Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pompa wody do stawu z fotowoltaiki

Gandziorz 03 Jan 2021 02:19 1575 22
    Gandziorz
    Level 16  
    Witam,
    Jestem na etapie tworzenia powiedzmy "małej oczyszczalni" dla stawu.
    Problem polega na tym że staw jest z wód gruntowych przez co nie zachodzi wymiana a to sprawia że jest idealna dla wszelkiej maści glonów.

Z początku plan opierał się na wiatraku oraz prądnicy wolnoobrotej ale w dobie dzisiejszych czasów uznałem że takie rozwiązanie nie ma sensu.

Zmierzam w stronę fotowoltaiki. Udało mi się wylicytować panel 240 W o parametrach:
    Moc maksymalna (Pmax): 245W
    Maksymalny prąd (Vmp): 30,7V
    Maksymalne natężenie prądu (Imp): 7,98A
    Maksymalny prąd bez obciążenia (Voc): 37,3V
    Maksymalne natężenie prądu bez obciążenia (Iop): 8,47A

Licytuję drugą sztukę o takich samych parametrach.

Następnie chcę podłączyć je równolegle aby ładować akumulator poprzez regulator.

Osobna kwestia to dobór pompy wody.
    Nie wiem jaką pompę wody wybrać która pracowała by pod napięciem 24 V a dodatkowo była w stanie zassać wodę z spadu 4m (najniższy punkt przy suszy). Obecnie od linii brzegowej do wody jest odległość około 2m.

Zestaw ma pracować cały czas. Rozumiem że wydajność takiej pompki jest dość mała ale pracując cały czas woda będzie się dobrze filtrować.

Za filter będzie robił mauser np. z keramzytem, dodatkowo woda będzie wracać obijając się o kamienie.

Pytanie czy zastosowanie takich dwóch sztuk paneli pozwoli zastosować akumulator około 80Ah?

Rozumiem że przy tych panelach w grę wchodzą 2 akumulatory po 12 V aby uzyskać napięcie 24 V. Według informacji jakie posiadam w przypadku akumulatora 12 V, prąd wejścia z paneli nie może być wyższy niż około 23-24 V.

Pozdrawiam
    Ilmarinen
    Level 14  
    Cześć, zainteresuj się filtrem glebowo-korzeniowym https://www.hydroogrod.pl/filtr-glebowo-korzeniowy-sposob-na-zielona-wode-w-oczku-wodnym/. Pompę na 24V znajdziesz na tej same stronie.
    trojan 12
    Level 38  
    Wpisz na All.. inwerter hybrydowy solarny i powinno wyjść do ładowania baterii z wykrywaniem napięcia 12/24V.
    Jak nie znajdziesz to pisz podam typ, jak nie chcesz rozbudować później to wystarczy 600W.
    Gandziorz
    Level 16  
    Witam,
    Dziękuję za podpowiedzi.
    U mnie całość ma wyglądać mniej więcej w taki sposób.
    Sorki za nikłą jakość, rysowane na szybko w paincie.

Teraz kwestia taka.

Czy taki regulator napięcia spełni swoje zadanie?
    Regulator 12/24 V 30 A.

Dalej szukam pompy która może pracować cały czas i nie siądzie po tygodniu.

Rozważam taką pompę, ale nie mogę nigdzie doczytać opinii co do trwałości.
    trojan 12
    Level 38  
    Pompa nie zastanawiałbym się nad trwałością ale pobieraną mocą.
    Trzeba się liczyć że jest noc (brak ładowania i zachmurzone dni). Nie dopuścić do całkowitego rozładowania akumulatora.
    Gandziorz
    Level 16  
    trojan 12 wrote:
    Pompa nie zastanawiałbym się nad trwałością ale pobieraną mocą.
    Trzeba się liczyć że jest noc (brak ładowania i zachmurzone dni). Nie dopuścić do całkowitego rozładowania akumulatora.

Za to odpowiada sterownik.
    Gandziorz
    Level 16  
    flajper wrote:
    Maksymalny prąd (Vmp): 30,7V
    Maksymalny prąd bez obciążenia (Voc): 37,3V
    prąd wejścia z paneli nie może być wyższy niż około 23-24v.

ps. ciekawe parametry ma ten "panel"

To jest taki panel:
    http://sklep.rotero.com.pl/bateria-sloneczna-245w-poly-tsm-245pc05.html

Datasheet:
    https://static.trinasolar.com/sites/default/files/TSM_PC05_datasheet_EN.pdf
    trojan 12
    Level 38  
    Do # 7- nie chodzi całkiem o to żeby nie rozładować samych akumulatorów tylko żeby nie rozładować tak że pompa stanie na długi czas.
    Lepiej żeby pompa chodziła z mniejszą wydajnością a stale.
    Gandziorz
    Level 16  
    trojan 12 wrote:
    Do # 7- nie chodzi całkiem o ta żeby nie rozładować samych akumulatorów tylko żeby nie rozładować tak że pompa stanie na długi czas.
    Lepiej żeby pompa chodziła z mniejszą wydajnością a stale.

