska podróbka, jest kiepska pod każdym względem, a najważniejszym jest, że nie jest rosyjska. A tak na poważnie, to wiadomo, że jeśli coś jest tanie, to nie dlatego, że ktoś nas bardzo lubi i daje darmo, tylko dlatego, że towar jest wart ceny. Ja napiszę tak. Mam podróbę SDRPlay, mogę ją porównać z SDRPlay RSP1, chodzi tak samo. Malachit mam chiński. Po wstawieniu TCXO i wymianie enkodera na optoelektroniczny, który służy do przestrajania, nie mam zastrzeżeń, prócz tego, że zegar się późni. Nie kupiłem odbiornika, by mieć zegarek. Enkoder optoelektroniczny pracuje bardzo dobrze. Czułość i selektywność oceniam jako zadowalającą. Wyświetlacz troszkę pozostawia do życzenia, ale przymykam na to oko. Za moduł dałem 260zł. Obudowa z aluminium w stanie surowym kosztowała 35zł. TCXO 48zł. Encoder około 40zł, nie pamiętam dokładnie. Akumulatory 18zł. Wszystko musiałem polutować, wypiłować i powkładać. Jak kogoś to nie bawi i nie lubi niespodzianek, to niech kupi od Rosjan za 800zł. Ja, po "uszlachetnieniu" enkoderem uważam odbiornik za prawdopodobnie lepszy niż rosyjski. Mógłbym jeszcze wsadzić do filtrów obwody o lepszej dobroci. Ale nie widzę takiej potrzeby, przynajmniej na razie. Choć jest miejsce i dałoby się coś wykombinować. Po wymianie kondensatora C43 przy układzie MRI001 uważam, że jakby nie kombinować, rosyjski model będzie gorszy, bo tam siedzi oryginalnie 6n. Nie wiem czemu, konstruktor ponoć skopiował układ SDRPlay RSP1 a tam jest 33n. Natomiast ludzie, którzy pracują nad udoskonaleniem chińskiej kopi doszli, że optimum będzie 47n. Jakoż i taki wlutowałem, stwierdziłem słuszność tezy. Natomiast Rosjanie twierdzą, że nic korygować nie będą. Ich cyrk, ich małpy. Także jak chcesz rosyjski, możesz spokojnie brać. Ja tymczasem zrobiłem już UnUn 9:1 i dorobię wzmacniacz na BF966s, bez preselektora. No może z jakimś obwodem Fuchsa, o ile przestrzeń obudowy pozwoli. Ale jak zastosuję warikap BB112, to cewka się zmieści i wystarczy mały potencjometr do strojenia anteny. Dalej tylko dziura na banan do wetknięcia drutu. Rosyjski oryginał używa wejścia 50 Ohm do podpięcia anteny wysokoomowej, dalej jest trafo dopasowujące i wzmacniacz. Mało tego, za to trzeba zapłacić dodatkowe 50$ Ale co, kto lubi. Rozumiem, że vodka i ogórcy kosztują, no u nas też tanie nie są, ale 50$ za płytkę ze wzmacniaczem i preselektorem, to troszkę sporo. Pomijam fakt rozgoryczenia tym, że ludzie odblokowują soft nie uiszczając opłaty. Rosyjscy forumowicze często wyrażają żal, że zachodni nabywcy chińskiej podróbki bardziej są skłonni płacić za Windows i Office Gatesowi niż za legalizację George'owi. Wcześniej był płacz, że Chińczycy "skopiowali" ale sama konstrukcja nie jest obłożona żadnym patentem, co więcej, wydaje się, że soft również nie :D Adres do zakupu oryginału prawdopodobnie znajdziesz na cqham.ru GOOGLE też pewnie pomoże. Na cqham.ru jest cały wątek o Malachicie, warto poczytać. Teraz translator pięknie wszystko przetłumaczy, ja musiałem się uczyć, bo jak nie, to gała. Bardzo polecam ten wątek rosyjskiego Malachita, choć są rozbieżności z chińską wersją, acz i o niej jest tam mowa.
    harkonnen
    Level 17  
    Rosyjski jest jak Yeti, wszyscy o nim mówią ale nikt nie widział. Jeśli zakup rosyjskiej wersji jest tak utrudniony to się nie dziwię chińczykom że zapełnili lukę
    Piter K.
