Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP EliteBook 840 G4 - Problem z partycją recovery

witkor100 04 Jan 2021 22:48 600 22
    witkor100
    Level 7  
    Witam,
    Mam problem z laptopem hp elitebook 840 g4. Kupiłem używanego laptopa i nie było na nim partycji recovery mając do dyspozycji 2 takiego laptopa skopiowałem partycję recovery na pendrive, a później stworzyłem partycję którą nazwałem Recovery Image i wgrałem na nią pliki z pendrive skopiowałem także pliki programu hp recovery manager odpaliłem program hp recovery manager i utworzyłem dysk odzyskiwania. Gdy uruchomiłem komputer z tego pendrive to pojawia się błąd ten komputer nie może być obsługiwany przez nośnik odzyskiwania ......
    i jest przycisk informacje i jest tam numer seryjny komputera z którego zgrałem partycję i numer seryjny mojego laptopa. Więc postanowiłem spróbować uruchomić odzyskiwanie bezpośrednio z partycji recovery w instrukcji na stronie hp pisze że powinien być kafelek Hp recovery manager ale niestety u mnie go nie ma ( i się nie dziwię) Nie wiem jak ustawić bootowanie z partycji recovery. Wracając do nośnika na pendrive próbowałem grzebać w plikach żeby zmienić nr seryjny niestety numer ten jest zapisany w pliku .wim wypakowałem go i edytowałem plik z numerem seryjnym i zapakowałem (inaczej się nie dało tego zmienić) rozmiar pliku który sam spakowałem jest inny niż rozmiar tego pliku co był przed wypakowaniem. Czy ma ktoś może jakiś pomysł jak zmienić ten numer seryjny w pliku albo jak zrobić partycję recovery żeby była taka sama jak była fabrycznie?
    Ps. Przepraszam jeżeli wybrałem zły dział.
    Gelip
    Level 34  
    witkor100 wrote:
    mając do dyspozycji 2 takiego laptopa skopiowałem partycję recovery na pendrive

Po co na pendrive'a? Skoro masz drugi taki sam laptop to po prostu sklonuj cały dysk lub samą partycję recovery.
    witkor100
    Level 7  
    Niestety klonowanie odpada bo to nie mój laptop tylko pożyczyłem go żeby skopiować partycje na pendrive.
    Magic_moon
    Level 29  
    Chłopie, kto teraz bawi się w partycje recovery. Zainstaluj sobie najnowszy czysty system i po instalacji programów utwórz sobie punkt przywracania i juz .
    Gelip
    Level 34  
    witkor100 wrote:
    Niestety klonowanie odpada bo to nie mój laptop tylko pożyczyłem go żeby skopiować partycje na pendrive.

No to sklonuj samą partycje recovery i zrób taki sam układ dysku - utwórz takie same partycje jak są w tym pożyczonym laptopie.
    witkor100
    Level 7  
    Magic_moon wrote:
    Chłopie, kto teraz bawi się w partycje recovery. Zainstaluj sobie najnowszy czysty system i po instalacji programów utwórz sobie punkt przywracania i juz .

Laptopa kupiłem z czystym windows 10, ale chcę zainstalować oryginalnego windowsa 10 od hp.
    Magic_moon
    Level 29  
    A czym się różni Windows od Microsoft a Windows od HP ?
    witkor100
    Level 7  
    Gelip wrote:
    witkor100 wrote:

No to sklonuj samą partycje recovery i zrób taki sam układ dysku - utwórz takie same partycje jak są w tym pożyczonym laptopie.

To właśnie skopiowałem partycję na pendrive i wgrałem na laptopa tylko przydzieliłem większy rozmiar partycji niż na tamtym 2 laptopie jest. Nie wiem właśnie jak zrobić żeby partycja była taka sama jak w tym 2 laptopie.

Dodano po 3 [minuty]:

Magic_moon wrote:
    A czym się różni Windows od Microsoft a Windows od HP ?

Wiem że właściwie to nie wiele się różni, ale chcę wgrać windowsa takiego jaki był fabrycznie na laptopa mam jeszcze gwarancję od hp 4 miesiące jakby co.
    Edit:
    Wiem że windows od hp to windows microsoftu.
    Gelip
    Level 34  
    witkor100 wrote:
    To właśnie skopiowałem partycję na pendrive i wgrałem na laptopa tylko przydzieliłem większy rozmiar partycji niż na tamtym 2 laptopie jest. Nie wiem właśnie jak zrobić żeby partycja była taka sama jak w tym 2 laptopie.

Co to znaczy skopiowałeś partycję na pendrive'a? Musisz zrobić obraz RAW partycji do pliku sektor po sektorze a nie kopiować pliki z partycji.
    Dysk przygotowujesz dowolnym programem do partycjonowania i tworzysz taki sam układ partycji jaki jest w tym pożyczonym laptopie.

