Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Naprawa lampek choinkowych (tyrystor PCR 406J, controller (?) YD 803-2)

A-One 04 Jan 2021 20:57 2424 18
    A-One
    Level 6  
    Hej,

zdecydowałem się dokształcić z podstaw elektroniki na praktycznym przykładzie.
    Urwały mi się kabelki z lampek choinkowych, które chcę przylutować w odpowiednie miejsce.
    Specjalnie nie patrzę czy są to kabelki, które idą do wtyczki po drugiej stronie lampek, czy może wchodzą do diody, ponieważ chciałbym dojść do tego po układzie, który widoczny jest na zdjęciu :) (zidentyfikować czy są to kabelki 230V czy 12V)

Wylutowałem i sprawdziłem miernikiem tyrystor PCR 406-J, pod którym było trochę "czarno", ale okazał się być OK, więc wlutowałem ponownie.

No to mamy tyrystory, który powiedzmy, że wiem jak działają, bo naoglądałem się filmików.
    Mamy też 2 rezystory -> jeden, 150kOhmów (ten z żółtym mnożnikiem), drugi 2000kOhmów (ten z zielonym mnożnikiem), o ile dobrze rozkodowałem.
    Mamy też 16V kondensator o pojemności 47uF, elektrolityczny, czyli takiego typu, który jako jedyny wrażliwy jest na poprawne podłączenie +/- (wrażliwość na polaryzację).
    Mamy też coś, co oznaczone jest jako YD 803-2 i tu zaczyna się problem, bo nie mogę znaleźć żadnego datasheet z tym związanego, ani application notes. Przekierowuje mnie na jakieś dziwne strony, które nie dotyczą tematu...

No i mamy 4 elementy, które nie wiem czym są. Nie wiem nawet czy wszystkie są tym samym.
    Bez rozlutowywania nie jestem w stanie znaleźć tego po symbolach.
    No i oczywiście mamy przycisk.

Moim pierwszym pytaniem było "co tutaj zmienia mi prąd zmienny na stały".
    Więc tu, poza pomocą przy identyfikacji wspomnianych wyżej elementów, byłbym wdzięczny gdybyście powiedzieli mi czego ja tu powinienem się doszukać? Tzw. mostka prostowniczego? Mostka gretza?

Na początek to chyba tyle, ale i tak będę wdzięczny za ewentualną szerszą odpowiedź :)
    Udanego nowego roku!
    Naprawa lampek choinkowych (tyrystor PCR 406J, controller (?) YD 803-2) Naprawa lampek choinkowych (tyrystor PCR 406J, controller (?) YD 803-2)
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    marck1
    Service technician RTV
    To powinno pasować Naprawa lampek choinkowych (tyrystor PCR 406J, controller (?) YD 803-2)
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    A-One
    Level 6  
    Żaden z tych schematów nie potrafię dopasować do swojego układu, więc zapytam tutaj...
    ten półprzezroczysty przewód (żółta linia) idzie do gniazda po drugiej stronie łańcucha światełek (można wpiąć inny łańcuch), a ten biały przewód (czerwona linia) to, jak widać, drugi przewód z zasilania.

Zaznaczyłem na zdjęciu jak bym to wlutował. Nie chcę próbować pragmatycznie, bo szkoda mi lampek :) Będzie działało czy byłoby BOOM? Naprawa lampek choinkowych (tyrystor PCR 406J, controller (?) YD 803-2)
  • Helpful post
    alexander3311
    Level 12  
    Przewód zasilający jest prawidłowo narysowany! Nie podłączaj jeszcze przezroczystego. W przerwie w przewodzie zasilającym włącz żarówkę (220v 40w). Podłącz gniazdko. Jeśli obwód działa poprawnie, zapalą się girlandy z wyjątkiem jednego. Jeśli części nie działają prawidłowo, zapali się lampa 220v.
    A-One
    Level 6  
    Już się cieszyłem, że działa :D ale okazuje się, że nie działa zmiana "trybu migania". Z czego to może wynikać? Wszystkie diody świecą (naprzemiennie oczywiście, bo uruchomił się jakiś tam tryb migania)
    Anonymous
    Level 1  
    A-One
    Level 6  
    Nie mogę znaleźć w internecie 'polskim' ani 'angielskim' jak się sprawdza mikroPRZEŁĄCZNIK (chyba, tak mi podpowiada google) z 4 nóżkami, a "sprawdzić omomierzem" mi niewiele mówi, jak to sprawdzić? Gdyby były 2 nóżki to wiadomo, puszcza albo nie puszcza prąd, a tu tak średnio mi cokolwiek przychodzi do głowy...
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    alexander3311 wrote:
    Tu powinno być zwarcie
    Powinno, ale tylko po wciśnięciu przycisku.
    Anonymous
    Level 1  
  • Helpful post
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Awyrdonyt wrote:
    Dwa punkty wyżej też powinny być zwierane.
    Powinny i są - a przynajmniej powinny - są wewnętrznie połączone ze sobą, ale nie grają roli w tym układzie - są niepodłączone do płytki.
  • Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    A-One wrote:
    Nie mogę znaleźć w internecie 'polskim' ani 'angielskim' jak się sprawdza mikroPRZEŁĄCZNIK (chyba, tak mi podpowiada google) z 4 nóżkami

Te dodatkowe nóżki to zdublowanie istniejących. Nóżki są połączone (zmostkowane) w sposób jak zaznaczyłem na zdjęciu żółtym kolorem.

Naprawa lampek choinkowych (tyrystor PCR 406J, controller (?) YD 803-2)

Naciśnięcie przycisku zwiera wszystko razem. Te cztery nóżki pozwalają stabilnie przymocować (przez lutowanie) przycisk do płytki. Tak jak to zrobiono w tym przypadku.
    A-One
    Level 6  
    Mieliście rację :)
    Odlutowałem (cięższe niż myślałem :D ), sprawdziłem i nie działa, kupiłem nowy i jest OK.
    Choć przez chwilę zasmuciłem się, bo po moim lutowaniu przestały działać same lapmpki i tylko takim strasznie słabym światłem świeciły po wpięciu do prądu, ale wygląda na to, że alkohol izopropylowy nie wysechł i chyba zrobiłem zwarcie :) po wyschnięciu już ok!
    A-One
    Level 6  
    Dziwne to, że dostaje się punkty za zamykanie tematów (w mojej ocenie powinno być otwarte dla ewentualnych przyszłych pytań), ale potrzebuję punktów, więc zamykam, bo rozwiązanie podane wyżej :)