    Level 23  
    Rosyjscy mechanicy mają problemy z realizacją zamówień. Do póki Malachit był tylko kwestią rosyjską, to nadążali za rynkiem, ale kiedy przestał, sprawa wymknęła się spod kontroli. Pisać można do producentów, przecież to nic nie kosztuje. Nie wiem, jaki jest termin realizacji. Wiem, że ludzie z Zachodu chwalą się zakupionymi odbiornikami, piszą eseje o wyższości oryginału nad kopią. Jednak moim zdaniem, w przypadku odbiorników SDR, poprawny dobór elementów nie może powodować drastycznych różnić. Problem stanowią elementy takie, jak enkodery. Ale to już każdy może sobie we własnym zakresie wymienić. Następnie, drażliwym problemem jest generator scalony 22MHz. Ale jak napisałem wcześniej, zastosowanie TCXO rozwiązuje temat. Odbiornik pracuje powyżej 400MHz po odblokowaniu. Pasożytnicze sygnały są mocno ograniczone, a po wymianie kondensatora C43 na 47n sygnały te w ogóle znikają. Większość rozterek jest powodowana celowymi błędami i niedogodnościami, jakie narzuca Test Firmware. Twórca oprogramowania celowo zubożył i obarczył błędami testowy soft, by ludzie kupowali kod. Po odblokowaniu odbiornik nabiera dużej przyzwoitości pracy. A po zastosowaniu modyfikacji, będzie lepszy niż oryginał, w którym one nie występują z niewyjaśnionych przyczyn. Pozostaje kwestia jakości wyświetlacza i praca zegara czasu rzeczywistego. Powiem tak, wyświetlacz można ostatecznie wymienić na lepszy. Jak coś znajdę, to podam typ i każdy będzie mógł poszukać najlepszego. Natomiast problem zegara niby jest i nie jest rozwiązywalny. Ja kupiłem i wymieniłem kwarc, ale średnio to pomogło. Zegar ma "lagi". Mówi się, że trzeba wymienić jeszcze kilka kondensatorów. Dałem spokój. Jak pisałem wcześniej, w przypadku odbiornika szerokopasmowego, późniący się zegar nie jest problemem. Pechowcy mogą mieć poważny problem z kodekiem audio NAU8822. I to jest to, co poważnie odstrasza. Lutowanie układów QFN nie jest tak trudne, jak BGA, ale mimo wszystko, SMD to przy tym ciepła kąpiel. Wymaga sprzętu, specjalnego lutowia i przede wszystkim doświadczenia. Oczywiście nie święci garnki lepią i można spróbować wymienić kodek. Ja proponuję użyć pasty, do lutowania BGA. Posmarować cienką warstwę, wypozycjonować na tym układ i przygrzać mu z góry gorącym powietrzem, albo lepiej podczerwienią. Nie będę opisywać sposobu lutowania takich układów, bo to nie jest miejsce na to. Samemu można sprawdzić. Układ położony kropką do kropki sam powinien ustalić pozycję. Ale wiadomo, taka jest teoria, w praktyce wszystko zależy od ilości nałożonej pasty i tu potrzebne jest doświadczenie. Zatem jeśli go nie ma, wtedy musimy się przyzwyczaić do trzeszczenia. Ewentualnie można poćwiczyć na starym tunerze SDR RTL, jeśli już koniecznie ktoś chce. Past jest dużo, ja mam taką, co się topi w temperaturze 183 stopni. Gwarantuje to lutowanie bez niepotrzebnego przegrzewania układu. Natomiast środek jest na bazie bizmutu i może to rodzić problemy w późniejszym czasie, bo bizmut lubi rekrystalizować powodując zwarcia. Ale to inny temat. Piszę, że trafiają się egzemplarze z układem odpowiadającym za dźwięk, który ma niższe parametry niż założono w projekcie. Chińczycy tną koszty, ale ma to swoje konsekwencje. Wiedzą, że ludzie kupią, a później najwyżej zmieni się nazwę firmy, a ostatecznie niech się martwi sprzedawca, który także został obuty w niską jakość na wabia okazyjnej ceny. Moja rada jest taka, należy korzystać ze źródeł, które mają dużo pozytywnych opinii z opisami. Dziś opinie jak wiemy, można kupić. Ale nikt nie będzie się bawić w opisy i zdjęcia. Wychodzę zatem z założenia, że te z opisami są od prawdziwych kupujących. Jeśli sprzedawca ma dużo zadowolonych klientów, wiadomo, że nie wciska chłamu i traktuje ludzi poważnie. Należy czytać komentarze! Często jest tak, że z niewyjaśnionych przyczyn ludzie wystawiają 5 gwiazdek i pozytywny komentarz, natomiast jego treść jest negatywna. Dlatego, jeśli szanujemy swój czas i pieniądze, musimy uważnie kupować. Tym bardziej, że jakiekolwiek reklamacje są później dość trudne i kosztują masę użerania. A u Rosjan jest tak, że jak już się dopchamy, zapłacimy tyle, ile chcą, to raczej jest pewność, że przyjdzie sprzęt, przy którym dłubać już nie będzie trzeba. Ale proszę zwrócić uwagę, że za to się PŁACI i to dość słono i czasem dość długo czeka. Coś za coś. Powiem tak, mam chińską kopię. Podłączyłem niechcący odwrotnie akumulator, wymieniłem ładowarkę/regulator, działa. Ukatrupiłem odbiornik, bo jest jakiś problem z programowaniem akurat tego egzemplarza. Po prostu zerowanie starego softu nie startuje, a później nie można wyjść DFU mode. Po odłączeniu od kabla jest cegła. Ale zlutowanie jumperów powoduje możliwość powtórnego zaprogramowania, pasek przy zerowaniu postępuje i procedura przebiega bez zastrzeżeń. Przywróciłem urządzenie do życia. Raz zwarłem wyprowadzenia w MSI001 lutując kondensator C43. Usunąłem mostek, nic się nie stało. Raz zrobiłem mostek na procesorze. Nie wystartował, po usunięciu zwarcia wstał. Trudno jest go zepsuć. Jest schemat, układ nie jest skomplikowany, bo to SDR. Można się bawić.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Piter K. wrote:
    wyświetlacz można ostatecznie wymienić na lepszy

... a da się wymienić na większy (wymiar) oczywiście w tej samej rozdzielczości ?
