Np. taka antenka odbiorcza na fale średnie - bardzo czuła i bardzo kierunkowa (ósemka).
Wymiary ok. 60 cm x ok. 40 cm.
Konstrukcja stara, ale jara A zasilanie - bateria 6F22 (pobór prądu ok. 0,8 mA) ...
A na falach średnich jeszcze ktoś nadaje? Bo niedawno słuchałem, to słabo to wygląda. Mam przestrojony odbiornik tak, że łyka pasmo 160 m i też kichowato.
Po drugie - bateria 6F22 to już dziś nie jest tak dostępna jak 20 lat temu. Jak zdechnie - to trudno zdobyć nową.
Może już, jeśli musi być na to pasmo - to Tecsun 200 czy jakoś tak. To pasywna pętlówa.
Po drugie - bateria 6F22 to już dziś nie jest tak dostępna jak 20 lat temu. Jak zdechnie - to trudno zdobyć nową.
Na pewno 6F22, ta o napięciu 9V, a nie 3R12 o napięciu 4,5V? Baterie 6F22 i 6LR61 są łatwo dostępne, często używane między innymi w multimetrach, tylko, że są stosunkowo drogie. Natomiast bateria 3R12 o napięciu 4,5V, 20 lat temu była szeroko stosowana w latarkach, a dzisiaj jest już przeżytkiem i nie wiem, czy w ogóle taka jest w sprzedaży.
a dzisiaj jest już przeżytkiem i nie wiem, czy w ogóle taka jest w sprzedaży.
Własnie nie wiadomo czemu, niekiedy jest spotykana w sklepach, ale trzeba się nałazić żeby ją spotkać.
W internetach jest do dostania Link myślę, że moderator mnie nie pogoni
Kol "Roland-A-Gnat" ujol moje kryteria najprecyzyjniej. To ma byc sprzet uniwersalny, umozliwiajacy TX RX na cala Europe przy przecietnej propagacji (nie wiem ile watow mocy powinno miec takie radio /) tzn:
- ucieczkowy - do plecaka, w sklad ktorego jak na razie najblizsze sa nastepujace elementy:
a/ radio - np, ft987
b/ zasilanie - np, https://tinyurl.com/y4dpgrsj c/ antena - rozwijana
lub
- bazowo - to samo radio z rozbudowanym systemem antenowym, zasilanie raczej sieciowe.
Zamowilem juz ww generator, a poniewaz mam ograniczone zaufanie do ich produktow, bylbym Wam ogromnie wdzieczny za kilka slow ukierunkowujacych mnie na sprawdzenie parametrow energetycznych tego generatora. Mowiac "po ludzku; jak sprawdzic to ustrojstwo?
Jak sprawdzic jaki ladunek ono w sobie kumuluje i jak dlugo ww radio bedzie pracowalo na pelnych bateriach tego generatora?
Rozumiem, że chodzi o FT-897D, 95% radiostacji amatorskich ma moc nadajnika 100W w zakresie fal krótkich, z możliwością jej zmniejszenia. W zdecydowanej większości przypadków jest to moc wystarczająca, a w wielu przypadkach nie jest potrzebna pełna moc, można dogadać się z mocą 10-30W u obu korespondentów (bardzo wiele zależy od anten, propagacji i odległości między stacjami). W zakresie fal ultrakrótkich (pasmo 2m i 70cm) przeciętna moc nadajnika to od 30 do 50W (tu nie ma wypracowanego standardu).
Jeżeli chcesz sprawdzić generator, to podłącz kilka żarówek samochodowych równolegle i zmierz czas do czasu aż napięcie zacznie spadać. Moc w watach razy czas w godzinach to jest "pojemność" generatora w watogodzinach.
Radiostacja przy odbiorze pobiera bardzo niewielką moc, największą moc pobiera przy nadawaniu.
Jak we wczesniejszym poscie zaznaczylem, alternatywnym zrodlem zasilania dla radia ma byc generator https://tinyurl.com/ycgk4lc3. Ten generator moze byc krecony reka na korbke ewentualnie moze byc ladowany z panelu slonecznego. https://tinyurl.com/y5cj68d5 Taki panel juz do mnie dotarl, tylko prosze mi pomoc go zweryfikowac: napiecie? natezenie? moc? zebym naprawde wiedzial na co moge liczyc, bo na stronie internetowej mozna wypisywac wszystko, szczegolnie jak sie ma siedzibe w Chinach. Jak amator moze to sprawdzic ? Pozatym gdyby byla straszna lipa to moge ostrzec innych kupujacych, trzeba byc solidarnym ! Dzisiaj jest sloneczny dzien - moglbym sprawdzic....
Czym "planujesz" wiać?