Dodano po 2 [minuty]:

Pokaż jak wyglądają partycje w tym pożyczonym laptopie - wciśnij klawisz Win+R i uruchom konsolę zarządzania dyskami diskmgmt.msc
    witkor100
    Level 7  
    Gelip wrote:
    witkor100 wrote:

Co to znaczy skopiowałeś partycję na pendrive'a? Musisz zrobić obraz RAW partycji do pliku sektor po sektorze a nie kopiować pliki z partycji.
    Dysk przygotowujesz dowolnym programem do partycjonowania i tworzysz taki sam układ partycji jaki jest w tym pożyczonym laptopie.

Dodano po 2 [minuty]:

Pokaż jak wyglądają partycje w tym pożyczonym laptopie - wciśnij klawisz Win+R i uruchom konsolę zarządzania dyskami diskmgmt.msc

Kliknąłem prawym przyciskiem myszy na partycję i kliknąłem kopiuj i wkleiłem pliki na pendrive i na swoim laptopie utworzyłem partycję którą nazwałem recovery image i dałem jej większy rozmiar niż na tamtym pożyczonym laptopie i wkleiłem pliki. A zrobienie obrazu RAW wymaga zainstalowania jakiś dodatkowych programów?
    Gelip
    Level 34  
    witkor100 wrote:
    Kliknąłem prawym przyciskiem myszy na partycję i kliknąłem kopiuj i wkleiłem pliki na pendrive i na swoim laptopie utworzyłem partycję którą nazwałem recovery image i dałem jej większy rozmiar niż na tamtym pożyczonym laptopie i wkleiłem pliki. A zrobienie obrazu RAW wymaga zainstalowania jakiś dodatkowych programów?

No i właśnie źle zrobiłeś. Obraz RAW partycji najlepiej robić poza działającym systemem np. za pomocą LiveCD Linux i polecenia dd. Obraz partycji recovery powinno dać się zrobić pod działającym systemem Windows np. za pomocą pełnej wersji WinHex - w WinXP na pewno się da ale nie wiem jak w Win10.

Dodano po 9 [minuty]:

Pod Win10 do zrobienia obrazu RAW spróbuj może DiskInternals Partition Recovery
    witkor100
    Level 7  
    Gelip wrote:
    witkor100 wrote:

No i właśnie źle zrobiłeś. Obraz RAW partycji najlepiej robić poza działającym systemem np. za pomocą LiveCD Linux i polecenia dd. Obraz partycji recovery powinno dać się zrobić pod działającym systemem Windows np. za pomocą pełnej wersji WinHex - w WinXP na pewno się da ale nie wiem jak w Win10.

Dodano po 9 [minuty]:

Pod Win10 do zrobienia obrazu RAW spróbuj może DiskInternals Partition Recovery

A dało by radę jakimś innym sposobem nie chciałbym niczego instalować na tym pożyczonym laptopie
    Gelip
    Level 34  
    witkor100 wrote:
    A dało by radę jakimś innym sposobem nie chciałbym niczego instalować na tym pożyczonym laptopie

Przecież pisałem iż najlepiej robić to za pomocą LiveCD - to zupełnie inny system odpalany z CD/DVD lub pendrive'a. Acronis True Image jest dobry ale płatny.

Miałeś pokazać jak wygląda układ partycji w diskmgmt.msc
    witkor100
    Level 7  
    Gelip wrote:
    witkor100 wrote:

Przecież pisałem iż najlepiej robić to za pomocą LiveCD - to zupełnie inny system odpalany z CD/DVD lub pendrive'a. Acronis True Image jest dobry ale płatny.

Miałeś pokazać jak wygląda układ partycji w diskmgmt.msc

A wiesz może czy można pobrać narzędzie do utworzenia tej partycji na nowo?
    safbot1st
    Level 43  
    Magic_moon wrote:
    Chłopie, kto teraz bawi się w partycje recovery.

Każdy producent laptopów. Jest to wyjątkowo pomocna rzecz w przypadku sytuacji gdzie: nie mamy dostępu do sieci, do instalacji windows, do pena, do innego pc, a mamy uszkodzony system i/lub odzyskiwanie i potrzebujemy koniecznie używać komputera.
    Proponuję ciekawy link poglądowy na temat tworzenia tej partycji:
    https://dariuszdahm.pl/wlasna-partycja-recovery/
    Problem w tym, że patrząc po działaniach autora tematu, będzie przeszkodą jego stopień zaawansowania w podobnych działaniach...
    witkor100
    Level 7  
    Gelip wrote:

Próbowałem już dawno i niestety nic nie dało

Dodano po 1 [minuty]:

safbot1st wrote:
    Magic_moon wrote:
    Chłopie, kto teraz bawi się w partycje recovery.

Każdy producent laptopów. Jest to wyjątkowo pomocna rzecz w przypadku sytuacji gdzie: nie mamy dostępu do sieci, do instalacji windows, do pena, do innego pc, a mamy uszkodzony system i/lub odzyskiwanie i potrzebujemy koniecznie używać komputera.
    Proponuję ciekawy link poglądowy na temat tworzenia tej partycji:
    https://dariuszdahm.pl/wlasna-partycja-recovery/
    Problem w tym, że patrząc po działaniach autora tematu, nie będzie przeszkodą jego stopień zaawansowania w podobnych działaniach...