    Macie jakieś doświadczenia z taką konwersją ?
  • Suntrack
    Piter K.
    Level 23  
    Na lepszy w sensie jakości wykonania, a nie w sensie rozdzielczości, czy technologii. Ludzie narzekają na dotyk, że muli. W Test Firmware muli. Poza tym wyświetlacze w kopi często pozostawiają wiele do życzenia. Można kupić taki, jak wkładają Rosjanie i nie będzie się do czego przyczepić. Oczywiście to są dodatkowe koszty. Moją propozycją jest to, że jak odbiornik nie odpowiada na bodźce z wyświetlacza, nie należy dzióbać palcem bez przerwy. Trzeba kilka sekund wstrzymać się i ponowić wybieranie opcji. Problem może stanowić nagłe wyświetlanie wszystkiego na biało, albo podłużne linie. W przypadku mlecznego wyświetlania, należy docisnąć blaszkę wyświetlacza do szybki. Oczywiście z wyczuciem, w różnych miejscach, spróbować nim przesunąć tył przód. W przypadku linii podejrzewam, że wyświetlacz jest do wymiany. Nie mniej, element jest typowy i nie ma problemu ze zdobyciem
    lichyboss
    Level 10  
    Pytanie/prośba do kolegi Piter K. czy mógł by kolega opisać w sposób praktyczny jak "wkleić" TCXO ... jaki oscylator kupić gdzie go wlutować itp ... z góry bardzo dziękuje ... mam jeszcze wiele pytań odnośnie klonów malahitowych i gdyby była taka możliwość to chętnie bym porozmawiał na ten temat na przykład drogą mailową ... sq9pxd(_at_)fastbox.pl
    jeszcze raz dziękuję za ewentualną odpowiedz i życzę wszystkiego dobrego
    Piter K.
    Level 23  
    Jakby tu powiedzieć... TCXO w moim przypadku miał identyczne położenie wyprowadzeń, co generator. To znaczy, że nie trzeba było krzyżować nóżek. Natomiast gabaryty są w przypadku TCXO znacznie większe. Dlatego zrobiłem to w ten sposób, że wlutowałem do padów po generatorze druciki srebrzone i do tych drucików później przylutowałem wyprowadzenia TCXO. Oczywiście nie należy przesadzać z długością, bo TCXO nie zmieści się w obudowie. Moduł kupiłem na chińskim portalu aukcyjnym wpisując w wyszukiwarkę "TCXO 22MHz" Pojawiło się tylko jedno, ale na chwilę obecną może być ich więcej. Natomiast w moim przypadku wybrałem firmę, która miała w ofercie TCXO 20MHz, ale obiecano mi zrobić 22MHz, tylko poproszono, żebym napisał o tym w wiadomości po zakupie. Tak też się stało i w ciągu zaledwie tygodnia miałem gotowy moduł. Jest on zasilany od 3.3V do 5V, także nie trzeba nic kombinować z zasilaniem. Na pw prześlę link do sklepu.
    lichyboss
    Level 10  
    Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz ... zamierzam po świętach kupić najtańszą wersje klonu malachitowego w chinach tą z osiowymi enkoderami i bez obudowy z demo softem ... chyba tą samą od której kolega zaczął ten post ... zastanawia mnie jeszcze jaka jest różnica jeśli chodzi o pcb z inna strukturą rozmieszczenia elementów i wyraźną różnicą w ich ilości (tak na oko) ? No i oczywiście która wersja wypada korzystniej ? Musze jeszcze wyczaić gdzie na płytce jest oryginalny generator ...

Dodano po 4 [godziny] 45 [minuty]:

generator już namierzony ... noga 1 wisi według schematu w powietrzu 3 to wyjście a dwie pozostałe to zasilanie ... nie powinno być problemu z emulacja nowego tcxo w jego miejsce ... pozostaje jeszcze podmianka kondensatora na 47n ... ale to wszystko dopiero jak pacjent będzie ... a póki co to dylemat którą wersie płytki wybrać ?
    Piter K.
