Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BW-SS1, czyli klon Sonoffa produkcji Blitzwolf. Wnętrze, programowanie, pomiary

p.kaczmarek2 03 Jan 2021 18:40 4479 10
Optex
  • BW-SS1, czyli klon Sonoffa produkcji Blitzwolf. Wnętrze, programowanie, pomiary
    Witajcie moi drodzy
    W tym temacie przyjrzę się wnętrzu przekaźnika sterowanego przez WiFi zwanego BW-SS1, czyli odpowiednikowi Sonoffa produkcji Blitzwolfa. Zobaczę jak zbudowany jest w środku, czy i o ile różni się od bardziej znanego Sonoff oraz sprawdzę, czy można łatwo wgrać mu jakiś własny wsad (np. Tasmotę). Zmierzę też ile pobiera on prądu przy zasilaniu z 5V.

Powiązane tematy
    Na temat produktów z WiFi opartych na ESP napisałem już kilka tematów. Głównie pokazuję tam wnętrza, lista poniżej:
    - BW-LT30 czyli adapter WiFi na żarówkę - test, teardown i wgrywanie firmware ESP
    - Gniazdo elektryczne sterowane przez WiFi - BW-SHP8 - uruchomienie i testy
    - Test i wnętrze BW-SS3, czyli włącznika światła na WiFi od Blitzwolfa
    - Gniazdo/wtyk z WiFi PS-16-M i aplikacja eWeLink/Coolkit - test i teardown
    - SmartLife switch - test, wnętrze i programowanie włącznika światła na WiFi
    Dodatkowo, temat o wersji przekaźnika DIY i o Tasmocie:
    - ESP8266 i Tasmota - sterowanie przekaźnikiem WiFi krok po kroku

Zakup BW-SS1
    BW-SS1 zakupiłem okazyjnie za 5$, czyli około 20 zł. Użyłem do tego kuponu na który natrafiłem w sieci:
    Normalnie może być on nieco droższy:
    Sprzedawca opisuje go w następujący sposób:
    Brand BlitzWolf®
    Model BW-SS1
    Color White
    Dimensions 75*40*25mm
    Net Weight 53g
    Material ABS+PC
    Input AC100~240V 50/60Hz
    Rated Power <0.5W
    Max Power 3300W
    Max Current 15A
    Wireless Type 2.4GHz Wi-Fi
    Wireless Range 30M
    Working Temperature -10~45℃
    Working Humidity ≤80%
    Certification CE, RoHS, FCC
    Online User Manual EN, FR, GER, IT, ES, JP

Dodatkowo daje (całkiem słusznie!) ostrzeżenie:
    Quote:
    Risk of AC electrical shock causing injury or death!
    If you are not sure how to install the switch, please find a professional electrician to do it for you.

Wymiary BW-SS1:

Test z aplikacją BlitzWolfa
    Dla zasady sprawdziłem BW-SS1 z aplikacją od jego producenta, BlitzWolfa. Jest to aplikacja która łączy szeroką gamę produktów Blitzwolfa, różnych przełączników, czujników i innych sprzętów IoT dla 'inteligentnego domu'. Pozwala tworzyć różnego rodzaju scenariusze, pętle czasu i zależności. Aplikację tą omawiałem już dokładniej tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18652154#18652154
    Parowanie przebiegło bez problemów:
    BW-SS1, czyli klon Sonoffa produkcji Blitzwolf. Wnętrze, programowanie, pomiary BW-SS1, czyli klon Sonoffa produkcji Blitzwolf. Wnętrze, programowanie, pomiary
    Po parowaniu można wygodnie sterować żarówką przez aplikację (lecz trzeba pamiętać, że BW-SS1 odcina tylko jedną linię, ma pojedynczy przekaźnik...):
    BW-SS1, czyli klon Sonoffa produkcji Blitzwolf. Wnętrze, programowanie, pomiary BW-SS1, czyli klon Sonoffa produkcji Blitzwolf. Wnętrze, programowanie, pomiary
    Można też ustawić mu harmonogram, stoper, itp. tak jak innym urządzeniom BlitzWolfa:
    Wszystko standardowo, można zajrzeć do wnętrza.

