Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ekspres Miele 5060 - zawiesza się przy procesie odkamienianiu

14 Jan 2021 10:11 306 5
  • Level 10  
    Jakiś czas temu dostałem w rozliczeniu ekspres Miele 5060, który teoretycznie był sprawny z jednym problemem ;). Problem polegał na tym, że raz na jakiś czas wyświetlał się błąd zaparzacza. Ekspres przeleżał u mnie w garażu pewnie z rok. Ale mój obecny już umiera, tak że w końcu wziąłem się za tego Miele.
    Ekspres uruchomiłem, przeszedł cały proces startowy - nagrzewanie, płukanie i wyskoczył błąd zaparzacza. Zaparzacz był trochę rozklekotany, kupiłem nowy i tym razem cały proces startowy przeszedł poprawnie. Nawet udało mi się zrobić próbną kawę.
    Następnie włączyłem proces odkamieniania. Na wyświetlaczu pojawił się czas 20min i... nastąpiło odliczanie do 1min, ale zero jakiejkolwiek czynności, wody nic nie ubyło, a czas zatrzymuje się na 1min.
    Próbowałem go wyłączać z napięcia na dłużej, resetować - ale się nie udało. Za każdym razem wyskakuje, przerwano proces odkamienianiu i ponownie go powtórz, powtarzam i... zawsze zatrzymuje się na minucie.
    *******
    Rozebrałem go i pomierzyłem napięcia na pompach i wynoszą około 35V. Niestety nie mam schematu i dalej już stoję :(

    Czy ktoś zna ten ekspres? Czy może mi ktoś podpowiedzieć co mogę w nim sprawdzić? Czy ktoś może ma schemat płyty głównej?
    Z góry dzięki za pomoc.
    Trendy 2021 w branży Internetu rzeczy [Webinar 02.07.2021, g.12.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Level 35  
    Najpierw nalezy sprawdzic plywak w pojemniku na wode a 99% jest zabrudzony przeplywomiez
  • Level 10  
    Przepływomierz przeczyściłem, sprawdziłem pompki, termo bloki, wszystko drożne. Został mi do sprawdzenia taki wielotorowy zawór, ale za bardzo nie wiem jak do niego się dobrać, aby sprawdzić. Pewnie większość ekspresu trzeba rozebrać :(.
    W starym ekspresie nie miałem takiego ustrojstwa, ale to pewnie dla tego, że w starym mam jedną pompę i jeden termobloc.

    Próbowałem też wejść do menu serwisowego, ale niestety u mnie ta kombinacja nie działa, także obawam się, że może być jeszcze jakiś problem z elektroniką. Chociaż nie zauważyłem aby coś wcześniej nie działało.

    Jeszcze znajomy podpowiedział mi, że ekspresy w procesie odkamieniania muszą przepompować określoną ilość wody. Nie patrzą na czujniki poziomu tylko na przepływomierz. Także poradził aby odpiąć za pompką rurkę i najzwyczajniej przepompować zbiornik wody.
  • Level 35  
    Sprawdz czy nie pomyliles w przeplywomiezu wejscia z wyjsciem
  • Level 10  
    ssss wrote:
    Sprawdz czy nie pomyliles w przeplywomiezu wejscia z wyjsciem


    Na wszelki wypadek sprawdziłem, bo czasami taki głupi błąd, a maszyna stoi ;).

    Po pełnym przeczyszczeniu i uszczelnieniu, które i tak trzeba było zrobić wyszło jeszcze jakieś uszkodzenie na płycie głównej. Obecnie już wszystko działa, ale muszę przyznać, że w porównaniu do mojego starego ekspresu gdzie wszystko było proste jak konstrukcja "cepa" z tym sam bym sobie nie poradził.
  • Level 10  
    ssss wrote:
    Sprawdz czy nie pomyliles w przeplywomiezu wejscia z wyjsciem


    Na wszelki wypadek sprawdziłem, bo czasami taki głupi błąd, a maszyna stoi ;).

    Po pełnym przeczyszczeniu i uszczelnieniu, które i tak trzeba było zrobić wyszło jeszcze jakieś uszkodzenie na płycie głównej. Obecnie już wszystko działa, ale muszę przyznać, że w porównaniu do mojego starego ekspresu gdzie wszystko było proste jak konstrukcja "cepa" z tym sam bym sobie nie poradził.

    Dodano po 52 [sekundy]:

    Pełne czyszczenie i uszkodzenie tyrystora na płycie głównej.