Raczej to będzie nie do uniknięcia.
    Nawet jeżeli pobiera około 200W przy 24V to daje nam ponad 8A.
    Jeżeli latem noc trwa około 7h, a do pełnego słońca około 8-9h to i tak potrzebujemy magazynu na blisko 70Ah.
    trojan 12
    Level 38  
    studniarz
    Level 19  
    Witam.
    Kolego @Gandziorz, chciałbym prosić o określenie minimalnych ilości przepompowywanej wody w np. w litrach na minutę czy na godzinę, gdyż to bardzo pomogłoby w dobraniu urządzenia pompowego, osobiście zacząłbym od tego.
    Pisałeś że potrzebujesz podnieść wodę powyżej 4m do tego jakaś jeszcze wydajność czyli de facto wysokość podnoszenia wody minimalna urządzenia minimum 6-7 metrów do tego wydajność przykładowo min 1000l/godz. to moc takiej pompki będzie powyżej 100W, do tego dochodzi rodzaj(napięcie zasilania) ale raczej wchodzimy w napięcie sieciowe (230V) gdyż musi być to praca ciągła więc "zabawki" prądu stałego do pracy ciągłej raczej się nie nadają. Oprócz samego parametru podnoszenia wody należy uwzględnić opory przepływu czyli dostarczenia do miejsca tłoczonej wody, i dopiero w tym miejscu określić oczekiwaną jej ilość. Sorki ale to jest moja opinia i oczywiście można się nie zgadzać. Pozdrawiam.
    noja102
    Level 24  
    karolark wrote:
    noja102 wrote:

A co w nocy?
    Tam nie ma aku.

W nocy to się śpi , i glony też śpią i nie rosną , a jak aku ma być to po między panel a sterownik pompy dajemy regulator i akumulatory. Choć te aku to w żadnym z wariantów za długo nie pożyją , domyślam się też że przy stawie nie mamy dostępu do sieci 230V dlatego pomysł z wiatrakiem lub panelami PV
    starob
    Level 28  
    Gandziorz wrote:
    Jestem na etapie tworzenia powiedzmy "małej oczyszczalni" dla stawu.

Odpowiedź może nie w temacie elektryki, ale walczyłem z glonami w swoim oczku.. (filtr ciśnieniowy, kaskada, filt korzeniowy) ze skutkiem mało zadowalającym. "Magik" od oczek powiedział, że podstawą jest natlenienie wody, czego taki wymuszony przepływ nie zapewnia. Poradził zainstalować kompresor i napowietrzać.
    Stosuje to od lipca łącznie bakteriami i przy głębokości 1,8m woda jest jak z ranu do samego dna.
    Taki kompresor pobiera ok 30W i pompuje ok 3000l/h. Dodatkowo zimą nie muszę się martwić o przerębel.
    Przy Twoim stawie musiałby być odpowiednio większy, jednak ilość kWh dla otrzymania efektu zdecydowanie lepiej wypada przy napowietrzaniu.
    Gandziorz
    Level 16  
    Teoretycznie panele będą w stanie wytwarzać blisko 0,5kwh.
    Zamówiłem pompę dc24v o wydajności 1600l/min. Czyli realnie jak to chińczyk koło 1200l/min. Przy podnoszeniu na 6min mam nadzieję że obrobi koło 500l/min.
    Pompa pobiera 200w.

Natlenianie to osobny temat.
    Przy tych panelach pozostanie trochę "prądu" do wykorzystania. Można pomyśleć nad nadtlenianiem.

Trzeba pamiętać że staw to nie oczko, i tutaj ilość wody to ok. 600-700tys l.

Filtrowanie nie sprawi że woda będzie przeźroczysta chyba że miałbym filtry sporej wielkości oraz motopompę.

Bardziej chodzi o częściowe ograniczenie glonów, napowietrzenie wody itd.
    starob
    Level 28  
    Gandziorz wrote:
    Trzeba pamiętać że staw to nie oczko, i tutaj ilość wody to ok. 600-700tys l.

Filtrowanie nie sprawi że woda będzie przeźroczysta chyba że miałbym filtry sporej wielkości oraz motopompę.

Bardziej chodzi o częściowe ograniczenie glonów, napowietrzenie wody itd.