    Level 23  
    Generator jest za raz nad procesorem, jeśli weźmiemy płytkę w rękę enkoderami w lewo- czyli tak, jak przedstawia to zdjęcie. Gwoli kwestii semantyki. Nic tu nie emulujemy, nie ma czegoś takiego, jak emulacja generatora. Nie bardzo wyobrażam sobie, jak miałoby to wyglądać. Otóż TCXO też jest generatorem ale z kompensacją temperaturową i dzięki temu nie "pływa". Ten, do którego podesłałem ci link, ma ponoć 0,3ppm. Nie sprawdzałem, nie wiem, nie mam na czym. Powiem tak, jak kupiłem bizmutową pastę do lutowania GAS-FETów, to sprawdziłem i wszystko się zgadza, topi się przy 183-ech stopniach. A w naszym przypadku, jeśli TCXO będzie miało 0.5ppm to co to zmieni? A jak będzie 0.8ppm? Absolutnie nic. Przejdźmy dalej do "najtańszego", nie skupiaj się na cenie, bo chcąc zaoszczędzić 30zł kupisz problemy. Czytaj komentarze! Jak nie znasz języków, użyj translatora. Wszystko jesteś w stanie poprawić, zmodyfikować, wymienić. Ale jedno będzie koszmarnym snem- układ odpowiedzialny z audio. Jeśli będzie użyty ten "biedny", to albo będziesz musiał polubić trzaski, albo... znajdziesz zakład, który ci wymieni układ. Kolbą tego nie zrobisz, trasformatorówką nie próbuj! Powiem tak. Ja generator odlutowałem lutownica transformatorową. Walnąłem mu w kaszkiet, zdjąłem z druku i poszedł w śmieć. Ale mimo to, że grzałem przez element, to po szóstym razie upaliłem jeden pad. Gdybym tylko raz pozwolił sobie na taką ekstrawagancję, to druk wybaczyłby bandytyzm, ale za szóstym nie wytrzymał. Powiem szczerze, gdybym od razu poszedł w TCXO, to nie byłoby problemu. Natomiast szczęśliwie upaliłem nieużywany pad. Jak będziesz chciał, to podrzucę ci link do elektrooptycznych enkoderów. Taki ma 125 impulsów na obrót, ale wymaga 5V. Kupisz przetwornicę do powerbanku. Są takie, co robią z 3.7V, 5V. Wylutujesz gniazdo USB, albo sobie zostawisz, jeśli nie szkoda ci miejsca. Przetwornicę zasilisz przez dławiki i na enkoder wyjdziesz przez dławiki.. Równolegle dasz kilaset piko-10n kondensatory, tak żeby ci nie siało. Ale w tym przypadku konieczny będzie jeden switch dodatkowo. A jak nie chcesz dodatkowych komplikacji, to będziesz bawić się w grzechotki i gubienie impulsów. I jeszcze dwie, niezwykle ważne kwestie. W zasadzie to jedna, mianowicie ładowanie akumulatorów. Ładowarka na pokładzie nie ma radiatora. Grzeje się, jak reaktor jądrowy. Jeden akumulator 2500mAh potrafi dać jej w kość, ale nie padnie. Padną luty... Albo jednak układ padnie, bo także nie wiadomo, czy nie był wybrany z jakichś odrzutów. Ja nakleiłem radiator, zalewając przy tym układ klejem termoprzewodzącym. I wydawałoby się, po problemie, ale w trakcie ładowania radiator jest strasznie gorący, parzy w palec. To znaczy, że ma więcej niż 50 stopni, ale... mniej niż 100. I to jest sukces, bo bez użycia radiatora układ na pewno miałby setkę jak nic! Jeszcze raz, układ katalogowo powinien wytrzymać krótkie nagrzanie do 240 stopni ale nie wolno przekraczać 250. I tak jest lutowany. Ale co, jeśli codziennie, przez kilka godzin będzie mieć ponad 100? I ludziom siada, muszą wymieniać. Układ ładowarki jest tani, ogólnie dostępny. Ale po co robić sobie problemy z wymianą? Druga sprawa, w sofcie demo odcina zasilanie, kiedy akumulator jest rozładowany do kości. Podłączenie kabla nie rozpoczyna ładowania i jest problem... Dlatego zrobiłem ładowarkę awaryjną, przyklejoną do blachy obudowy, Kiedy układ wewnętrzny nie daje nawet 1A prądu i przy tym bardzo się poci, to awaryjna daje ponad 1A i ma w nosie- pokładowa jednak się grzeje. Akumulatory. Ja mam dwa, podłączone równolegle. W każdym zastosowałem układ zabezpieczenia z profesjonalnych akumulatorów od skanera Motorola Symbol. Kupiłem dwa firmy Liitokala. Ponoć każdy po 3000mAh. BŁĄD! Myślałem, że to jakaś fińska firma, z brzmienia tak by wynikało. Nie, to oryginalna chińszczyzna. Chinina, jak się patrzy, ze wszystkimi konsekwencjami. Oznacza to, że akumulator nie ma 3000mAh, może ma 2000 ale na pewno nie 3000. A po co tak dużo... A po to, ze w domu mam na czym słuchać. Malachit jest na wyjazdy. Wyjazdy mają to do siebie, że na nich często brakuje prądu, a jeśli jest, to jest go niewiele. Radia za to słucha się długo. Dlatego wrócę do profesjonalnych pakietów 2X 2800mAh. Ile godzin? Na sofcie demo 19h non stop. Na odblokowanym na pewno dłużej. A i jeszcze jedna uwaga tytułem montażu. Wyświetlacz nie może dotykać do blachy obudowy. Oczywiście, jeśli obudowa jest z blachy. Albo trzeba go odizolować na krawędziach zwykłą taśmą izolacyjną. Albo... przymocować tak, jak ja to zrobiłem, na taśmę klejąca do montażu luster.
    lichyboss
    Level 10  
    O akumulatorkach ładowarkach itp. to jakby nie na temat... w ogóle o to nie pytałem ...Z resztą mój malahit będzie pracował stacjonarnie więc te informacje są mi zbędne ... Natomiast na temat było o generatorze TCXO (w pierwszej odpowiedzi) ... i tu mi bardzo pomogłeś za co bardzo dziękuję ... Natomiast nadal bez odpowiedzi pozostaje pytanie o chińskie klony ... jest kilka i nie wiadomo na który się zdecydować być może są jakieś znaczące różnice wysuwające jakiś projekt na prowadzenie... pomijając oczywiście sprawę oprogramowania bo zakładam w każdym przypadku wersje demo... jak cos wiesz w tym temacie to napisz a jeśli nie to nic nie szkodzi ...