Samochodem? Masz zasilanie. Prędzej skończy Ci się paliwo, ale chyba w sytuacji większego kataklizmu z tym nie powinno być problemu. W garażach i na parkingach powinno coś zostać. Albo w kosiarkach do trawy.
Rowerem - całkiem poważnie do rozważenia, tym bardziej, że po odwróceniu kołami do góry możesz spokojnie wykorzystać dynamko. A do kręcenia zatrudnić nawet paroletnie dziecko...
A solarkę obciąż czymś w rodzaju starej żarówki. Świecić się nie będzie, ale pomierzysz sobie prąd, jaki przez nią leci plus spadek napięcia. Co do parametrów - to przy napięciu 5 V i podobno 3 A to 150 W można osiągnąć tylko licząc moc po szóstym piwie...
Chyba że w Chinach uznają "zera nieznaczące".
Zmierzylem za pomoca tego gadgetu: https://tinyurl.com/y4aylfa7 W dniu, 23.01.21 0 godz 15.00 przy zachmurzeniu ok 50% wykazalo podczas ladowania komorki:
- 5.21 ->5.22 V
- 0.001 -> 0.002 A
Jezeli odczyt jest poprawny to zastosowanie ma sens jedynie w sezonie letnim przy bezchmurnej pogodzie.
Dla porownania, po podlaczeniu do portu USB2 w desktopie, wykazalo:
- 4.72 V
- 0.02 A
Cudow nie ma, ale ciekaw jestem jakie jest natezenie pradu ladowania w sloneczne poludnie latem ?
Ps.Odnosnie ucieczki to --> kierunek okolice Poznania (nie pamietam juz nazwy miejscowosci) ale w dawnych czasach produkowali tam piwo z drozdzami o niepowtarzalnym smaku, pamietam do dzisiaj.
...Przebywam za granica i wszystko wskazuje, ze to bedzie trwalo dlugo...
whiskyyy wrote:
...Odnosnie ucieczki to --> kierunek okolice Poznania (nie pamietam juz nazwy miejscowosci)...
Z zagranicy planujesz uciekać pod Poznań? To zajmie dużo czasu i środków. W razie kataklizmu nie będzie na to czasu. Czemu nie szukasz miejsca ukrycia za granicą, tam gdzie będziesz "długo przebywał"?
Zartowalem z tym Poznaniem, jaki bedzie scenariusz to czas pokaze. Bardzo chce sie mylic i zeby te przygotowania nigdy nie byly potrzebne. Jest zbyt wiele zmiennych negatywnych zeby nic sie nie stalo. Najwiekszym problemem jest srednie i mlode pokolenie ktore zatracilo calkowicie instynkt samozachowawczy i wyobraza sobie "W" jako gre komputerowa po zakonczeniu ktorej idzie sie na smaczna kolacje, a tymczasem zamiast kolacji moga byc juz tylko popioly.
Przy okazji: jak zwiekszyc zasieg/czulosc radia w zakresie fal srednich i dlugich??
Jeśli mogę to chciałbym się podłączyć pod temat.
Nie znam się na tym i nie chcę się znać. Chcę kupić radio na baterie, które włożę do szafy i wyciągnę dopiero wtedy jak nie będzie prądu a będę chciał odebrać jakieś komunikaty. Czy te poniższe będą najlepszą opcją, czy da się znaleźć coś tańszego?
Jak ten czas nadejdzie i wyjmiesz go z szafy, o ile wybuch nuklearny jej nie zmiecie to okaże się, że baterie wylały i gucio posłuchasz.
Na ciężkie czasy proponuję odbiornik detektorowy.
Jak ten czas nadejdzie i wyjmiesz go z szafy, o ile wybuch nuklearny jej nie zmiecie to okaże się, że baterie wylały i gucio posłuchasz.
Na ciężkie czasy proponuję odbiornik detektorowy.
Baterie zużywam i dokupuje na bieżąco także nie powinno się wydarzyć Potrzebuje coś dla głupich na pierwsze dni katastrofy a odbiornik detektorowy nie wygląda zbyt prosto
Ma ciężkie czasy to coś z renomowanych żeby było żywotne, ale z drugiej strony jak najmniej skomplikowane. Bo np. choćby z tego względu, że po wielu latach budżetowe klawiatury już na pewno nie będą działać w 100%, o ile w ogóle będą się do czegoś nadawać. To, co mam na myśli, to tam ścieżki stykowe są pokryte złotem. Mało kogo to obchodzi, ale to właśnie jedna z niewielu najczęstszych usterek ze starości. Co do baterii zdarza się, że ktoś już o tym pomyślał i wówczas ja bym wyciągnął swojego IC-R20 z wbudowanym dyktafonem, gdzie w można akumulator zastąpić 3xAA. Miałbym tylko obawy, może nie tyle o klawiature (bo jest pokryta złotem), ale o wyświetlacz i pamięć, ponieważ flash ma policzony czas życia. Jak również o podstawową wadę raczej wszystkich szerokopasmowych skanerów, tj braku zintegrowanej anteny na KF. Z tego, co wiem z tego typu ręczniaków, to tylko TH-F6/F7 taką posiada, ale tylko do 7 MHz. Tutaj może by kolega JAP coś dopowiedział, bo się chwalił, że takie radio ma ? Ważne żeby nie dopuścić do zbyt dużej rozpietosci temperatury przechowywania (co najważniejsze) i żeby nie podeszła wilgoć. Piszcie co oczekujecie od radia, bo inaczej nie mamy o czym dyskutować.
