Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ecocondens Gold Plus 20kW + moduł wielostrefowy

PiexaAP 04 Jan 2021 12:34 573 8
    PiexaAP
    Level 4  
    Witam.
    Mam problem (tak mi się wydaje) z instalacją C.O. Mianowicie mam kocioł Ecocondens Gold Plus 20 oraz moduł wielostrefowy SIM WP 2Z typ 1LTE.1HT.YP. Są dwie strefy - podłogówka i grzejniki zwykłe. Problem jest taki, ze gdy ustawie na piecu np. 55 stopni to na podłogówke idzie woda o temp niecałe 20 stopni, a na grzejniki idzie woda takiej samej temp jak na podłogówkę czyli 20 stopni. I jest tak praktycznie zawsze, chyba że regulator do podłogówki wyłączy pompe do podłogówki, wtedy kilka na grzejniki idzie woda kilka stopni cieplejsza, ale tez nie jest to woda o temp tej na piecu. W ogóle przy takiej temperaturze na piecu rura idąca do modułu jest chłodna, dopiero jak ustawie ok 65-70 stopni to wtedy idzie gorąca, ale bez przesady. Wtedy tez dopiero na podłogówkę idzie woda ok 30 stopni... na grzejniki oczywiście tez to samo.
    Nie wiem czy jakiś czujnik w piecu jest wadliwy że podaje za chłodna wode? Czemu na grzejniki idzie woda o takiej samej temp jak na podłogówkę, a nie taka jak powinna byc na piecu???? Ktos wie co może byc przyczyną?
    Według mnie powinno być tak, ze ustawiam temperaturę na piecu te 50 stopni, taka woda idzie na. grzejniki, a na podłogówkę dopiero jest mieszana i wychodzi odpowiednia. W ogóle nie mogę ustawić temp na mieszczaczu do podłogówki. Tam ciagle jest ok 20 stopni, chyba ze mocno dam na piecu 70 stopni to wtedy sie podnosi do 30 ale to max... Podłączając czujnik zewnętrzny powinienem mieć możliwość regulacje tej temp. trymerem, ale niestety jak bym nie ustawił trymera to i tak temperatura jest taka sama...
  • Helpful post
    bro2004
    Level 29  
    Wychodziła partia kotłów z uszkodzonymi czujnikami NTC na CO. Czujniki firmy Honeywell z data produkcji na nich 2010-2012. Sprawdź u siebie. W komorze na rurze miedzianej zasilającej i na powrotnej lub wezwij serwis.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Ogólnie jak dla mnie to ten moduł to wielka porażka, jeszcze nie słyszałem żeby komuś to pracowało prawidłowo. Największe zamieszanie robi chyba ten sprzęgło rozdzielacz,wg mnie jest za mały i nie ma tam nowy o spokojnym przepływie i wszystko się miesza.
    Na początek sprawdź tak jak kolega pisze,czy sam kocioł pracuje prawidłowo i utrzymuje faktycznie żądaną temperaturę.
    PiexaAP
    Level 4  
    Dzięki za sugestie, jutro rano mam serwisanta, jeżeli to będzie czujnik to na gwarancji wymieni.
    Co do modułu to niestety nie słyszałem wcześniej o tym jakichś złych opinii, wydawało mi się raczej,
    że jeżeli wszystkie elementy od jednego producenta to będzie śmigać i hulać bez problemów,
    jeżeli będą problemy to będą naprawiali, dopóki nie naprawią.
    Wojtermet25
    Level 30  
    Tak by się mogło wydawać,ale rzeczywistość jest inna;)
    Ja nie znalazłem dobrej opinii. A i komunikacja pomiędzy modułem a kotłem jest praktycznie znikoma,bo tylko on off, co przy takim zestawieniu u innych producentów to pełna współpraca.
    I tego się trzymaj, powinno wszystko działać a jak nie to niech zabierają zabawki. Ale łatwo nie będzie.
    PiexaAP
    Level 4  
    Serwisant był, wymienił od razu czujnik w kotle na rurze od zasilenia, ustawione było na 65 stopni i nie grzał, po zmianie czujnika pokazywał 33 stopnie i zaczął dopiero kotłować. Mówił to co pisaliście - jakaś partia wyszła z padającymi czujnikami.
    PiexaAP
    Level 4  
    Z tego ci widziałem to jeden wymienił. Skoro ma czas jeździć...:)
    PiexaAP
    Level 4  
    Wymiana czujnika temperatury na rurce zasilenia.