Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SilentiumPc Evo 240 - Pompa się przywiesza chyba?

13 Jan 2021 22:37 111 6
  • Level 24  
    Posiadam chłodzenie CPU SILENTIUMPC Navis Evo ARGB 240 i np po nocy jak uruchamiam komputer temperatura szybko rośnie do 100st i komputer się wyłącza. Po restarcie temp rośnie i po chwili opada. I później już jest ok. W mocnych grach temperatura max 70st. Wymieniłem chłodzenie ma Corsair i chyba już jest ok. Domniemuje, że pompa się chyba przywiesza. Można to jakoś rozebrać??? Czy do śmieci?
  • Level 32  
    Pewności nie mam bo informacji jest zbyt mało ale od strony blachy którą kładziemy na procesor są śrubki, należy je wykręcić i delikatnie zdjąć. Potem już powinno być więcej widać np. Kolejne śrubki a na pewno trzeba będzie wyczyścić cały blok ale też może się okazać że coś się urwało albo jest wytarte i wtedy pompka nie nadaje się do regeneracji. Zapewne wszystko już wiesz ale nie zapomnij rozkręcić ją nad jakimś naczyniem. Tego typu usterki albo uszkodzenia mechaniczne albo niskiej jakości płyn który zatyka cały blok bo robi się gęsty, zauważysz to gołym okiem. W twoim przypadku może to być wina słabej jakości płynu bo skoro potem działa to chyba jest szansa na odratowanie.
  • Level 24  
    Płyn jest w środku oryginalny ja go nie dolewałem. (Jest korek na którym jest plomba. Czy np jak płyn mi wyleci i będę chciał go uzupełnić czy wymienić mogę nalać płyn od chłodnicy samochodowej?
  • Level 40  
    Jak masz zamontowane chłodzenie? Chłodnica jest z przodu czy na górze? Pompka powinna być w najniższym miejscu, bo może się zapowietrzać.

    Jak chcesz popsuć chłodzenie to możesz wlać nawet płyn do spryskiwaczy, są dedykowane płyny do układów chłodzenia i wydaje mi się że takie najlepiej stosować. Ale jeżeli jest plomba to dopytałbym czy jej naruszenie nie spowoduje utraty gwarancji.
  • Level 24  
    To chłodzenie ma ponad rok ale gwarancji nie mam bo gdzieś wywaliłem. Chłodnica była pierw zamontowana z przodu. W między czasie zmieniałem obudowę na większą i dałem chłodnicę na górę. Przez 3 tygodnie było dobrze i znowu tak jest. Zauważyłem że dzieje się to tylko po nocy czyli po dłuższej przerwie. Jak komputer chodzi no to już chodzi i wszystko jest ok. Ale jak go wyłączę i postoi dłużej to tak się dzieje na starcie. Uruchamiam go odpalam program Afterburner tam pokazuje mi temperaturę CPU i widzę że robi się szybko 100- 105 i komputer się wyłącza. Uruchamiam ponownie. Temperatura robi się koło 100 i po minucie nagle zaczyna spadać do 47-50st i jest już dobrze. W grach temp to 65-70st

    Jest to płyta Aurus x570 elite oraz procesorem Ryzen 3900x

    Na stronie
    https://sklep.hard-pc.pl/k531,chlodzenie-chlo...ml?PHPSESSID=d1facd51dc39694f1510c0bb1483c7ed

    Znalazłem że:
    Płyn chłodzący (chłodziwo) – płyn nieprzewodzący prądu, zawierający środki antykorozyjne i pestycydy, np. woda destylowana, roztwory alkoholu, olej silikonowy, płyn hamulcowy, woda demineralizowana z dodatkiem preparatu antyglonowego itp.
  • Level 40  
    DO którego złącza jest podłączona pompka? Czy pompka startuje od razu po włączeniu komputera?
  • Level 24  
    Pompka ma dwa przewody SATA oraz RGB