logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

System Windows nie może uzyskać dostępu do \\Desktop

kubass 07 Sty 2021 12:15 3723 8
REKLAMA
  • #1 19165209
    kubass
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    2 komputery w tej samej sieci domowej
    grupy robocze te same w obu komputerach
    dwa komputery z zainstalowanym Windowsem 10
    Komputery widzą się w sieci, lecz nie da się uzyskać dostępu do zasobów sieci bo wyskakuje "błąd sieciowy System Windows nie może uzyskać dostępu do \\Desktop
    Nie masz uprawnień dostępu do \\Desktop

Dzieje się tak w obu przypadkach
    Może ktoś mi podpowie co może być nie tak ?
  • REKLAMA
  • #2 19165520
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    Zakładam że problem jest w sieci z brakiem master ser era netbios dla samby i komputery tak na prawdę mogą nie wiedzieć o swoim istnieniu "po ich nazwie"

W pierwszej kolejności upewnij się czy:
    *nazwa Desktop jest faktyczną nazwa komputera w sieci
    *zdążą się że router nadaje wszystkim komputerom za pomocą DHCP również domenę local (w przypadku domyślnych ustawień więc sproboj dostać się do drugiego komputera za pomocą jego adrssu IP np \\192.168.1.17 (ip komputera w sieci lokalne który próbujesz uzyskać dostęp)

*upewnij się że komputer ma włączone udostępnianie zasobów w sieci lokalnej innym komputerom

*nawet jak jest to włączone sprawdź czy faktycznie jakiś zasób jest udostępniay, nie dzieje się to zwykle automaczycznie po podłączeniu do sieci
  • REKLAMA
  • #3 19165688
    kubass
    Poziom 11  
    DarekMich napisał:
    Zakładam że problem jest w sieci z brakiem master ser era netbios dla samby i komputery tak na prawdę mogą nie wiedzieć o swoim istnieniu "po ich nazwie"

W pierwszej kolejności upewnij się czy:
    *nazwa Desktop jest faktyczną nazwa komputera w sieci
    *zdążą się że router nadaje wszystkim komputerom za pomocą DHCP również domenę local (w przypadku domyślnych ustawień więc sproboj dostać się do drugiego komputera za pomocą jego adrssu IP np \\192.168.1.17 (ip komputera w sieci lokalne który próbujesz uzyskać dostęp)

*upewnij się że komputer ma włączone udostępnianie zasobów w sieci lokalnej innym komputerom

*nawet jak jest to włączone sprawdź czy faktycznie jakiś zasób jest udostępniay, nie dzieje się to zwykle automatycznie po podłączeniu do sieci

Zmieniłem nazwy komputerów w sieci na swoje. Problem nadal występuje. Wcześniej miałem "Desktop" oraz "stacjonarny" wiec myślę ze to nie w tym problem .

Jak próbuje się dostać adresem IP dzieje się dokładnie to samo jak nazwą

Komputery mają włączane udostępnianie zasobów

Na komputerze stacjonarnym mam folder "Public" do którego mogę wejść z laptopa, odczytywać i zapisywać zasoby . Niestety do innych folderów oraz udostępnionych dysków nie mam dostępu.
  • #4 19165702
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    kubass napisał:
    Komputery widzą się w sieci, lecz nie da się uzyskać dostępu do zasobów sieci bo wyskakuje "błąd sieciowy System Windows nie może uzyskać dostępu do \\Desktop

Jak to W10, to pewnie wyłączone SMB:
    Wchodzimy w Panel sterowania > Programy i funkcje > Włącz lub wyłącz funkcję systemu Windows > Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS. Ostatnią pozycję zaznaczamy, komputer to wprowadzi, potem restart komputera.
  • #5 19165735
    kubass
    Poziom 11  
    KOCUREK1970 napisał:
    kubass napisał:

Jak to W10, to pewnie wyłączone SMB:
    Wchodzimy w Panel sterowania > Programy i funkcje > Włącz lub wyłącz funkcję systemu Windows > Obsługa udostępniania plików SMB 1.0/CIFS. Ostatnią pozycję zaznaczamy, komputer to wprowadzi, potem restart komputera.

Mam zaznaczone i serwer i klient
    Mam te opcje na jednym i drugim komputerze. Restart zrobiony i dalej to samo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 19166378
    DarekMich
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    To może na początek, otwórz menu start i zacznij pisać CMD

Nastepnie próbuj sprawdzić czy komputery się w ogóle widza:

ping <tutaj wpisz IP drugiego komputera> <enter>

Jeżeli nie działa, podziel się adresem sieci i jej maski dla każdego z komputerów.

Dla ścisłości, oba komputery są podłączone bezpośrednio do jednego routera? Czy coś jest po drodze?

Tak na marginesie nie trzeba uruchamiać samby w wersji 1.0 ona jest wyłączona dla bezpieczeństwa i do szczęścia potrzebna w dzisiejszych czasach. W tam domyślnie jest Samba 3.1 i da w zupełności rade

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z dostępem do zasobów sieciowych między dwoma komputerami z systemem Windows 10 w tej samej sieci domowej. Mimo że komputery widzą się nawzajem, pojawia się błąd "System Windows nie może uzyskać dostępu do \Desktop" oraz komunikat o braku uprawnień. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie poprawności nazw komputerów, włączenie udostępniania zasobów, a także aktywację protokołu SMB 1.0/CIFS. Użytkownicy potwierdzają, że udostępnianie działa dla folderu "Public", ale nie dla innych zasobów. Dodatkowo, zaleca się użycie polecenia ping do weryfikacji połączenia między komputerami oraz sprawdzenie ustawień routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA