Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DeLonghi ESAM 2200 - woda nie jest pompowana

Invicibile 11 Jan 2021 22:31 882 7
    Invicibile
    Level 9  
    Witam!

Tak jak w tytule, po włączeniu polecenia zrobienia kawy, ekspres mieli ziarno, pompa się załącza i nagle działa bardzo stłumiona. Ekspres kończy cykl nie podając kawy. Otworzyłem go, przeczyściłem zaparzacz, sprawdziłem wężyki, wymieniłem pompę, sprawdziłem przepływomierz i nic. Teraz stoję w miejscu i w sumie nie wiem czy nie rozkręcić go całkowicie z mechanizmem przekładniowym i mielącym (obydwa działają tak jak wcześniej) i może wpaść na jakąś usterkę. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem?

Dodałem film obrazujący problem. Na koniec zapala się kontrolka o pustym zbiorniku na wodę, po wymianie pompy mam możliwość wyłączenia ekspresu pomimo tego (wcześniej twardy reset).
    Z góry powiem, że obejrzałem już wiele filmów na Youtube z różnymi problemami i nigdzie nie spotkałem się z podobną sytuacją albo objawami.
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek informacje
    dziubdziok
    Level 11  
    Może pompka siadła cewka dobra a sprezynki pekly i nie pompuje wody
    Invicibile
    Level 9  
    Jak pisałem pompa była wymieniana na sprawną i sytuacja nie uległa zmianie poza tym, że w momencie załączenia pompy ulega ona delikatnemu wzbudzeniu w ułamku sekundy i znowu wraca do "normy" jak na filmie.
    ssss
    Level 37  
    Tak slychac jakby uklad byl przyphany prosze sprawdzic grzalke na driznosc.
    Invicibile
    Level 9  
    Chodzi o grzałkę przepływowa? Czy bojler? Bojler czuć że się mocno nagrzewa(ale taka jego rola), ale w nim nie grzebałem, a grzałkę przepływowa rozkręciłem i zapchana nie była.
    Invicibile
    Level 9  
    Rozebrałem bojler na czynniki pierwsze, sprawdziłem drożność i wydaje się być ok, grzałkę przepływową również sprawdziłem jeszcze raz ale w porównianiu do filmów też wydaje się ok. Może problem leży gdzie indziej? Może to wina sterownika na płytce? Szukam jeszcze jakichś tropów przed oddaniem do serwisu...
    OlaDelonghi
    Level 1  
    1. odkamieniłam
    2. włączyłam parę na kilkanaście sekund
    3. 1 szklankę napełniłam wodą z dyszy do spieniania.
    4. ODPOWIETRZYŁAM przyciskiem B14. Przy włączonym ekspresie nacisnęłam raz przycisk do odkamieniania/ odpowietrzania B14.
    Powtarzałam czynności pkt. 2-4 kilka razy.

Wreszcie puściło i mogłam delektować się kawusią :)

Ponad to zadzwoniłam do Delonghi na pomoc techniczną: 22 123 04 00 8:00 - 17:00.
    Super bezpłatna porada.

Problem roziązany :)