    Piter K.
    Level 23  
    Prosta rzecz, jeśli chcesz mieć tanio, to bierzesz sam moduł, bez obudowy i głośników. W takim razie masz mały wybór, bo ja w tym wydaniu widziałem tylko jeden typ. Te w obudowach są od Sasa do lasa. I z brązową płytą. Bez gniazd zasilania i głośnika, tylko z wlutowanymi kablami. Natomiast modułów różnych nie widziałem. Być może mało widziałem, ale wydaje mi się, że jak szukałem, przewertowałem wszystko, lub przynajmniej dość dużo. Jak chcesz, mogę dać linka do sklepu, gdzie sam kupiłem. Co do stacjonarności to wypadałoby dać jakiś akumulator choćby po to, żeby przy przypadkowym wysunięciu kabla nie było przerwy. Być może kiedyś będziesz chciał flashować odbiornik, wtedy bez akumulatora będzie nieco ryzykownie. Oczywiście wystarczy jakiś mały pakiet od telefonu. Ogólnie, co do modelu, to szukaj takiego, jaki jest na zdjęciach. Procesor ma być z końcówką V. Generator i tak masz zamiar wyrzucić. O zegarze ostrzegałem. Nie wiem, czy wszystkie źle chodzą, być może nie. Ale powinieneś się nastawić na to, że zegar czasu rzeczywistego będzie bezużyteczny. Trzeba wymienić jeden kondensator SMD. Troszkę jest roboty. Dla mnie to jak liznąć. Gorzej było jak spaliłem układ ładowania. Ale mam sprzęt. Spaliłem dwa układy, zanim zauważyłem, że mam zamienione kable we wtyczce zasilania(od akumulatora)- kupiłem drugą i były odwrotnie wpięte. Po pierwszym flashu odbiornik można przeflashować tylko zwierając jumpery. Co też mnie nie zniechęca. Sprawa z generatorami troszkę mnie wyczerpała, ale po wymianie na TCXO i zmianie kondensatora, poczułem ulgę, kiedy zobaczyłem, że wszystko jest OK. To i tak mniej pracy niż miałbym zmontować wszystko od początku. To jednak też nie przerażałoby mnie, niestety, kit jest prawie niedostępny. A jeśli już, kosztuje tyle, co działający egzemplarz z Chin, bo w płytkę wliczona jest cena odblokowania softu.

Dodano po 5 [minuty]:

O, sylwekwie wstawił fotki. Taki mam ja. Przewiń troszkę do góry, to zobaczysz/
    lichyboss
    Level 10  
    spoko aku oczywiście jest przewidziany ... co do ceny to nie chodzi mi o to żeby było tanio tylko o to że właśnie mi nie potrzebna ani obudowa ani nic z wyposażenia w tych gotowcach ... więc po co za to płacić jak i tak bym to rozbebeszył ...
    a tu spójrz na fotki:
    pierwszy to ten powiedzmy "nasz" bo ja stawiam też raczej na to:

a dwa następne to już inne warianty ...
    ten ma zaskakująco mało elementów choć te kluczowe układy są ...

Dodano po 25 [minuty]:

Tak cenna uwaga o "V" w symbolu i zgadzam się z Tobą co do zegara tak jak już pisałeś nie do tego malahit żeby na nim godzinę sprawdzać ... hi hi ...
    Jak już zrealizuje mój projekt to chętnie podzielę się zdobytą wiedzą no i wkleję jakieś fotki ... teraz znajdę dobrego sprzedawcę i jutro dokonam zakupu ...
    Piter K.
    Level 23  
    W Ofercie modułów, jeśli szukałeś, to wiesz, że nie znajdziesz innej płyty, jak zieloną. Dwóch pozostałych nie widziałem w sprzedaży. Natomiast wiem, że znajdują się one w odbiornikach starszych, tych w obudowie. Nigdy nie widziałem osobnego modułu, tj. sprzedawanego osobno z tego typu enkoderami, które i tak okazują się wadliwe oraz co gorsze, są trudne do zdobycia w wersji, która nie będzie wadliwa. Obecnie największym problemem jest to, o czym wspomniałem już, a mianowicie bicie kosztów na chipie NAU8822. Chińczycy wrzucają okrojoną wersję NAU8822AYG. Ma ona ograniczoną częstotliwość próbkowania. Niestety, po kolorze płyty nie wywnioskujesz, czy będziesz mieć trzaski przy odbiorze. Pozostaje ci CZYTAĆ KOMENTARZE kupujących. Jeśli są zadowoleni ludzie i piszą o tym, to znaczy, że moduł oraz sprzedawca będą w porządku. W linku dam japoński blog. Mamy XXI wiek i jest translator. Człowiek rozebrał Malachita na czynniki pierwsze i dokładnie przebadał. Sprawdził wszystkie, chińskie niedoróbki, pokazał je i powiedział jak to poprawić. Natomiast układ dźwięku jest problematyczny, bo jest po prostu malutki, a sposób jego lutowania nie należy do prostych. Jeśli nie masz narzędzi i praktyki, możesz jedynie zepsuć całe urządzenie. Wiem, że to odpycha od zakupu, ale można zapytać sprzedawcy, dokładnie jaki chip siedzi w płycie i nie zdecydować się na zakup, jeśli nie będzie to NAU8822LYG. Przeglądarka Edge tłumaczy z japońskiego automatycznie.