Tak, mam Kenwooda TH F7 - pomimo, że ma wewnętrzną antenę odbiór na KF - podobnie jak ICOM R20 to raczej taka ciekawostka ale jak ma to być na godzinę zoombie to czemu nie (lepsze coś niż nic).
Dodam swoje przemyślenia na bazie sprzętu, który posiadam:
Wydaje mi się, że w razie W przydałoby się:
1. CB radio - może być przenośne. Dla czego? stosunkowo dużo osób posiada takowe np w AUTACH więc zdaje się to być najszybszym sposobem komunikacji. Koniecznie zwijaną / rozwieszaną antenę o lepszych parametrach
2. Żeby słuchać komunikatów przydałby się jakiś odbiornik KF z SSB i UKFFM - dla czego? Po 1sze liczba odbiorników UKF jest ogromna więc cokolwiek by się wydarzyło będzie transmitowane w działających nadajnikach UKF. Mają jednak stosunkowo mały zasięg. Stąd potrzeba posiadania odbiornika KF najlepiej z SSB. Poza stacjami komercyjnym jest ogromna rzesza nas - krótkofalowców.
3. PMR - sporo ludzi kupuje to do zabawy więc jest szansa, że też pomyślą aby użyć w razie W.
Powyższe 2 tematy ogarnie: TECSUN PL600 lub bardziej mobilny PL330. ICOM R20, R30, czy wspomniany Kenwood TH F7 nie da się nawet porównać do jakości i czułości TECSUNów.
W przypadku TECSUN PL600 - leżakuje u mnie miesiącami - akumulatorki bardzo powoli się rozładowują. Można oczywiście trzymać je na zewnątrz radia.
Kenwood TH F7 (lub następca TH74) ogarnia więcej tematów - tj coś tam będzie słychać na KF ale w wersji rozblokowanej mamy możliwość NADAWAĆ na wielu częstotliwościach - włącznie na częstotliwościach służb. Oczywiście jest to nielegalne - ale nie w chwili ratowania życia i mienia. Dodatkowo nasłuch służb (bieżąca sytuacja) - oni mają swoje przekaźniki podparte systemami podtrzymania zasilania.
Moim zdaniem należy rozdzielić urządzenia - PL330 do UKF i KF z SSB, i coś na VHF UHF (polecić mogę praktycznie każdy TRX ręczny Kenwooda, Yaesu, czy ICOMA ). Mógłbym polecić urządzenie z 2 VFO - to tak jakby 2 radia w 1. Można słuchać 2 na raz. Moim zdaniem godnym polecenia byłby:
1. wspomniany Kenwood TH F7 - raczej ludzie tego nie sprzedają lub następca TH74 - chyba jeszcze można kupić nowy.
2. Yaesu od VX8 do FT5D. Plus tych urządzeń to nawet 3 odbiorniki na raz - można słuchać radio FM lub AM oraz skanować / nasłuchiwać na 2 częstotliwościach z zakresu 500kHz do 1GHz. Od wersji FT1D masz też wbudowany GPS.
Jeśli jednak coś all in one to moim zdaniem to liczy się rozmiar i proponowałbym raczej Yaesu FT857 (KF, UKF FM, VHF, UHF - czyli ogarnia wszystkie tematy). Ma dużą moc w przypadku chęci nadawania. Lub Yaesu FT818 - poręczniejszy i ma własną baterię ale dysponuje dużo mniejszą mocą. W grę wchodzi jeszcze ICOM 7000 - ale jest już kapkę większy.
Ostatnio nabyłem także bardzo ciekawe urządzenie - XIEGU G1M - które też z całą odpowiedzialnością mógłbym polecić. Niebywałą zaletą jest:
1. malutki rozmiar
2. odbiornik SDR z analizatorem widma - od razu widzisz, czy coś nadaje obok nasłuchiwanej częstotliwości
3. Odbiera cały KF
4. Nadaje na 4 pasmach krókofalarskich.
5. Bardzo czuły i bardzo dobre audio jak na takie wymiary
6. Odbiera AM (radiofonia), USB, LSB
Poniżej próby jakie poczyniłem z tym cudeńkiem:
ICOM R20, R30, czy wspomniany Kenwood TH F7 nie da się nawet porównać do jakości i czułości TECSUNów.
są to urządzenia maksymalnie ogarniajace analog, ale problem właśnie z antena na niskie częstotliwości, która dla nas krotkofalowcow sprowadza się do poświęcenia na to czasu i podstawowej wiedzy.
