Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blaupunkt - Audi Delta II-wzmacniacz samochodowy

nogiln 09 Jan 2021 16:28 471 15
    nogiln
    Level 9  
    Witam, czy jest możliwość podłączenia wzmacniacza , gdzie oprócz źródła dźwięku, jakim jest radio będzie można podłączyć inne źródło dźwięku poprzez np. bluetooth czy AUX?
    ciuqu
    Level 38  
    Zarówno jedno jak i drugie podłączysz pod zlacze C mini ISO, potrzebujesz przejściówki. Co do line in niestety nie pomogę, czy będzie działać zwykła przejściówka czy musi być emulator zmieniarki ale jedno i drugie jest dostępne w popularnych serwisach aukcyjnych.

O ile radio posiada zlacze C, zrób zdjęcie tyłu radia.
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    ciuqu wrote:
    zwykła przejściówka czy musi być emulator zmieniarki

Do delty nie robia emulatora zmieniarki a od concerta nie pasuje.
    sunrise84
    Level 42  
    Już w tym wątku było to wałkowane :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19170155&highlight=#19170155

Kolejny raz TŁUMACZĘ CI że to radio ma wyjście RCA na zewnętrzny wzmacniacz.

Dokup w końcu transmiter FM wpinany do zapalniczki samochodowej.

Sparuj telefon z transmiterem i na radiu ustaw tą samą częstotliwość odbioru FM co w nadajniku czyli transmiterze FM.

W ten sposób zachować tak BARDZO CHCIANY oryginalny wygląd twojego samochodu.

Wzmacniacz to nie jest mikser do którego będziesz podawał różne dwa sygnały.

Dodano po 1 [minuty]:

SZYMON BYDGOSZCZ wrote:
    Do delty nie robia emulatora zmieniarki a od concerta nie pasuje.

Kiedyś były sprzedawane :

https://www.amazon.de/Auto-CD-Wechsler-Adapter-Chorus-Symphony-Plus1-Delta/dp/B07DJ4LPJF

Dodano po 3 [minuty]:

To jest standartowa kostka :

Więc masz rozpiskę w audi wiele się nie zmieniało :

http://www.audi-tech-team.eu/a4-b5-2000r-podlacznie-radia-vt5627.htm
    sunrise84
    Level 42  
    My się chyba nie do końca rozumiemy.

Weź wytłumacz nam jak krowie na rowie co ty chcesz w końcu osiągnąć tą kombinacją w tym ja już sam nie wiem w samochodzie garażu czy w domu przy komputerze?

Krótko radio delta II zasila obecnie twoje nagłośnienie.
    Chcesz dołączyć wzmacniacz, po co ? Aby podłączyć subwoofer w aucie?

Jeżeli chcesz zostawić oryginalne radio w samochodzie a uzyskać tylko dodatkową możliwość odtwarzania mp3 z telefonu kup transmiter FM.

Wyszukaj taką frazę w google/allegro Transmiter FM .

Ty chcesz podłączyć jakiś śmieszny, badziewny, wzmacniacz do tego radia.
    I co dalej?

Tłumaczę ci jeszcze raz i po raz OSTATNI !!!

Wytłumacz nam co ty chcesz osiągnąć podpinając zewnętrzny wzmacniacz do obecnej instalacji nagłośniowej?
    Jeżeli już jakimś cudem podepniesz ten badziew z twoje go linku to musisz do tego wzmacniacza podpiąć/podłączyć jakieś głośniki kolejne lub np subwoofer.

A to będzie się wiązać z tym że musisz dostarczyć mu sygnał z radia lub zewnętrznego źródła np smartphone po bluetooth

Obecnie masz tak:

Radio Delta II ---> głośniki fabryczne .
    Chcesz mieć tak:

Radio Delta II ---> głośniki fabryczne + wzmacniacz jakimś cudem ---> radio Delta II i co dalej?

Widzę że albo nie rozumiesz co chcesz osiągnąć albo nie potrafisz się wysłowić tłumacząc co chcesz osiagnać.
    nogiln
    Level 9  
    Chcę kupić taki wzmacniacz, do którego oprócz źródła dźwięku z radia samochodowego była możliwość podłączenia dodatkowego źródła dźwięku za pomocą np. bluetooth czy AUX.
    Tak, wiem że wzmacniacz to jakiś no name.
    sunrise84
    Level 42  
    nogiln wrote:
    Chcę kupić taki wzmacniacz, do którego oprócz źródła dźwięku z radia samochodowego była możliwość podłączenia dodatkowego źródła dźwięku za pomocą np. bluetooth czy AUX.

No i co dalej.
    Bo masz świadomość że całą instalację fabryczną głośników TEŻ MUSISZ PODPIĄĆ pod ten noname chińskiej jakości wzmacniacz.

Czyli fizycznie pozbawisz oryginalnego dźwięku swoje nagłośnianie w aucie na rzecz taniego badziewia z chin.
    Jeszcze raz ci tłumaczę dołożenie owego wzmacniacza będzie obwarowane tym że obecną fabryczną instalację głośnikową będziesz musiał podłączyć do wyjść głośnikowych tego wzmacniacza.