Potrzebuje instalki oryginalnej od hp (między innymi we właściwościach jest logo hp i jest tapeta domyślna ustawiona przez hp) chodzi mi o instalkę takiego samego windowsa co zainstalowali w fabryce.
    Gelip
    Level 34  
    witkor100 wrote:
    Potrzebuje instalki oryginalnej od hp (między innymi we właściwościach jest logo hp i jest tapeta domyślna ustawiona przez hp) chodzi mi o instalkę takiego samego windowsa co zainstalowali w fabryce.

Może odpłatnie byś uzyskał takie coś od HP ale skoro masz drugi taki sam laptop to jaki problem sklonować partycję recovery? Sam robiłem coś takiego mając tylko obraz partycji recovery przygotowałem bez problemu laptopa tak jak wyjechał z fabryki (sklepu).

Dodano po 20 [minuty]:

Aby zrobić obraz partycji recovery:
    • pobierz Debian Live ISO i np. Rufusem zrób pendrive z tego ISO
    • potrzeba dysk zewnętrzny USB NTFS albo wolne miejsce na partycji NTFS na dysku laptopa (tego samego co robisz obraz)
    • odpalasz Linuxa z tego pendrive'a
    • podłączasz dysk USB albo używasz partycji NTFS w laptopie
    • sprawdzasz (fdisk -l) jakie oznaczenia mają partycje - źródłowa (recovery) i docelowa (np. na dysku USB) np. partycja recovery to /dev/sda1 a partycja na dysku USB to /dev/sdc5
    • tworzysz jakiś tymczasowy katalog i montujesz w nim partycję USB:
      mkdir /mnt/part
      mount /dev/sdc5 /mnt/part

i robisz obraz:

dd if=/dev/sda1 of=/mnt/part/obraz.img

i cierpliwie czakasz aż obraz partycji (plik obraz.img) zostanie utworzony - to potrwa spory czas.
    witkor100
    Level 7  
    Gelip wrote:
    witkor100 wrote:

Może odpłatnie byś uzyskał takie coś od HP ale skoro masz drugi taki sam laptop to jaki problem sklonować partycję recovery? Sam robiłem coś takiego mając tylko obraz partycji recovery przygotowałem bez problemu laptopa tak jak wyjechał z fabryki (sklepu).

Dodano po 20 [minuty]:

Aby zrobić obraz partycji recovery:
    • pobierz Debian Live ISO i np. Rufusem zrób pendrive z tego ISO
    • potrzeba dysk zewnętrzny USB NTFS albo wolne miejsce na partycji NTFS na dysku laptopa (tego samego co robisz obraz)
    • odpalasz Linuxa z tego pendrive'a
    • podłączasz dysk USB albo używasz partycji NTFS w laptopie
    • sprawdzasz (fdisk -l) jakie oznaczenia mają partycje - źródłowa (recovery) i docelowa (np. na dysku USB) np. partycja recovery to /dev/sda1 a partycja na dysku USB to /dev/sdc5
    • tworzysz jakiś tymczasowy katalog i montujesz w nim partycję USB:
      mkdir /mnt/part
      mount /dev/sdc5 /mnt/part

i robisz obraz:

dd if=/dev/sda1 of=/mnt/part/obraz.img

Na tej partycji nie ma iso tylko np pliki wim
    Dzisiaj dzwoniłem do hp i zamówiłem nośnik na usb żadnych kosztów nie ma (laptop na gwarancji)
    Gelip
    Level 34  
    witkor100 wrote:
    Na tej partycji nie ma iso tylko np pliki wim

To nie ma nic do rzeczy. Tu chodzi o to, że ta partycja recovery musi być na dysku twardym i z niej trzeba uruchomić komputer aby przywrócić system na ten sam dysk twardy.
    Linux'a np. Debiana ISO pobierasz z Internetu i z niego robisz pendrive'a - to jest proste jak drut :-) ale skoro nie czujesz się na siłach to rób jak chcesz.
    witkor100
    Level 7  
    Temat dalej aktualny skopiowałem partycję z tego 2 laptopa programem aOMEI Partition Assistant Standard Edition 8.6 jednak nie chce ona się bootować jakieś rady?
    Gelip
    Level 34  
    Recovery samo się nie uruchomi, normalnie zapewne jakimś przyciskiem w czasie uruchamiania komputera ale aby to działało musi być albo wpis w MBR dla trybu legacy albo wpis w NVRAM aby odpalić pod UEFI. Ile zajmuje ten obraz partycji? Wrzuć na jakiś serwer np. https://ufile.io to zobaczę co da się zrobić.
    witkor100
    Level 7  
    Gelip wrote:
    Recovery samo się nie uruchomi, normalnie zapewne jakimś przyciskiem w czasie uruchamiania komputera ale aby to działało musi być albo wpis w MBR dla trybu legacy albo wpis w NVRAM aby odpalić pod UEFI. Ile zajmuje ten obraz partycji? Wrzuć na jakiś serwer np. https://ufile.io to zobaczę co da się zrobić.

Wiem weszłem w boot menu i wybrałem system restore i później hp recovery. Obraz waży około 17gb