To prawda, moje ma 11tyś l, więc wyobrażam co cię czeka :)
    Może offtopuje, ale chcę Ci zaoszczędzić roboty.
    Nie ma czegoś takiego jak częściowe ograniczenie glonów, albo je masz (z powodu niewłaściwego stanu wody) albo nie.
    1. Zbadaj wodę - są do kupienia tanie specjalne testery.
    2. Jaki masz rodzaj "glonów"?
    3. Kup odpowiednie bakterie biorąc pod uwagę pkt1.2.
    Pomaga zatopienie słomy jęczmiennej i kwaśny torf.
    500l/min to absolutne minimum, przy założeniu pracy 24h/dobę to przepompuje cały pojemność tylko raz. Ponieważ woda nie krąży cała objętością to nie przefiltrujesz każdego litra.
    Trzeba wytworzyć równowagę biologiczną i dopiero wtedy podtrzymywać ją prądem.
    https://www.bioires.pl/zestawy-do-napowietrzania/

Bez powyższego to krew w piach - wspomnisz moje słowa.
    karolark
    Level 42  
    Jak wyżej cały czas skupienie na pompie a tu problemem jest filtracja, rozumiem że tam będą rośliny i ryby więc chemia typowa do zwalczania glonów odpada ( chlor,H2O2 )
    Filtracja typowo mechaniczna - jakie tu masz pomysły i do jakiego poziomu czystośc wody?

I najważniejsze czy zbiornik jest foliowany czy to typowy staw naturalny?
    starob
    Level 28  
    Wkroczyliśmy w obszar dyskusji z poza tematyki działu - przyjdzie admin i pozamiata ;)
    Amelinium nie pomalujesz tak samo jak wody nie przefiltrujesz. Trzeba usunąć przyczyny a nie skutki.
    Gandziorz
    Level 16  
    starob wrote:
    Wkroczyliśmy w obszar dyskusji z poza tematyki działu - przyjdzie admin i pozamiata ;)
    Amelinium nie pomalujesz tak samo jak wody nie przefiltrujesz. Trzeba usunąć przyczyny a nie skutki.

Staw naturalny.
    Przyczyny: woda stojąca, brak wymiany, brak osłon przed słońcem. Staw mieści się w polu.
    Powierzchnia stawu. Szerokość około 15m, długość do 50m. Głębokość maksymalna 3m, minimalna 1,2m. Staw po czyszczeniu mechanicznym, usunięto muł który zalegał. Skarpy zostały naprawione.
    Na skarpach zasiana została trawa w celu wzmocnienia.

Dodatkowo jako staw mieści się w polu naturalne że do stawu przez wody gruntowe dostają się takie związki jak fosfor, azot itp. czyli produkty z nawożenia ziem.

Samo pH wody moim zdaniem jest na bardzo dobrym poziomie. W zależności od próbki w którym miejscu została pobrana to pH mieści się w zakresie od 7,5 do 7,8.

Na wiosnę jako naturalny filtr chcę posadzić odpowiednie rośliny takie jak np. mięta nawodna, moczarka kanadyjska, kosaniec żółty itd.
    W przypadku kiedy roślinność zacznie się mocno rozrastać zostaną wpuszczone amury.

Sam pomysł z paneli to jedynie forma dodatkowego napowietrzania i częściowego filtrowania wody. Nie da się stawu przy pomocy 2 paneli i małej pompki realnie filtrować na większą skalę. Do tego potrzebowalibyśmy kilka mauserów 1000 litrów, odpowiednio wydajnej pompy i znacznie większych zasobów prądu.
    Naturalnie dałoby się stworzyć prawdziwą elektrownię która bez problemu wytworzy napięcie 230v i pozwoli nam zasilać pompę która pobiera 1kwh ale pytanie czy koszty nie przewyższą korzyści.

Nie jest to staw hodowlany z nastawieniem na sprzedaż, lecz staw rekreacyjny w którym człowiek od czasu do czasu weźmie wędkę i się przejdzie.

Zboczyliśmy znacznie z tematu.
    Pytam więc ponownie czyregulator który przedstawiłem kilka postów wyżej 30 amperowy jest wystarczający do moich paneli?
    Pompa już zamówiona, ciekawe jak z trwałością owej pompy bo to w końcu chińczyk. Moje doświadczenie z chińczykami jest różne. Jedne rzeczy działają po dzień dzisiejszy a inne zdążyły paść nim się tego spodziewałem. Taka loteria trochę aczkolwiek z roku na rok jakość jest znacznie większa.

Mechaniczne oczyszczanie będzie realizowane w sposób następujący:
    Pompa wody -> separator (wyłapie większe cząstki) -> filtr zasilany od dołu i zasypany m.in. keramzytem -> powrót

Można będzie w przyszłości dołożyć drugi filtr z zawartością np. włókniny filtracyjnej.