Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BMW E46 330D Coupe - Jak podłączyć Angel Eyes

Fiftyy5050 14 Jan 2021 15:57 753 8
    Fiftyy5050
    Level 6  
    Hej, będę się brał za podłączanie ringów do BMW. Mam ringi i przetwornice. Trzy kable czerwony, żółty i czarny. Moje pytanie brzmi, jak i gdzie podłączyć aby świeciły jak należy? Wiem tyle, że trzeba podłączyć pod światła pozycyjne. Załączam obrazek ringów
    BMW E46 330D Coupe - Jak podłączyć Angel EyesScreenshot...llegro.jpg Download (204.72 kB)
    adks
    Level 14  
    Te ringi mają świecić jako światła do jazdy dziennej?
    Fiftyy5050
    Level 6  
    Zgadza się, i przy włączeniu kierunku, maja zmieniać barwę na żółto, i mrugac z kierunkowskazem
    adks
    Level 14  
    Najłatwiej będzie sprawdzić podając +12v na jeden z przewodów, a masę podłączając do czarnego. Pozostaje kwestia prawna, bo jeżeli montujesz takie coś w samochodzie musisz mieć na to homologację (w innym przypadku możesz nie przejść przeglądu). Zgodnie z prawem światła do jazdy dziennej powinny gasnąć wraz z załączeniem świateł mijania, lecz w tym przypadku chyba nie o to chodzi.
    Fiftyy5050
    Level 6  
    Tzn, ja chce żeby one były w formie swiatla postojowego. Aby świeciły się wraz z światłami mijania.
    Czyli moge podlaczyc do tej kostki, od świateł postojowych? Tam jest kosteczka za reflektorem i wchodzą tam kabelki. Wybaczcie ale jestem komplementnym laikiem w tych kwestiach
    adks
    Level 14  
    Masz 3 przewody. Na 99% czarny to masa czyli minus. Jeden z przewodów łączysz z zasilaniem świateł postojowych, a drugi do zasilania kierunkowskazów. Kwestia który jest który. Najprościej będzie jak przyłożysz do ringów 12v i sprawdzisz który przewód za co odpowiada.
    Fiftyy5050
    Level 6  
    Ale łącze tam, gdzie wchodzą kabelki do świateł postojowych, tak?
    adks
    Level 14  
    Musisz znaleźć plus od świateł postojowych. Miernik na zakres DC 20V, czarna sonda do masy, czerwoną szukasz odpowiedniego przewodu na którym pojawia się napięcie po załączeniu świateł postojowych i znika po ich wyłączeniu. Tak samo z kierunkami.

Dodano po 1 [minuty]:

Masę łączysz razem z resztą
    Fiftyy5050
    Level 6  
    Ale czy muszę mieć te wiązkę, która łącze do plusa i minusa oraz do przekaźnika?