Wnętrze BW-SS1
    BW-SS1 na zewnątrz nie posiada śrubek. Pokrywa trzyma się na zaczepach, trzeba ją podważyć:
    Po zdjęciu pokrywy. Od razu widać, że ścieżki od terminalu śrubowego do terminalu śrubowego są pogrubione i ocynowane. Przekaźnik tylko odcina jedną z nich.:
    Sama płytka w środku trzyma się już na śrubkach:
    Wyjęta płytka:
    Teraz można już przyjrzeć się płytce:
    Niebieska płytka wsadzona w główną płytkę to moduł z ESP8266 od Tuya. Kojarzę go z BW-LT30:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3736876.html
    Jedno czarne 'pudełeczko' to przekaźnik. Drugie, podpisane SETT1A250V, to bezpiecznik:
    Niebieski element obok niego to warystor, też w roli ochrony przeciwko przepięciom.
    Przekaźnik to RD-105DM-A:
    Obok przekaźnika jest układ scalony odpowiedzialny za zasilanie:
    Jest to PN8016. Widziałem go już w innym produkcie BlitzWolfa, w BW-SS3:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18929996#18929996
    Jest to tzw. "Non-isolated Off-line PWM converters Width Modulator (PWM)", czyli układ przetwornicy bez izolacji galwanicznej.
    Schemat aplikacji PN8016:
    Na schemacie warto zwrócić uwagę na to, że masa całego układu podłączona jest bezpośrednio do sieci. Nie ma separacji galwanicznej:
    PN8016 nie zasila bezpośrednio ESP8266, na drodze jest jeszcze regulator LDO 3.3V:
    Na zdjęciu widać regulator LDO AMS1117 3.3 a obok niego jest moduł WiFi z ESP8266 w środku.
    Sam moduł WiFi z ESP8266 ma podpisane swoje piny z obu stron płytki:
    [dodane później] Na koniec spojrzymy jeszcze na sam terminal śrubowy z BW-SS1.
    Jest to DC29B-7.62.

Wgrywanie własnego wsadu ESP8266 dla BW-SS1 (na przykładzie Tasmoty)
    Tutaj wgrywanie własnego wsadu jest nawet prostsze niż w innych tego typu produktach.
    Nie musimy tu martwić się o zapewnienie 3.3V dla ESP, możemy wpiąć się wygodnie przed regulator LDO z naszym 5V.
    Oczywiście musimy dalej pamiętać o tym, że przejściówka UART<->USB używana do programowania musi działać na poziomach napięć 3.3V na RX i TX.
    Z kolei z samym wpięciem się może być kłopot - nie ma tu złącza, trzeba patrzeć po pinach.
    Sam wpiąłem się tak:
    Przejściówka (ustawiona w tryb 3.3V poziomów napięć na RX i TX):
    Całość:
    Lista połączeń pinów:
    - masa do masy
    - 5V z USB do 5V na płytce (nie do 3.3V od ESP, bo to go uszkodzi!)
    - RX z przejściówki do TX od ESP
    - TX z przejściówki do RX od ESP
    - GPIO0 od przejściówki do masy (zwarcie GPIO0 do masy na czas uruchomienia ESP, tzn. podania mu zasilania, włącza tryb programowania)
    - (dodatkowo przejściówka USB-UART ma wybrany tryb poziomu logicznego 3.3V)
    Tylko tyle.
    Procedura programowania jest następująca:
    1. odłączamy całkiem zasilanie
    2. zwieramy GPIO0 do masy
    3. podłączamy zasilanie (ESP8266 musi się bootować z GPIO0 zwartym do masy)
    4. uruchamiamy wgrywanie wsadu z komputera (lub inną komendę)
    5. po wgraniu odpinamy zasilanie
    6. odpinamy GPIO0 od masy
    7. podłączamy zasilanie (teraz ESP8266 normalnie się uruchomi, nie w trybie programowania)
    Po stronie komputera użyłem esptool.py zainstalowanego wraz z paczką wsparcia ESP8266 dla Arduino (poprzez Boards Manager). Repo projektu:
    https://github.com/esp8266/Arduino
    Na początek test komunikacji z ESP - komenda esptool.py chip_id:
    Potem zrobiłem kopię zapasową softu BlitzWolfa. Komenda esptool.py read_flash 0x00000000 0x100000 BW-SS1-flash_1M.bin:
    Pierwszym argumentem tej komendy jest offset od którego zaczynamy odczyt pamięci Flash, a drugi argumentem jest rozmiar do wczytania. Trzeci to nazwa pliku do utworzenia.
    Potem na próbę wgrałem dla przykładu alternatywne firmware - Tasmotę. Komenda esptool.py write_flash 0x0 tasmota.bin:
    Po odłączeniu GPIO0 od masy i odpięciu i podpięciu ponownym zasilania ESP startuje z nowym firmware i możemy konfigurować Tasmotę:
    Tasmotę udało mi się poprawnie skonfigurować, ustawienie pinów:
    Ale Tasmotę opisywałem szczegółowo już w innym temacie, tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3760371.html
    Więc do niego odsyłam zainteresowanych.