    -> http://blog.livedoor.jp/bh5ea20tb/archives/5734641.html
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Na razie tymczasowo z braku czasu zabudowałem PCB do wydrukowanej 3d obudowy z Polilaktydu (PLA Plus).
    Gotowy projekt z sieci wygląda nieźle, nie ma obawy o jakieś zwarcia, uszkodzenia itd.
    Aby moduł dopasować do prowadnic obudowy, należało przeszlifować dwie krawędzie PCB (niewielki nadmiar laminatu).

Wadą projektu jest bardzo mały, (zaprojektowany) rozstaw na PCB między impulsatorami .
    Nie można założyć pokręteł sensownej (wygodnej) wielkości.

Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?
    c0sm0
    Level 12  
    Witam,
    właśnie uwaliłem chinskiego malachita ponieważ próbowałem wgrać licencjonowany firmware ale nie widziało urządzenia w DFU mode więc ze strony STM pobrałem plik sp67775.exe, który coś wgrał pewnie wyzerował pamiec, w tej chwili nie uruachamia się malachit oraz nie ma dzwięku ( podłączenie USB) po podłączeniu go do PC, rozebrałem urządzenie i szukam JP1 i JP3 ale nie mam opisu, czy ktoś mógłby spojrzeć u siebie albo naprowadzić mnie o które miejsca chodzi?
    Mam taką płytkę

Piter K.
    Level 23  
    W tej wersji masz nawet miejsce na switche. Spójrz na dole, masz opcje "boot" i "3V3ON" i to są te jumpery. Normalnie siedzą tu switche i sobie tylko przełączasz. Będziesz musiał przylutować druciki.
    c0sm0
    Level 12  
    Temat opanowany, 3v3 też należało zewrzeć. Dzięki!
    Piter K.
    Level 23  
    Jakbyś przeanalizował temat od początku, to nie byłoby problemu. Wyżej masz nawet zdjęcia z przełącznikami. Ja mam wersję zieloną. Właśnie mi wyświetlacz padł. Zrobił się cały biały. Nie wiem, coś nie łączy albo się urwało w trakcie dłubania. Kupiłem drugi i już leci do mnie. Odbiornik jest prosty i trudno go uszkodzić tak, by był ukatrupiony na amen. Więcej utrapienia przynoszą buble, które Chińczycy pakują zamiast solidnych podzespołów. U mnie wyświetlacz od początku był do bani, do wywalenia był generator i kwarc. Dokonałem też modyfikacji kondensatora przy układzie MSI001, wywaliłem kondensatory przy kwarcu zegara czasu rzeczywistego- w końcu się nie późni. Jednakże, jak pisałem wcześniej. Kupiłem moduł odbiornika z takim nastawieniem, że będzie grzebanie. Że będzie dużo do wymiany i poprawek. I muszę powiedzieć, że nie wolno mi narzekać. Malachit jest porównywalny z SDRPlay RSP1. Oczywiście po odblokowaniu softu. TCXO pięknie taktuje i nie ma problemów z odbiorem powyżej 400MHz. Rzecz jasna jest dziura, nie pamiętam dokładnie, chyba między 250 a 400MHz. Jest tam kilka smaczków, ale trudno się mówi. Dziura jest podyktowana sprzętowo. Do końca nie wiadomo, jak to zostało rozwiązane w SDRPlay, bo tu jej nie ma. Po prostu MSI001 jest "dziurawy" i tak ma być. Nie podoba mi się jego odbiór na niskich pasmach. Ale... dużo zależy od anteny. W każdym razie na LW Jedynkę odbieram. Zresztą nie tylko Naszą Jedynkę. Jak przyjdzie wyświetlacz, a podejrzewam zrobi to w przyszłym tygodniu. Wtedy podepnę mini whip i zobaczę, jak to wygląda. Nie wiem, czy transmisje adresowane do łodzi podwodnych będą możliwe do odbioru, bo Malachit kończy się na 50kHz. Ale SDRPlay to łapie. Tak, czy owak sezon się zaczął, będę mógł pobawić się kółkiem w plenerze. Kuliłem do tego specjalny wzmacniacz.
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jest nowa wersja:
    At this time, a new model of the radio is available - Malachite-DSP2.
    The Malachite-DSP2 receiver is a development of the previous version and has the following differences:
    - frequency range - from 50 kHz to 380 MHz, from 400 MHz to 2 GHz;
    - improved RF shielding, hardware improvements to reduce interference;
    - differences in software functions;
    - the dimensions have changed - now the dimensions are 140 * 88 * 39mm;
    19500r
    Czekam na chińskiego klona.
    M
    Piter K.