Poroniony pomysł.
    Obecne radio fabryczne ma lepszą jakość niż te badziewie.

Piąty raz proponuję ci zakup transmitera FM który posiada WSZYSTKIE funkcję na których ci zależy!

Plus posiada też funkcję zestawu głośnomówiącego.
    Plus pilot do sterowania np Youtubem gdy masz to wszystko sparowane.

Czy wystarczająco dużo argumentów przedstawiłem a moim jakże długim wywodzie na temat ?

Bez ingerencji w fabryczną instalację nagłośnieniową.
    Czy napisałem ci to w miarę jasno już?

Dodano po 1 [minuty]:

Tutaj masz dokładnie ten model który mam zamontowany u Siebie.

Ma wszystkie funkcję o których pisałem wyżej.

Wraz z miernikiem napięcia w instalacji samochodowej.
    Dwa wyjścia USB do ładowarek.
    Pilot.
    Obsługę kart pamięci microSD .

https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/c...-24v-2xusb-sd-golden-line-czarny-gotze-jensen

Dodano po 16 [minuty]:

sunrise84 wrote:
    https://www.mediaexpert.pl/tel...olden-line-czarny-gotze-jensen

Techniczne
    Korektor dźwięku Nie

Mają błąd w opisie ponieważ ten transmiter FM posiada również korektor dźwięku!!!

Ma i działa bo sprawdzałem.
    nogiln
    Level 9  
    Zdaję sobie sprawę,że podłączenie wzmacniacza wiąże się z przerobieniem instalacji. Natomiast odnoście transmitera FM, to jakość dźwięku pozostawia wiele do życzenie i też filharmonia to nie będzie.
    sunrise84
    Level 42  
    nogiln wrote:
    Czy tutaj nie można podłączyć więcej niż jednego źródła dźwięku?
    https://allegro.pl/oferta/wzmacniacz-samochodowy-domowy-radio-usb-bluetooth-9481509429

Na pewno lepsza jakość niż ten badziewny śmieszny wielofunkcyjny przedwzmacniacz.
    Bo wzmacniaczem tego bym nie nazwał.

Mam nadzieje że jesteś świadomy tego że za każdym razem aby wybrać inne źródło na tym śmiesznym badziewiu będziesz albo zmuszony latać do bagażnika albo otwierać schowek jeżeli chcesz zaplanować np montaż tego w schowku.
    ciuqu
    Level 38  
    Nadal nie napisałeś co chcesz uzyskać, są jeszcze adaptery kasetowe, a jak masz jakieś pojęcie to możesz sobie zawsze wylutowac wejście w tor audio kasety.

Jak już chcesz tak bardzo miksować to kup sobie ten badziewny lub mniej badziewny wzmacniacz i do tego mikser i będziesz mógł podłączać co chcesz, z gitarą i mikrofonem włącznie, lub kup sobie inny badziewny wzmacniacz z kilkoma wejściami bluetoothem, radiem, mp3, karaoke i innymi bajerami, większość i tak jest na 12V, tylko potem nie zakładaj kolejnego tematu pt. "głośniki charczą, cicho gra, gwizda po odpaleniu".

A rozważałeś wymianę radia na coś co ma wejście aux i bluetooth
    sunrise84
    Level 42  
    ciuqu wrote:
    A rozważałeś wymianę radia na coś co ma wejście aux i bluetooth

+
    "Chce zachować oryginalny wygląd auta, dlatego tak kombinuję. Jeżeli nie ma takiej możliwości, to pozostaje transmiter lub wyposażyć to radio w bluetooth czy AUX, ale to już wymaga ogromnej wiedzy, której nie posiadam.
    Czyli Audi Delta II ma tylko dodatkowe wyjście na głośniki i nie posiada możliwości podloczenia wzmacniacza?"

Z postu :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19170114&highlight=#19170114

Dodano po 4 [minuty]:

Kolega nie rozróżnia WYJŚCIA na wzmacniacz od WEJŚCIA liniowego w radiu.

Tutaj jest pies pogrzebany...
    ciuqu
    Level 38  
    Fakt, nie bardzo wiadomo o co chodzi.

Oryginalność auta to raczej dla pasjonatów, a prucie oryginalnej instalacji i pchanie chińskiego badziewia do pasjonata nie pasuje.
    sunrise84
    Level 42  
    Wiesz to nie chodzi o prucie instalacji bo da się to zrobić wypinając kostkę z oryginalnego radia, zakupić gniazdo ISO głośnikowe i podpiąć się pod ten chiński "wzmacniaczopodobny wyrób".

Nic nie uzyska w ten sposób bo oryginalne radio nie będzie aktywne tzn będzie ale tylko świecić.

Podawanie sygnału, nawet jak już dorobi do tego radia wyjście liniowe bo takowe jest jak widać na zdjęciu wyżej, na ten wynalazek też nie ma sensu.

Te radia robił Blaupunkt, i mnie osobiście barwa tego radia bardzo się podoba za jego ciepłą barwę.

Oczywiście jak podepniemy to do oryginalnych głośników lub zewnętrznych kolumn bo miałem kiedyś parę radii Blaupunkta w rękach.

Dla mnie temat prosty, transmiter FM.