Po zabawach z Tasmotą przywróciłem wsad z Blitzwolfa i znów mogłem kontrolować BW-SS1 przez ich aplikację (nic dziwnego, w tym wsadzie jest wszystko, łącznie z danymi naszej sieci WiFi):

Pobór prądu BW-SS1 (z zasilania 5V)
    Na koniec uznałem, że mogę jeszcze łatwo zmierzyć jaki prąd pobiera układ z zasilania 5V (zasiliłem go z USB).
    Pomiary wykonałem przy wsadzie od BlitzWolfa.
    Przekaźnik otwarty:
    Przekaźnik zwarty:
    Przy przekaźniku otwartym pobiera około 25mA, czyli (0.025*5)W = 0.125W. Przy zamkniętym około 100mA, czyli (0.1*5)W = 0.5W. Oczywiście to nie uwzględnia strat na samym układzie zasilania (tutaj: PN8016). Ale w miarę jest to zgodne z tym co podawał sprzedawca (choć podawał <0.5W, czyli troszkę naciągnął).

Zapowiedź kolejnej części
    W kolejce do teardownu i prób programowania czeka już kolejny produkt Smart Home z WiFi (i tu z RF433 też!) - włącznik QTouch:
    Wkrótce go przetestuję, opiszę i też dam na forum.

Podsumowanie
    BW-SS1 w środku różni się w pewnym stopniu od Sonoffa. Jego zasilanie oraz podłączenie ESP8266 zrealizowane jest w inny sposób. W Sonoff (a przynajmniej tym którego znam) jest też wygodniejszy dostęp do pamięci Flash, którą w razie czego możemy chcieć wymienić na większą. Tutaj pamięć Flash wraz z ESP8266 jest na osobnej płytce (moduł od Tuya?), co w sumie też może być plusem jeśli byśmy chcieli coś wymieniać, lecz nie wiem czy można użyty tu moduł WiFi osobno dokupić - trzeba by poszukać.
    Mimo wszystko nie ma tu żadnych problemów z programowaniem, po przylutowaniu pięciu kabelków wszystko idzie gładko.
    PS: Jeśli jednak ktoś ma podobny produkt Blitzwolfa i chce wgrywać do niego własny flash, to może poczekać kilka tygodni, bo w tym miesiącu dam na forum szczegółowy opis użycia tuya-convert do wgrania wsadu przez WiFi, a to o wiele wygodniejsze metoda i nie wymaga lutowania.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Optex
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Fajne pytanie. I w sumie to przeoczyłem.
    Spójrz tutaj:
    Zaraz uzupełnię temat o te zdjęcia.

DC29B-7.62. Reszta to kwestia wyszukiwarki:
  • Optex
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Daj znać jak znajdziesz. Na ten moment widzę głównie dostępne dla nas (na popularniejszych serwisach) złącza bez pokrywki.
    DamianG
    Level 20  
    george2002 wrote:
    na razie trochę Mnie przeraziły cenowo

Mówisz, że 1,6zł za złącze śrubowe z pokrywką to dużo?
    metalMANiu
    Level 20  
    george2002 wrote:
    DamianG wrote:
    george2002 wrote:
    na razie trochę Mnie przeraziły cenowo

Mówisz, że 1,6zł za złącze śrubowe z pokrywką to dużo?

Tak dokładnie tak twierdzę zwłaszcza na Ali :)

Jednorazowy wydatek 1,60 zł to nie dużo, ale jeśli mamy wykonać 1000 urządzeń, gdzie w każdym siedzą 3 takie złącza, to cenę trzeba będzie automatycznie podwyższyć o 5zl. Wtedy 1,60 zł to dużo.
    george2002

Level 21  
    metalMANiu wrote:
    Jednorazowy wydatek 1,60 zł to nie dużo, ale jeśli mamy wykonać 1000 urządzeń, gdzie w każdym siedzą 3 takie złącza, to cenę trzeba będzie automatycznie podwyższyć o 5zl. Wtedy 1,60 zł to dużo.

Dokładnie o to mi chodziło aczkolwiek możliwe że źle to przedstawiłem przez co źle Mnie zrozumiał kolega DamianG :)