    Level 23  
    W zasadzie, to od dawna były prace. Nawet widziałem jakiś film. Problem polega na tym, że przewidywana cena wywalała z korzeniami. Jeśli schematy z FW będą dostępne, to majfrendzi z pewnością nie przepuszczą okazji. Pytanie tylko, co przy tym schrzanią w ramach koniecznych ich zdaniem racjonalizacji i ile trzeba będzie wnosić poprawek. Ze swej strony napiszę, że ekranowałem w.cz. Dziura jest, bo MSI001 ma ją. Da się to ominąć ale chłopaki z SDRPlay nie chcą powiedzieć, jak to zrobili. I pewnie nie powiedzą. Większy wyświetlacz,co za tym idzie, prawdopodobnie inny procesor użyto, stąd i różnice w sofcie. Wiadomo nie od dziś, że należałoby wprowadzić pewne zmiany w filtrach pasmowych. Da się to zrobić i nie wiem czego Rosjanie tego nie zrobili. No może się domyślam- łatwiej jest kopiować 1:1 niż wymyślać od podstaw. A ponieważ nie ma schematów urządzeń wyższych od RSP1, to w.cz jest skopiowane z RSP1. A przecież można było dać bardziej rozbudowane filtrowanie. Jednak z tą uwagą, że MSI001 to chip 75Ohm na wejściu, nie 50. Może tu była zagwozdka, nie wiem. Przecież nie trzeba tego teraz robić z ołówkiem w ręku. Są programy i one chętnie wszystko policzą. Później można zrobić prototyp i sprawdzić. Nie trzeba mieć do tego wyposażenia R&S. NanoVNA jednak nie, bo ono ma złącza 50Ohm. Ale płytka testowa załatwi sprawę. W moim przypadku nie ma jakichś wielkich problemów ze strony siejącej cyfrówki. Nie natknąłem się też na jakąś niesamowitą ilość prążków. Ale wszystko mam zaklejone miedzią i połączone z masą odbiornika. To urządzenie amatorskie. Czepiać mógłbym się do pracy poniżej 1MHz, jeśli już. Powyżej 1GHz rzadko bywam, ale zasadzam się na satelity 1700MHz. Tu mam złe doświadczenie z MSI001. R820T/2 przy zastosowaniu chłodzenia lepiej pracował powyżej 1GHz. Ale nic się tu nie zrobi, taka jest specyfika chipu i koniec. Można jedynie zastosować wzmacniacz sygnału po chipie, przed demodulacją, taki z ARW. Ale tak sobie gdybam i marzę. Na obrazku mój złom. Czekam na wyświetlacz. Radiatory dałem na wszelki wypadek. Procesor grzał się przy demodulacji WFM i przy CW. Taśma ekranu jest z Cu. Widać "wszczepione" TCXO i taśmę od impulsatora optoeletronicznego. Widać też cienką linkę od zasilania przetwornicy 5V. Radiator na chipie ładowania jest konieczny i powiem, troszkę za mały. Bez tego upaliłbym kontrolę zasilania. Wracając do ekranu- kładłem go oczywiście na taśmę izolacyjną, żeby nie zrobić zwarć. Radiator na chipie demodulatora położony z rozpędu, bo był, to przykleiłem. Teraz wygląda to "nieco" niechlujnie ale przed złożeniem w obudowę odpowiednio organizuję kable w dziury i jest OK. Dławiki przy taśmie impulsatora dałem, bo miałem problemy. Czasami układ nie widział encodera, natomiast kiedy go mechanicznie zwierałem, naliczał impulsy. Wpadłem na pomysł, że coś się indukuje w taśmie, pomogło. Nie widać drugiej połowy śmietnika. A tam dwa pakiety razem 5600mAh i dodatkowa ładowarka, która pozwala na niezależne ładowanie, jest też głośniczek.
    [img-1] Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?
    sylwekwie
    Level 12  
    Mam pytanie odnośnie podłączenia przedwzmacniacza szerokopasmowego 0.1-2GHz
    oraz przed nim unun 1:49. Chciałbym załączanie w/w sterować za pomocą przycisku
    HI-z i 50 ohm. Próbowałem to zrealizować ale po podłączeniu do wyjścia procesora
    STM32 pin 62 do zrobionego układu na dwóch tranzystorach ( na schemacie dodatkowej płytki Q6 i Q7 ) to nie działa. Na pinie 62 mam teraz stale napięcie zasilania +3.26V. Gdy podłączę układ z Q6 i Q7 to z odbiornika po włączeniu słychać ciągły sygnał dźwiękowy ( około 1 KHz ). Proszę o poradę co robię nie tak. Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?
    Piter K.
    Level 23  
    Wzmacniacz... Wzmacniacz ma za wysokie napięcie zasilania. Co do zasilania przekaźnika, to podrzuciłem link na PW gdzie możesz zapytać. Kilka moich uwag. Złącze SMA ma 50 Ohm. Teleskop jest wysokoomowy. Dobrze byłoby zastosować dopasowanie przed gniazdem a nie po. Albo... zastosować osobne wejście dla anten wysokoomowych. Stosowanie teleskopu, później nikoomowego gniazda a dopiero potem transformatora dopasowującego mija się z celem i jest IMHO nielogiczne. Wzmacniacz teoretycznie pracuje od 6V. W odbiorniku masz do dyspozycji 3.3V, albo około 3.7 z akumulatora. No chyba, że źle zrozumiałem i chcesz go zasilać osobno, wtedy nie ma sprawy.
    sylwekwie
    Level 12  
    Co do przedwzmacniacza to jest ok. ponieważ wymieniłem tranzystor na ERA-3SM który pracuje już od 3V i ładnie się sprawuje.
