Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

renault kangoo 1.5 diesel - Błąd DF061 przerwa w obwodzie świec żarowych

kogiel 13 Jan 2021 21:14 2796 6
    kogiel
    Level 16  
    Piszę ten wątek, bo już zgłupiałem
    Na początku sprawdziłem świece żarowe okazało się, że są dobre
    Następnie wymieniłem moduł sterowania świecami, ale błąd nadal występował
    Później wyczytałem w internecie, że ten błąd może również dotyczyć świec od podgrzewania silnika, chociaż one są sterowane normalnymi przekaźnikami, więc nie wiem jak komputer mógłby sprawdzać ich działanie
    Po zmierzeniu tych drugich świec okazało się, że są uszkodzone, więc wymieniłem wszystkie 4
    Po odpaleniu auta przez jakąś godzinkę było ok.,ale później błąd się znów pokazał
    Zmierzyłem jeszcze raz świece i okazało się, że tylko jedna jest dobra, reszta uległa uszkodzeniu
    Czy ktoś wie co może być przyczyną?
    kogiel
    Level 16  
    To, że one grzeją cały czas to normalne, bo one służą do podgrzewania płynu chłodzącego kiedy silnik jest zimny
    Anonymous
    Level 1  
    kogiel
    Level 16  
    koleś kit wrote:
    To masz błąd ale z modułem świeć.Jak tamte kontrolują zwykłe przekaźniki to możesz mieć tylko błąd obwodu cewki.Wyciąg je i zobacz czy błąd będzie od razu i taki sam.

Masz rację, po wyjęciu przekaźników pojawił się błąd obwodu cewki i tamte świece nie maja nic wspólnego z tym błędem, ale tamten stary błąd pozostał, po dokładnych pomiarach okazało się, że masa na silniku po odpaleniu auta pojawia się i znika, wymiana przewodu masowego nie pomogła, dopiero jak podłączyłem drugą masę z innego miejsca to błąd zniknął :D