Inna nazwa to "long wire". Jest kilka odmian, ale idea jest jedna i ta sama. Po prostu drut długi na kilkadziesiąt metrów powieszony poziomo, możliwie wysoko. Inna wersja to bardzo długi drut powieszony od odbiornika w dowolnym kierunku, ale był jak najdalej od metalowych konstrukcji.
Między drutem, a odbiornikiem lub przewodem koncentrycznym stosuje się tuner antenowy (zwany inaczej skrzynką antenową). Innym rozwiązaniem jest UNUN 1:9 bądź 1:64, przy czym wtedy długość druta musi być dobrana do długości odbieranej fali (czasami da się pogodzić kilka zakresów).
Zależy czy chcesz tylko odbierać, czy nadawać i odbierać, w pierwszym przypadku jest większa tolerancja na niedoskonałości i niedopasowania.
Myślę, że preppers musi mieć w miarę stabilną łączność "lokalną" na KF. Tu ze względu na specyfikę strzelałbym w pasma 80 m i 40 m. 20 m nice to have. Więc z "drutów" zaproponowałbym to w pierwszej wersji: http://pa-11019.blogspot.com/2012/04/149-transformer-for-endfed-antennas-35.html Zaletą jest brak potrzeby skrzynki, skubaństwo stroi się fajnie nawet nisko nad ziemią. Ja mam chwilowo wykonaną wersję na 240-43, ale to za duże do QRP jest. Zakupiłem już mniejszy - 140 i na wiosnę już z takim będę się błąkał po górkach. Tym bardziej mniejsze trafo jest potrzebne, bo w plecaku ucieczkowym nie tylko radia i anteny mają być, ale i inny surwiwalowy osprzęt. Niemniej na takim drucie z XIEGU G1M bezproblemowo można rozmawiać po całej Polsce jak i dalej (kilka łączności po 2,5tys km z raportami 55).
Ale jeśli wracamy tylko do odbiornika, to zapomniałem jeszcze o bardzo ciekawej antenie na KF - MINI WHIP. Można za grosze kupić na aukcjach, a działa rewelacyjnie (tu moje stare testy z YAESU VR500):
Testuję jeszcze MIRACLE ANTENNA - własnoręcznie wykonaną - pomimo że zadziwiająco fajnie słyszy jak na takie wymiary - to jeszcze nie dałem rady ani razu zrobić na tym łączności. :(
nawet z 20 W
Oczywiście wszystkie propozycje anten są zbędne przy chęci tylko nasłuchiwania i zakupie Tecsuna - bo na tej wbudowanej antenie radzą sobie rewelacyjnie. Czasami sam się dziwię, jak to możliwe, że niewiele mniej słychać na tych mydelniczkach z teleskopowymi antenkami niż na 20-krotnie droższym sprzęcie Icoma z zewnętrzną anteną.
Witaj Jap,
co do anten, to możesz jeszcze wypróbować:
- Beverage antenna (wujek Google podpowie Ci szczegóły dot. konstrukcji; jest to antena kierunkowa)
- Boni-Whip (też polecam Googla oraz raporty porównawcze na stronce: https://www.fenu-radio.ch/index11.htm#Boni-Whip-vs.-Mini-Whip ).
Pozdro
Henryk
Czy Waszym zdaniem taka ukladanka ma sens ?
1 - Baofeng GT-3TP MarkIII Dual Band V/UHF Two-way Ham Radio (max 10W).
2 - lmr400 cable SMA Male to SMA Female Connector RF Coax Pigtail Antenna Cable - 10
metrow (te 10 metrow wynika z warunkow lokalnych).
3 - Authentic N9TAX VHF/UHF Slim Jim J-Pole Dual Band 2m 70cm Antenna jpole.
Celem jest skuteczna lacznosc w zakresie dookola 30 km (TX + RX)
XRDS -RF to jest sprzedawca, a typ kabla to: KMR 240.
Znalazlem 1 pozycje na Amazonie:
XRDS -RF 25ft SMA Male to SMA Female
Rating: 4,5 na 5.
Na ALI jest pozycja:
LMR-400 Cable SMA Male to SMA Male Connector
Rating: nieznany albo malo wiarygodny.
W optymistycznym zalozeniu obydwa kable maja bardzo zblizone parametry.
Nie ten... ale tego samego producenta: RG-316.
Zjadło mi nazwę, może nie skopiowało do końca.
Ja bym nie ufał aluminium w falowodzie. Tylko miedź, więc jak już, to RG-316.
A poza tym, reszta może być.