    Transformator będzie oczywiście przed przedwzmacniaczem tak jak pisałem wcześniej. Jestem również na Facebooku, może tam
    będzie ktoś miał wiedzę w tym temacie. Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?
    Piter K.
    Level 23  
    Gwoli ścisłości układy ERA to scalone wzmacniacze w.cz. a nie pojedyńcze tranzystory. Jeszcze raz, może jestem purystą i czepiam się szczegółów, ale uważam, że teleskop nakręcany przez gniazdo SMA to pomyłka. Teleskop jest wysokoomowy a gniazdo ma 50 Ohm. Robi się tak tylko dla wygody użytkownika, taka antena będzie działać, ale złącze jest tu "wąskim gardłem" i będzie odbijać użyteczny sygnał. IMHO powinieneś zrobić osobny otwór na anteny wysokoomowe. Jest gdzieś taki Malachit, widziałem, w pięknej, stalowej obudowie, z dwoma głośnikami. I tam jest to właśnie rozwiązane tak, że owszem, jest teleskop, ale on nie ma nic wspólnego z gniazdem SMA, które służy do podłączenia anten 50 Ohm. Pomijam już wspomniany wcześniej fakt, że uklad odbiorczy, tj. MSI001 ma 75 Ohm na wejściu, a nie 50, ale to drobnostka, jeśli porównamy jakieś 1kOhm teleskopu i 50 Ohm gniazda. Dopasowanie zawsze robimy PRZED a nie po. Wracając do wzmacniacza, to powinien być regulowany. Nie wiem, jak będzie przy silniejszych sygnałach. Koniecznie napisz, co odpowiedzieli Ci na grupie, bo ja mam luz do 30-go lipca z fejsem. A tam... jest człowiek z Japonii, który z pewnością będzie wiedział o co chodzi z załączaniem przekaźnika. Jest też człowiek z Chin, ale to raczej specjalista od softu i programowania. Bierz pod uwagę różnicę czasu, zadaj pytanie i czekaj. Oni praktycznie zawsze pomagają. Rosjanie też jakby przełknęli tę gorzką grudę, że Gatesowi za Windows i Office chcemy płacić a 55$ za legalizację softu w Malachicie uważamy za zbyt wiele i nie płacimy ;) Były z tego tytułu niezwykle gorzkie żale, ale admini pokiwali palcem. Mnie samego interesuje sprawa, bo chciałem załączać prosty preselektor ze wzmacniaczem na MOS-FETach dwubramkowych. Urząd Celny łaskawie oddał mi moje, niedawno kupione NanoVNA 3g, także mogę się pobawić. Jednak miło by było, żeby przedwzmacniacz załączać z softu a nie przełącznikiem z zewnątrz. Nawet wyczaiłem profesjonalny przekaźnik. Co prawda 5V, ale w moim układzie to nie problem.
    sylwekwie
    Level 12  
    Ja nie pisałem że wymieniłem na tranzystor tylko tranzystor na ERA-3SM. Co do wejścia SMA to RX9CIM tak samo to stosuje i każdy jest zadowolony z jego odbiornika. Mierzyłem moją antenę analizatorem EU1KY i mój teleskop długości 110cm miał około 2500 ohm a po zastosowaniu unun 49:1 wyszło około 50 ohm. W odbiorniku kilka omów nie będzie odczuwalne, gorzej by było w nadajniku. Chcę zrobić przełączanie wejścia antenowego z poziomu odbiornika żeby nie szpecić go dodatkowym przełącznikiem manualnym. Przekaźnik już mam oraz wszystkie elementy i teraz będę czekał czy dostanę jakąś odpowiedź tutaj lub na facebooku. W najgorszym przypadku zrobię to na przekaźniku bistabilnym i małym przełączniku chwilowym dwupozycyjnym. Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?
    Piter K.
    Level 23  

Albo robimy dopasowanie do toru w.cz. albo dla wygody tylko się bawimy. Oczywiście, będzie lepiej. Ale nie będzie tak, jakby należało. Nie chodzi o zasady, choć te również, ale chodzi o wyniki. Nie da się. Wtyczki są takie. Teleskopy takie. Chcesz mieć radio, które nie działa jak, byle jakie, to musisz przestrzegać pewnych zasad. A jak masz w... to będzie to wyglądać, może nawet będzie lepiej niż bez dopasowania, ale nie będzie, jak trzeba. GNIAZDO JEST 50 Ohm i tłumi! Chyba, że masz to w nosie, to ok.
    sylwekwie
    Level 12  
    Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Dla mnie najważniejsze jest to żebym na nim mógł coś posłuchać na antenie teleskopowej i nie być uwiązany z przewodem antenowym. Na ogrodzie mam antenę vertikalną na 80 i 40m tak więc jak na teleskopie będzie kiepski odbiór to mam do czego się podłączyć. W domu natomiast słucham na IC 746. Mój odbiornik jest praktycznie ukończony i tylko dołożę do środka układ z przełączaniem anteny HI-Z a 50 ohm. Jeśli nie będę miał żadnej odpowiedzi na mój post nr 54 to zrobię to na przekaźniku i małym przełączniku umieszczonym przy gnieździe SMA Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika? Chiński Malachit DSP - czy są tu użytkownicy tego odbiornika?