Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wieża Sony HCD-EH10 nie włącza się - rozwiązano + bluetooth

8126 06 Jan 2021 16:46 285 0
  • #1
    8126
    Level 12  
    Witam!
    Może komuś trafi się coś podobnego. Przy okazji dołączam service manual.
    Trafił do mnie sprzęt jak w tytule. Swoje lata ma, ale jeszcze może posłużyć właścicielowi.
    Objaw był taki, że tylko świeciła dioda Standby i po naciśnięciu POWER na chwilę gasła.

    Pierwsza rzecz jaką zauważyłem, to podawanie tylko krótkiego impulsu około 3V z wyjścia nr 1 procesora płyty głównej po naciśnięciu przycisku POWER.
    Napięcie to powinno być stale podtrzymane by załączać zasilanie.

    Dla sprawdzenia całości układu odłączono R101 i na kolektor Q103 podano zewnętrzne napięcie 2 V (z ograniczeniem do 10 mA).
    Sprzęt uruchomił się, ale z procesora na PIN1 nadal pojawiał się tylko impuls. Zasilanie było podtrzymywane.

    Za "podtrzymanie" załączenia zasilania +9 V odpowiadają elementy Q101-Q103.
    Poprawienie lutowania w ich obszarze (pokazane na obrazku poniżej) usunęło usterkę i na wyjściu PIN1 procesora zamiast impulsu pojawia się stan dodatni i podtrzymuje załączenie zasilacza.
    Ogólnie w tym urządzeniu elementów spełniających funkcję AC detect lub DC detect jest całkiem sporo. (instrukcja str. 16).

    Wieża Sony HCD-EH10 nie włącza się - rozwiązano + bluetooth
    Jeszcze wlutowanie na miejsce R101 i gotowe.

    Przy okazji dodano moduł bluetooth JDY-62.
    Audio podłączono na R427 R428, +9 V z kolektora Q101 poprzez LM7805 podano na moduł Bluetooth. Tak jak pokazano na rysunku.
    Wieża Sony HCD-EH10 nie włącza się - rozwiązano + bluetooth

    Wszystko działa, właściciel zadowolony. :-)
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo