Witajcie moi drodzy
W tym temacie opiszę moją przygodę z dyskiem zewnętrznym 2.5" ADATA Durable HD650 na USB. Pokażę tu jego wnętrze oraz testy szybkości transferu. Historia tego dysku będzie wyjątkowo ciekawa, bo testowałem go dwa razy - najpierw przyszedł do mnie uszkodzony w transporcie, potem odesłałem go sprzedawcy a potem otrzymałem jego zamiennik, wreszcie sprawny i lepiej zapakowany. W obu przypadkach w tym dysku zewnętrznym był inny dysk HDD 2.5"...
UWAGA: Jakiekolwiek próby zaglądania do środka sprzętów objętych gwarancją mogą skutkować utratą tej gwarancji. Nie namawiam nikogo do powtarzania tego co tu przedstawiam.
Pierwszy zakup dysku ADATA HD650 (uszkodzony w transporcie)
Dysk zakupiłem za około 300 zł w jednym z polskich sklepów wysyłkowych. Nic nie wskazywało na to, że będą jakieś problemy, ale pierwsze wątpliwości zacząłem mieć gdy kurier przyniósł go w takiej kopercie:

W środku był dysk w takim opakowaniu:

Zawartość:

Po jakimś czasie (mam zwyczaj czekania aż sprzęt po transporcie się ogrzeje w pokoju) podłączyłem go do komputera. Dysk się pojawił, sprawdziłem jego Smart w CrystalDiskInfo:

Uruchomiłem też benchmark - CrystalDiskMark:

Wyniki były niepokojące.
Potem zdążyłem jeszcze raz spojrzeć na SMART:

pojawiły się pierwsze oczekujące sektory (Current Pending Sector Count wzrósł) a potem dysk już przestał być widziany przez komputer.
Czyli uszkodził się w transporcie (ew. uszkodzony fabrycznie).
W związku z tym postanowiłem oddać go do sklepu i poprosić o zamiennik, ale najpierw zajrzałem do środka.
(sprawdzałem go też bezpośrednio na SATA, ale bez zmian)
Wnętrze ADATA HD650
Gumową osłonę obudowy można łatwo ściągnąć:

Potem jest o wiele trudniej, obudowa trzyma się na zaczepy, które jest ciężko podważyć:

Dysk w środku zabezpieczony jest gumą:

Można ją zdjąć, wtedy widać już zwykły dysk 2.5" wraz z przejściówką SATA - USB:

Sama przejściówka:

Układ 25D05CT (GD25D05C):

To pamięć Flash w obudowie SOP8 z interfejsem SPI.

Obok jest ASM1153E w obudowie QFN 48L:

Konwerter USB 3.0 na SATA produkcji ASMedia. Nie znalazłem jego noty katalogowej, ale poniżeje umieszczam jego opis ze strony producenta:
Quote:
♦General Description
Engaged in Universal Serial Bus I/O solution and storage application development, Asmedia Technology is committed to expand product portfolio with introducing a new generation of USB3.0 to SATA 6Gbps bridge products.
ASM1153E is the ASMedia third generation single chip solution, bridging the USB3.0 to Serial SATA host interface with highly integrated SuperSpeed USB3.0, High Speed USDB2.0 and SATA1.5/3.0/6.0 Gbps ASMedia self -designed PHYs. Along with excellent compatibility with USB3.0 host and SATA device, ASM1153E uses advanced process technology to optimize the chip power consumption. Furthermore, it is also pit-to-pin backward compatible with existing ASM1053.
Customers can easily enhance their storage device performance with ASM1153 since it also integrates an 8-bit micro-processor and embedded RAM to provide a cutting edge solution in USB to SATA device enclosure market.
♦Features
• Compliant with USB3.0 Specification Revision 1.0
• Compliant with USB Specification Revision 2.0
• Support USB Super-Speed, High-Speed and Full-Speed Operation
• Support Mass Storage Class, Bulk-Only Transport Specification Revision 1.3
• Support USB Attached SCSI Protocol Specification Revision 1.0
• Compliant with Serial ATA Specification Revision 3.0
• Serial ATA bus up to 6Gbps Signal bandwidth
• Support Spread Spectrum Control of USB3.0 and SATA interface to improve the EMI Performance
• Support ATA/ATAPI Packet Command Set
• Support ATA/ATAPI LBA48 addressing mode
• Integrated 8-bit micro-processor with embedded program RAM and ROM
• Support SPI NVRAM for Vender Specific Application of USB device Controller
• Support multi-GPIO pins
• Support programmable PWMs
• Support 20/25/30MHz with external crystal mode or 30MHz with Clock input mode via strapping
• Integrated two internal voltage regulator for IO power and Core
• HBM ESD 2KV and MM ESD 200V
♦Package Type
• Green Package 6X6 QFN 48L(Pb-free)
Zasadniczo tyle starcza by podłączyć dysk SATA na USB.

Zamiennik dysku ADATA HD650 (tym razem dobrze zapakowany)
Zamiennik dysku przyszedł bardzo dobrze zapakowany. Już nie był w kopercie, lecz w kartonie i to dobrze zabezpieczonym:

Tym razem dysk był sprawny i do tej pory nie ma żadnych problemów z sektorami. Warto jeszcze przytoczyć zrzut ekranu z CrystalDiskInfo:

Widać, że tym razem w środku jest ST2000LM007 od Seagate. 2TB i 5400RPM z technologią SMR, czyli może być czasem wolny zapis:

Teraz jeszcze benchmark (powtórzyłem go kilka razy):

I test z HD Tune:

Jeszcze tu podkreślę, że ten zamiennik to był zupełnie inny dysk ADATA, a nie ta sama obudowa z podmienionym dyskiem 2.5" w środku.
Dysk jest już wypełniony danymi. Używam go w roli dodatkowej kopii zapasowej:

Podsumowanie
Pokazałem tu wnętrze dysku ADATA Durable HD650. Różni się on od zwykłego dysku zewnętrznego tylko tym, że posiada w środku obudowy i na jej zewnątrz dodatkowe warstwy gumy, które (zdaniem producenta) mają sprawiać, że jest on bardziej "durable", choć trochę wątpię w to, że one dużo zmieniają.
Wygląda na to, że w środku HD650 bywają różne dyski - w przypadku tego uszkodzonego w transporcie był dysk produkcji WD, dokładniej WD20SPZX, a w środku zamiennika był dysk Seagate ST2000LM007. Oba te dyski wykonane są w technologii SMR czyli mają dość wolny zapis ale na zewnętrzne pojedyncze nośniki kopii zapasowej się nadają.
Z samego dysku na ten moment jestem zadowolony, zastrzeżenia mam jedynie wobec tego jak niektórzy sprzedawcy pakują dyski do wysyłki. A to jak długo ten dysk mi posłuży to dopiero się okaże.
Czy macie jakieś doświadczenia z dyskami zewnętrznymi, tymi "durable" bądź nie? Zapraszam też do pisania co w środku jakiego dysku siedzi, ta informacja może się przydawać a raczej nie jest podawana przez producentów.
Cool! Ranking DIY