Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch PUE631BB2E nie działa poprawnie po włączeniu więcej niż dwóch palników

06 Jan 2021 15:43 333 12
  • Level 3  
    Płyta indukcyjna marki Bosch PUE631BB2E po włączeniu więcej niż dwóch palników wydaje dziwne pulsacyjne dźwięki (jakby palniki się włączały i wyłączały) oraz przestaje grzać. Co może być przyczyną?
    Proszę o pomoc.
  • Level 3  
    Model płyty to PUE631BB2E. Płyta podłączona jest przewodem do specjalnie przygotowanego gniazdka (wydaje mi się, że zwanego siłą, nie za bardzo się na tym znam).
  • Level 41  
    Gniazda? Wtyczką czy do puszki (połączenie stale)?
    Dom czy blok?
    Instalacja 1 czy 3 fazowa?
    Czy w rozdzielni (jeżeli jest) nie ma czasem limitera (ogranicznika) mocy?
    Pozdr. J.
  • Level 3  
    Puszka, połączenie stałe, blok, instalacja 3 fazowa, zdjęcie rozdzielni poniżej.

    Bosch PUE631BB2E nie działa poprawnie po włączeniu więcej niż dwóch palników
  • Level 36  
    Jak dobrze widzę to brakuje Ci dwóch faz? Powinny palić się trzy lampki a nie jedna.
    Trzeba sprawdzić czy kontrolki faz się zepsuły czy faktycznie brak zasilania.
    Wszystkie gniazda w domu działają?
  • Level 41  
    Mam nadzieję że ta jedna kontrolka to wynik działania aparatu fot., którym było robione zdjęcie... Jakby nie było 2 faz to w mieszkaniu więcej urządzeń by nie działało.
    Pozdr. J.
  • Level 3  
    Niestety, nie jest to efekt lampy błyskowej. Wszystkie gniazda i urządzenia podłączone do nich działają, jedyny problem jest ze wspomnianą wcześniej płytą indukcyjną.
  • Level 41  
    No to trzeba zajrzeć do płyty - może upala się ścieżka "bezpiecznikowa" i na mniejszym obciążeniu jeszcze daje radę..
    A czy problem dotyczy dowolnej kombinacji pól płyty czy konkretnych?
    Pozdr. J.
  • Level 3  
    Dowolna kombinacja, przy włączeniu więcej niż dwóch pól. Wygląda na to, że przy włączeniu więcej niż dwóch pól, po kolei włączają się i wyłączają kolejne pola.
  • Level 41  
    No to jak pisałem wyżej. Można jeszcze skontrolować napięcie na zaciskach płyty pod obciążeniem - nie będzie to łatwe, bo zaciski są od dołu, a na płycie musi coś stać by się obciążyła. Przy okazji sprawdź czy jest podłączona 1, 2 czy trzyfazowo.
    Najczęściej stosowany jest sposób 2- fazowy, ale w bloku może być na 3 fazy.
    Jak otworzysz miejsce podłączenia kabla w płycie to zrób zdjęcie (wyraźne :D ).
    Pozdr. J.
  • Level 34  
    adamjur1 wrote:
    No to jak pisałem wyżej. Można jeszcze skontrolować napięcie na zaciskach płyty pod obciążeniem - nie będzie to łatwe, bo zaciski są od dołu, a na płycie musi coś stać by się obciążyła. Przy okazji sprawdź czy jest podłączona 1, 2 czy trzyfazowo.


    Tylko wykonaj to z zachowaniem szczególnej ostrożności.

    Jak nie masz wiedzy i doświadczenia to zleć to osobie o odpowiedniej wiedzy i doświadczeniu.

    Coś mi się wydaje, że bez zajrzenia do płyty się nie obejdzie aby zdiagnozować usterkę.
  • Level 1  
    Witam, czy udało się rozwiązać problem bo u mnie dzieje się to samo i w tej samej płycie?? Proszę o informację